Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pašování zubožených štěňat rozlítilo Pospíšila. Podává trestní oznámení

Autor: Mii - 
9. května 2017
21:15

Čin českého veterináře, který se v kufru svého vozu snažil propašovat do Belgie 42 štěňátek v zuboženém stavu, rozohnil i europoslance za TOP 09 Jiřího Pospíšila. Jednání muže bylo podle něj natolik ohavné, že se rozhodl podat trestní oznámení na neznámého pachatele.

O případu veterináře poprvé informoval v pondělí německý server Welt.de. Muž byl zadržen na dálnici A3 poblíž Norimberku. Všech 42 štěňátek měl nacpaných v pěti bednách v kufru vozu Škoda Octavia a chtěl je prodat v Belgii. Štěňata byla různých ras a nejmladšímu byly čtyři týdny.

„Vyšetřován je 59letý veterinář z Česka, mimo jiné pro porušování zákonů o ochraně zvířat,“ sdělila k případu policie. Zabavená štěňata předala útulku v Norimberku, který jejich zdravotní stav zhodnotil jako špatný.

„Od matek je vzali příliš brzy a teď musela štěňata vytrpět hodiny v autě,“ řekl zástupce útulku. Některá štěňata na tom podle něj byla tak kriticky, že musela být převezena na veterinární kliniku. „Veterinář odhalil strašlivý stav štěňat. Skoro všechna mají průjmy, některá velmi vážné. Našly se i extrémní infekce parazity, masivní infekce uší, očí i čenichů,“ popisoval zástupce.

Pospíšil: Šlo o týrání zvířat

Informace o veterináři se donesla i k europoslanci za TOP 09 a někdejšímu ministrovi spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi. Podle něj nejde jen o přestupek, ale také o naplnění skutkové podstaty přečinu týrání zvířat. Situaci navíc zhoršuje fakt, že to není mužovo první pochybení.

Europoslanec se proto rozhodl podat k Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze trestní oznámení na neznámého pachatele. Zároveň v tiskové zprávě vyzval orgány činné v trestním řízení, aby případ důkladně prověřily.

Norimberský útulek mezitím oznámil, že štěňata budou k dispozici k adopci nejdříve v červenci. Tak moc je špatný jejich stav. Zároveň děkuje za všechnu materiální pomoc, kterou mu lidé poskytli.

Případ veterináře není ojedinělý. Minulý rok policie v Praze našla v kufrech a igelitce osm štěňat:

Video  Policista v Praze našel osm štěňat v kufrech a igelitce!  - Městská policie Praha
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Hatmehit ( 14. dubna 2019 09:54 )

Xaria, je možné s Vámi dát řeč? Můj email: Hatmehit72@seznam.cz

bibijana ( 10. května 2017 08:58 )

takže tady bují výnosný kšeft se štěňaty. V televizi říkali, že tyhle množírny vyprodukují do ciziny desítky tisíc štěňat ročně, průměrná prodejní cena štěněte je přes 700 euro.A jakpak to mají tihle kšeftaři s placením daní? Politici grilují Babiše a tady jde určitě o nepovolené podnikání a obrovské daňové úniky.Když chci jet se psem přes hranice, tak musím mít sakra v pořádku doklady na psa. Tady se bez papírů převáží nemocná zvířata. A nikomu to nevadí, hlavně, že veterináři u nás vybijejí z důvodu šíření nakažlivých nemocí zdravé chovy.Celníci hanba, politici hanba, finanční úřady hanba, policie hanba a o lhostejné veřejnosti se už raději nebudu vyjadřovat.

ARMAGEDON2017 ( 10. května 2017 07:49 )

Kripl veterinařskej rozlamat mu ruce a nohy a zavřit ho do kufru taky na měsic!!

salto ( 10. května 2017 07:49 )

Kdo dnes není bukvice, není IN

pupice ( 10. května 2017 07:46 )

Pro odběr štěňat od matky je ideální věk 8 týdnů to ví každý dobrý chovatel, nechápu jak můžete jeho jednání schvalovat, je vidět, že pravidla tohoto nechutného byznysu velmi dobře znáte a utrpení, kteřé shora uvedení provádějí, schvalujete je mi z Vás opravdu smutno...

Zobrazit celou diskusi