Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bodovali uprchlíci i dospívání: Romány získaly knižní ceny Magnesia Litera

Autor: ČTK, bud - 
4. dubna 2017
21:47

Knihou roku se v soutěži Magnesia Litera stal román Jezero, který napsala Bianca Bellová. Próza je drsným příběhem o dospívání a zároveň postapokalyptickým podobenstvím o zničení přírody, po kterém následuje zpustošení lidských vztahů i duší jednotlivých lidí. Pořadatelé dnes v Národním divadle v Praze vyhlásili i vítěze osmi kategorií soutěže, jež má propagovat kvalitní četbu. V té nejsledovanější, v kategorii prózy, zvítězil Marek Šindelka s románem Únava materiálu.

Stejnou cenu dostal už před pěti lety za svou sbírku povídek Zůstaňte s námi. Únava materiálu je jeho druhým románem. V něm podle literárních publicistů jako jeden z mála současných autorů uchopil skutečně současné téma, tedy uprchlíky. Podle nakladatele jde o první český román, který zachycuje téma uprchlické krize. Inspirací Šindelkovi byla zpráva o nálezu 71 mrtvých uprchlíků v odstaveném voze na dálnici.

Příběh zoufalství

Hlavní vítězka soutěže, která získává odměnu 200 tisíc korun, je česká spisovatelka s bulharskými kořeny. Pracuje jako překladatelka a tlumočnice z angličtiny. V románu Jezero zasadila příběh chlapce Namiho, který pátrá po své matce, do exotického prostředí připomínajícího vysychající Aralské jezero. Sugestivní dojem příběhu umocňuje poetický jazyk a obraznost, které kontrastují s líčením všudypřítomné brutality. Bellová napsala osobitý mýtus, podmanivý příběh iniciace, kdy se chlapec musí potopit na dno svého zoufalství, aby se vynořil silnější, uvedli porotci.

Literu za nakladatelský čin dostala kniha Adama Chrousta Miloslav Stingl – Biografie cestovatelské legendy. Nejlepší knihou pro děti a mládež je publikace Tomáše Končinského a Barbory Klárové Překlep a Škraloup s ilustracemi Daniela Špačka. Do soutěže se vrátila kategorie publicistiky a vyhrála v ní Kateřina Šedá s knižní podobou svého kontroverzního projektu Brnox.

Literu za objev roku má Ondřej Nezbeda se svým Průvodcem smrtelníka, v němž líčí vlastní zážitky z nemocnic i hospiců při vedení rozhovorů s umírajícími i jejich blízkými. Čtenáři dali cenu knize Postel hospoda kostel, kterou s knězem Zbygniewem Czendlikem napsala Markéta Zahradníková.

Reportér Blesk.cz navštívil knihovnu v pražském Klementinu. Patří mezi nejkrásnější knihovny světa:

Video  Zkusili jsme žebrat v Praze: Dopadlo to hrozně! A tajné komnaty Klementina.  - Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi