Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Marksová chce nová pravidla pro Klokánky: „Potěš pánbůh,“ bojí se poslankyně

Autor: mah, ČTK - 
11. března 2017
10:40

Domy pro okamžitou pomoc dětem, jako jsou třeba známé Klokánky, by se od příštího roku mohly změnit na domovy na přechodnou dobu. Počítá s tím novela zákona o sociálních službách, kterou připravilo ministerstvo práce. Chce je zařadit mezi sociální služby. Pro kraje by tak mělo být snazší určit si, kolik takových center potřebují. Se změnou ale část krajů a Praha nesouhlasí, vadí i poslancům. 

Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc (ZDVOP), mezi niž patří i Klokánky, se dosud řídí zákonem o sociálně právní ochraně dětí. Od státu na dítě dostávají měsíční příspěvek 22 800 korun. Částka se krátí za dny, kdy dítě ve středisku nepobývalo. Řada provozovatelů si stěžovala na nedostatek peněz od státu, někteří žádali o mimořádné dotace. Vláda loni dvacetimilionovou injekci dala jen Fondu ohrožených dětí a jeho Klokánkům, které se potýkaly s dluhy.

Ministerstvo práce poukazuje na to, že i když si zařízení na financování stěžují, stále jich přibývá. Podle výkazů o ochraně dětí v roce 2015 fungovalo 75 těchto center s 1114 lůžky, v roce 2010 jich bylo 56 s 577 místy. Autoři odhadují, že by bylo potřeba 550 až 750 krizových lůžek. „Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc jsou celoročně v celé republice naplněna asi z 62 procent. Naplněnost stále klesá, v předešlých letech byla kolem 80 procent,“ uvedla náměstkyně ministryně práce Zuzana Jentschke Stöcklová (ČSSD).

Provozovatelé s tímto argumentem nesouhlasí. Podle nich není možné na neobsazená místa pohlížet jako na nadbytečná, jsou připravena pro případ potřeby. Ministerstvo se ale snaží v posledních letech před pobytem v ústavech upřednostňovat péči v rodině. Přibylo profesionálních pěstounů, u nichž mohou děti v tísni pobývat.

Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc by se nově měly zařadit mezi sociální služby. Nyní dostávají pověření k činnosti od krajského úřadu, pokud splní hygienické a jiné podmínky a mají vhodné prostory a personál. Od příštího roku by žádaly o registraci. Kraj by vyhodnotil, zda centrum s lůžky potřebuje. „Byly velké debaty o tom, že kraje nemohou volit, kolik ZDVOPů chtějí mít,“ podotkla náměstkyně. Podle ní zařízení pro děti v tísni představují spíš sociální službu a s převedením ze zákona o ochraně dětí by o finance přijít neměla. „V novele jsou peníze na ZDVOPy pro ně přímo ‚zamašličkované‘,“ řekla Jentschke Stöcklová. Počítá se s výdaji asi čtvrt miliardy.

Podle podkladů pro vládu by poskytovatelé měli nově dostávat peníze na potřebnou kapacitu lůžek. Novela počítá s tím, že by na změnu na domov na přechodnou dobu měla zařízení příští rok. Příspěvek 22 800 korun měsíčně na dítě by měla nejvýše do konce roku.

S navrhovanou změnou nesouhlasí komunistická poslankyně Hana Jírovcová Aulická. „Ministerstvo si myslí, že ZDVOP je sociální služba? No potěš pánbůh. Tam je potřeba ne sociální pracovník, ale psycholog a pedagog. Mám obavy, že tím, co se připravuje, nechce ministerstvo dětem pomáhat,“ řekla na jednání sněmovního sociálního výboru poslankyně.

Také poslankyně Jana Hnyková (Úsvit) začlenění klokánků a podobných domů mezi sociální služby odmítá. Nejlepším řešením je podle ní návrh jiné novely s úpravou financování těchto zařízení, který by měla Sněmovna brzy projednávat. Podle něj by stát poskytoval na lůžko měsíčně 20 000 korun, na dítě pak podle věku 4500, 5 500 a 6 350 korun.

Na chod Klokánků dostal v minulosti Fond ohrožených dětí dar i od Andreje Babiše:

Video  Jan Vaněk komentuje dar od Andreje Babiše 1 mil.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

marlen52 ( 29. března 2017 15:11 )

tak doufám že rodiče od paterčat půjdou do práce když dostanou paní k dětem musím to napsat tady protože u paterčat to opět nejde nevím proč nechtějí slyšet co si lidi o tom myslí

zadnice ( 12. března 2017 09:44 )

Marksová nech už toho!

nezadat1 ( 12. března 2017 08:07 )

agfor ( 11. března 2017 12:48 )

Nepsal se dědeček s na konci jména s x ? Blbost je většinou dědičná.

nezadat1 ( 11. března 2017 11:45 )

Pííííča cikorka mrkoska zjistila,že záchranný lano klokánkům hodil Zeman a i Babiš přispěl,tak chce tam hned nacpat ty podělaný cigošský parchanty co je cikorky vrhli pro 20000Kč. dotacím a už je nepotřebují.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa