Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kauza úniků z policejních spisů: 7 lidí ve vazbě, zeť Schillerové skončil v ANO

Autor: ČTK, bk - 
21. května 2017
17:05

Žalobci se u posledního z obviněných v kauze úniku informací z policejních databází a trestních řízení rozhodnou o možném podání návrhu na vazbu v pondělí. Řekl to státní zástupce Petr Šereda. Už v sobotu brněnský městský soud vyhověl všem návrhům a do vazby poslal sedm lidí. Vyšetřování, které vede Vrchní státní zastupitelství v Olomouci ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou, se týká bývalých elitních policistů a podnikatelů.

Policie zadržela posledního z obviněných 18 lidí podle Šeredy až v sobotu, protože v předchozích dnech nepobýval v České republice. „Dnes probíhají výslechy, které posoudíme a podle toho se rozhodne, zda návrh na vazbu podáme,“ uvedl státní zástupce.

U sedmi lidí, kteří už skončili ve vazbě, žalobci navrhovali takzvaný kolizní důvod vazby. Hrozilo tedy podle nich nebezpečí, že by dotyční mohli mařit objasnění trestní věci či ovlivňovat svědky, případně spoluobviněné.

Podle České televize do vazby míří bývalý policista Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Michal Ratajský, bývalí policisté Jakub Sloup, Alexandr Jedlička, Jakub Patloka, advokátní koncipient Václav Kvíčala a podnikatelé Radek Moric a Saman El-Talabání.

Mezi stíhanými je podle ČT také Radim Jüttner, šéf skupiny Kajot (nyní Net and games) či někdejší důstojník Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Miroslav Palán. Stíhání majoritního vlastníka investiční skupiny DRFG Davida Rusňáka vyvolalo reakce i na politické scéně. Rusňák byl totiž členem a sponzorem ANO a je také zetěm Aleny Schillerové, náměstkyně ministra financí Andreje Babiše (ANO). V sobotu Rusňák oznámil, že členství v hnutí ukončil.

Jak se Schillerová dostala na ministerstvo? S Babišem se prý dřív neznala:

klotilda ( 22. května 2017 09:48 )

Je fascinující a šokující sledovat, jak si politická špička zřejmě nechává sledovat a vyšetřovat koho se jí zlíbí aparátem státní služby. Jak ti kteří službu zavedli automaticky předpokládají že kariéra ve státní správě je mafiánský podnik. O listování v "živých spisech" je veřejnost informovaná předčítáním zřejmě spisu prenatálního nebo teprve objednaného. Všechno je to tak běžné, že se o tom volení zástupci vybavují v mediích a ani novinářům, kdysi hlídacím psům demokracie, to nepřijde divné.

kukuku ( 22. května 2017 07:57 )

A proč se tato pravidla "normálního státu" předhazují jen těm, kteří mají být odstraněni z politiky ? Myslíš, že v "normálním státu" by "setrvalv politice" ministr financí (Sobotka), který navýšil státní dluh o 400 miliard v době recese, dotáhl nesmyslnou privatizaci OKD, seděl v parlamentu při rozjezdu akce se solárními elektrárnami, neřešil dluh ČSSD vůči Altnerovi atd. ???

jiznicechy ( 22. května 2017 01:29 )

JUDr. Schillerovou jsem poznal na školení v Brně v roce 1993 - přednášela Zákon o správě daní a poplatků. Byla to tehdy asi 27 letá mladá právnička, problematika ji tehdy evidentně bavila a nám se líbila, protože netepala jen výhradně za státní správu, ale byla schopna nestranného pohledu. Její přednášky jsem navštěvoval opakovaně - tehdy. To ovšem ještě nebyla státní správa propojena s mafií. Když jsem ji teď poslouchal, jak si ji Babiš vybral, protože nemá odborníky a jak ona makala 27 let ve státní správě...člověk je zděšený, co se v tohle státě všechno může stát a to se dozvíme jen špičku ledovce. Dobře poznala, co je ve státní správě možné, proto tam vrazila dceru, mimo jiné sedí v dozorní radě Brněnské teplárenské - a jak jsem si přečetl, dokonce ji navrhlo ANO do senátu. Ještě jsem si říkal, co je zač její ctěný pan choť - to jsme si přečetl dole. No nic, stává se to tady již klasikou. Teď zbývá pochytat ty, kteří se na to již nemohli dívat a pustili to ven.

noacojezase ( 21. května 2017 22:54 )

Co to plácáš Schillerová je ve funkci od ledna 2016.

Samo ( 21. května 2017 22:27 )

To, co píšete, platí o normálních lidech, ale ne o politicích. Žádný poctivý politik by si po takovém skandálu v rodině nedovolil setrvat ve svém úřadě a ona měla ještě tu drzost Babišovi kývnout na ministerské křeslo. A o žádnou štvanici se nejedná, nikdo ji neobžaloval, ale v normálním státě by skončila i ve státních službách a nejenom v politice.

Zobrazit celou diskusi