Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Vyplázni jazýček, já ti ho posolím.“ Tak v Klokánku trestali za lhaní

Autor: mah - 
2. června 2017
11:10

Lhát se nemá. To se prý snažili vštípit sedmiletému chlapci v Klokánku v Janovicích nad Úhlavou. Jedna z vychovatelek mu proto sypala sůl na jazyk, aby poznal, že lež pálí. Na pochybnou praktiku přišla policie, když prošetřovala anonymní oznámení. O případu informuje páteční Právo.

Celý případ je o to více zarážející, že v zařízeních končí děti, které trpěly ve vlastních rodinách. Lidé tak očekávají, že v Klokáncích budou zahrnuty péčí, jaké se jim doma nedostalo.

Policie, která vše prověřovala jako podezření z týrání svěřené osoby, ale došla k závěru, že o trestný čin nešlo. Nevylučuje, že se mohlo jednat o přestupek. Záležitost tak předala příslušným orgánům.

59letá vychovatelka svého činu lituje. Prý chtěla hocha odnaučit lhaní a prostá domluva na něj nezabírala. Zároveň uznala, že jí zvolený trest byl nevhodný. „Nevím, co mě to napadlo,“ řekla k tomu. Podle jedné ze svých kolegyň platila za přísnou tetu.

Za nešťastný trest to označil i dětský psycholog. Zároveň však uvedl, že trest pro chlapce nebyl traumatizující a nejde tak mluvit o týrání.

O situaci prý věděla i vedoucí Klokánku Alena Jandová. Na vychovatelku si totiž už dříve stěžovaly děti, které měla na starost. Předchozí stížnost vyřešila ústní důtkou. K současné situaci se ale nechtěla vyjadřovat.

Jednání odsoudil předseda Fondu ohrožených dětí, který má Klokánky na starost, Jan Vaněk. Podle něj jsou podobné tresty v zařízeních nepřípustné. V tomto případě se podle něj jednalo o pochybení jedince, které nejde vždy ohlídat.

VIDEO: Podívejte se, o koho se v Klokáncích starají

iribr ( 2. června 2017 16:58 )

Dobre placeni? Napis teda kolik berou kdyz rikas, ze jsou dobre placeni. Zajistuji jidlo i obleceni, to vse ze sveho "platu". Myslim si, ze pestouni to nedelaj pro penize. Ono vzit si domu miminko ktere ma abstak protoze se narodilo drogove zavisle matce, nespat celou noc, neni zadna vyhra. Pestouni prochazi dost slozitym procesem nez jsou schvaleni a myslim si, ze kontroly urcite probihaji. Zarazi me, ze se takhle nekdo choval k detem z Klokanku. Jakoby uz toho tyrani nemeli dost. Deti proste lzou, buh vi proc lhal, asi se bal trestu. Myslim si, ze deti z Klokanku potrebuji extra peci a lasku, aby z nich vyrostli sebevedomi a laskyplni jedinci.

defakto ( 2. června 2017 16:08 )

... je vidět , že v Klokáncích zaměstnávají všelijaké nekompetentní tetiny v tomto případě dokonce sadistku . Kdo ví , co všechno musí vydržet malé miminka , které jsou v dočasné pěstounské péči a pak je odevzdávají dál k adopci. Pěstouni jsou velmi dobře placeni , ale kontoluje je někdo , co jsou to za lidi , jak jejich péče vypadá ?

sores ( 2. června 2017 13:46 )

Je to s.vi.ně nenormální toto dělat bezbrannému děcku!!! Vletěl bych na ní a dostala by takových ran které nejsou vidět a beze svědků! ta ženská patří na léčení!!!

ellenic ( 2. června 2017 13:43 )

Takový trest si nesmí vychovatelka v zařízení pro děti dovolit . Děti v Klokánku jsou proto, že jejich vlastní rodina byla příčinou k odebrání a vychovatelka v Klokánku si tohle dovolí . Nikdy jsem své dcery tvrdě fyzicky netrestala a už vůbec ne tímto způsobem. Naopak vysvětlení, upozornění a mluvení o problémech byly nejúčinnější. Neříkám, že ojediněle nedostaly na zadek jedno plesknutí, případně hodně malý pohlavek. Vyrostly, vystudovaly a bez problému .

majojo ( 2. června 2017 13:01 )

Jsem pro, aby každý z těchhle přemoudřelých psychologů a pseudohumanistů dostal pod křídlo dva nebo tři nezvladatelné parchanty a předvedl, jak se s jejich výchovou srovná. A pak může trousit moudra. Pohlavek nebo plesknutí přes zadek správně načasované mohou zabránit lecjakému maléru v budoucnosti.

Zobrazit celou diskusi