Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Recenze: Virus mění lidi v krvelačné bestie. Fenomenální trilogie finišuje ve Městě zrcadel

Recenze: Virus mění lidi v krvelačné bestie. Fenomenální trilogie finišuje ve Městě zrcadel.
Recenze: Virus mění lidi v krvelačné bestie. Fenomenální trilogie finišuje ve Městě zrcadel.  (Autor: nakladatelství Knižní klub)
Autor: Dagmar Čechová - 
4. dubna 2017
09:33

Jaký je osud horší než smrt? Bloumat prázdnou zemí jako bezmyšlenkovitý tvor odkázaný na stín noci a krev živých tvorů? Aspoň tak to vypadá v trilogii Přechod od Justina Cronina. Virus, který vědecká expedice přivezla z jihoamerické džungle, už zdevastoval většinu lidstva. Původní nositelé viru jsou již ale mrtví, a tak se zbývá setkat s pacientem Nula.

„Prošli jste Přechodem. Čelili Dvanáctce. Teď vejděte do Města zrcadel k poslednímu zúčtování,“ tak anotace uvádí třetí díl trilogie Přechod. Tento má název Město zrcadel. Peter, Michael, Alicia, Amy a další prošli přes celé Státy, aby bojovali proti stále se šířící nákaze virem, který z lidí dělá krvelačné bestie, kterým říkají viráci. Po složité cestě se jim podařilo rozprášit Dvanáctku původců nákazy. Teď už zbývá utkat se jen s Nulou – Timem Fanningem, který virus zatáhl do západní společnosti.

Dlouhé čekání na závěrečný díl trilogie se rozhodně vyplatilo. Bez jakýchkoliv nadnesených slov – Město zrcadel pokračuje na stejné úrovni jako předchozí dvě knihy Přechod i Dvanáctka. Čtenáře rozhodně nezklame.

Justin Cronin ve svém fenomenálním díle vytváří neuvěřitelnou kroniku společnosti po pádu lidstva. Neskutečně složitý příběh plný desítek postav a dějových odboček splétá mistrnou rukou. Město zrcadel konečně uzavře nedokončené osudy a dá odpovědi na všechny čtenářovy otázky.

Trilogie Přechod od Justina Cronina vás pohltí. Trilogie Přechod od Justina Cronina vás pohltí. | nakladatelství Knižní klub

Autorův styl psaní je lehký a čtivý, přesto má ovšem ohromnou hloubku. Jeho postavy se vyznačují složitou psychologií, kterou jen tak někde nenajdete. Jednotlivé příběhy postav do sebe zapadají jako skládačky a nikde nezůstává jediná „dějová díra“.

Zařadit Město zrcadel a potažmo i celou trilogii žánrově, je téměř nemožné. Snadno by se dal vybrat horor, sci-fi, dystopie, ani jedno ovšem není zcela pravda bez toho druhého. Navrch přibývá i příběh o putování, dobrodružství, ale i sociální rozměr.

Cronin přivedl na svět vážně neobyčejný příběh, který uchvátí každého fanouška sci-fi a fantasy. Prožijete přes tisíc let s lidmi, kteří ačkoliv žijí jen na papíře, budou dýchat s vámi. Toto dílo vás prostě pohltí.

Dojmy z trilogie překladatelky Jany Jašové si můžete přečíst zde.


Justin Cronin

Město zrcadel

nakladatelství Knižní klub, 2017

592 stran

Hodnocení: 100 %

Zobrazit celou diskusi