Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Manžel jí trhal vlasy a zlomil nos. Daria teď pomáhá ženám opustit tyrany

Autor: David Budai - 
6. července 2017
05:51

Až každá šestá žena v Česku se stává obětí domácího násilí. Některé z nich po boku muže, který je psychicky nebo fyzicky týrá, zůstávají přes 10 let. „Je mnoho žen, které v násilí žijí až do smrti a neodváží se vzepřít. Přijmou to jako svoji životní roli. Říkají si, že si toho muže vzaly a mají s ním žít v dobrém a ve zlém,“ říká v rozhovoru pro Blesk.cz Daria Čapková z organizace Síť pro rodinu. Podle ní jsou často důvodem také děti, kterým ženy nechtějí „vzít tátu“.

„Volala jsem policii celkem třikrát a vždy jsem věřila, že už odejdu. Ale nastal velký tlak od jeho rodiny, i děti mě přemlouvaly, že tatínek se změní a lituje toho. On je přemlouval, aby mne přesvědčily, abych se vrátila. Je těžké odolat prosbě dětí,“ vzpomíná Daria Čapková na soužití s mužem, který ji týral. Nedokázala od něj odejít několik let, přestože ji bil, trhal vlasy a urážel.

Doplatila na to i svým zdravím. „Poslední rok manželství jsem začala mít problémy s hlasivkami a nemohla dýchat. Můj muž stál nade mnou, já už jen chrčela a on: Chrrr, chrrr, už abys chcípla!“ řekla v rozhovoru pro Blesk.cz. „Byl to stav, kdy už mi šlo o život. Ležela jsem šest hodin v posteli a nemohla se zvednout,“ popsala.

Proč ženy trpí dlouhé roky

Nakonec od tyrana odešla a dnes Daria Čapková pomáhá ženám, které se ocitly v podobné situaci. Pořádá přednášky a konference, při kterých se snaží o osvětu v souvislosti s domácím násilím. Lidé totiž často nedokážou pochopit, proč mnohé ženy s tyrany zůstávají i dlouhé roky, přestože fyzické násilí graduje.

Když žijete dlouho ve vztahu, ve kterém je násilí, posouvá se vám hranice hodnot o normálním soužití. Začínáte si myslet, že si to i zasloužíte, nebo že to pracuje jenom vaše fantazie,“ říká Čapková s tím, že ženy v mnoha případech hledají chybu v sobě samých. „Věříte, že muž, který s vámi žije, přece nemůže být tak špatný. Ten muž je navíc většinou na veřejnosti skvělým a sympatickým společníkem, takže vám to málokdo uvěří,“ popisuje běžnou realitu.

VIDEO: Také Dagmar roky týral manžel. Hrála mrvou, aby ji manžel nechal být

Video  „Hrála jsem mrtvou, abych přežila.“ Dagmar popsala, jak ji manžel roky týral.  - David Budai, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Nechtějí vzít dětem tátu

„V okamžiku, kdy se projeví první známky násilí, mají ženy tendenci se bránit a věří, že dotyčný si uvědomí, co dělá. Nastává období omluv, dárků a pozornosti. Pak opět násilí, psychické, fyzické, ekonomické, sexuální a sociální. Zase období klidu a jde to stále nanovo,“ říká Čapková.

Ženy se bojí odejít, protože ve svých očích mohou mnoho ztratit. „Bojí se, co bude s dětmi, jak to zvládne a co bude dál. Muže a ženu spojuje zázemí rodiny, kamarádi a i závazky, které mají. Je to pocit naprostého zoufalství, rozhodnout se odejít a vydat se na cestu, kterou neznají. Zůstávají ve vztahu i řadu let, protože mají alespoň nějakou jistotu. Pak si také říkají, zda mají právo vzít dětem rodinu a tátu,“ vysvětluje.

Ženám radí, aby se obrátily na policii nebo vyhledaly odbornou pomoc, kterou poskytuje řada organizací. „Panuje tady zažitý špatný názor, že žena může volat policii, až když bude zmlácena úplně do krve, aby bylo vidět, že se jedná opravdu o násilníka. Policisté jsou ale již dnes školeni, aby uměli rozeznat, zda o domácí násilí jde, nebo ne,“ dodává Daria Čapková.

Řeší se jen zlomek případů

Případů domácího násilí na ženách jsou v Česku desítky tisíc. Podle výzkumu Asociace pracovníků intervenčních center ČR z roku 2015 se obětí domácího násilí stala každá šestá žena. Až polovina žen pak přišla s domácím násilím do styku, ať už jako oběť, násilník nebo svědek. Podle odhadů spolku ROSA, který pomáhá obětem domácího násilí, může být nějakou formou násilí zasažena až třetina žen. Jen za poslední rok se s násilným výpadem od partnera nebo násilím v rodině setkala čtyři procenta žen, což je v přepočtu až 170 tisíc žen.

Jenže skutečně řešit se obvykle začne jen zlomek případů. Například k dočasnému vykázání z domova kvůli násilí přistoupila policie v roce 2016 pouze v 1316 případech, o rok dříve to bylo 1306 případů. Často totiž domácí násilí nikdo nenahlásí.

Na koho se obrátit? Příklady organizací věnujících se obětem domácího násilí:

Česká televize o násilí natočila dokument Z lásky nenávist. Na casting se přihlásily stovky žen, řekl v rozhovoru režisér Romuald Štěpán Rob:

Daria pořádá přednášky a konference, při kterých se snaží o osvětu v souvislosti s domácím násilím: