Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Udávání sousedů za čoud z komína se rozjíždí. Města řeší první podněty

Autor: ula - 
27. března 2017
07:30

Ze sousedova komína se valí podezřelý kouř? Od 1. ledna 2017 můžete podat stížnost příslušnému úřadu, který musí váš podnět prověřit. Úředník nejdříve kouř zdokumentuje, a pokud se potvrdí podezření, že topíte zakázaným palivem, pošle obsílku. Kdo neposlechne, dočkáte se návštěvy přímo u sebe doma. První sousedská „udání“ už řeší Praha, Brno, Bohumín i Hradec Králové.

Praha eviduje celkem pět stížností. První podnět byl zaslán 8. února. „U čtyřech z nich bylo provedeno místní šetření (u dvou i opakovaně), dva provozovatelé byli písemně upozornění na povinnost dodržovat zákonné podmínky provozu zdrojů. Současně byli vyzváni k předložení dokladů vyplývajících z legislativy, které měli za povinnost zajistit do konce roku 2016,“ řekl pro Blesk.cz Vít Hofman z pražského magistrátu.

Přímo ke kontrole v domácnostech zatím nedošlo. „U žádného ze zdrojů, které jsou předmětem stížností, totiž nevzniklo důvodné podezření, že dochází k porušování povinností dle zákona o ochraně ovzduší,“ dodal Hofman.

Pět stížností obdržel i Odbor životního prostředí Magistrátu v Brně. „Všechny doručené podněty úřad řeší. Při řešení podnětů se postupuje v souladu se zákonem. U doručených podnětů musí být ze strany úřadu v první fázi prověřeno, zda jsou vůbec oprávněné,“ uvedl tiskový mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

„V této fázi byla provozovatelům kotlů, na které byla podána stížnost, zaslána písemná upozornění na povinnosti vyplývající ze zákona o ochraně ovzduší a na možné následky, které při opakovaném porušování těchto povinností mohou nastat,“ řekl tiskový mluvčí Magistrátu Filip Poňuchálek. Ani v Brně k žádné fyzické kontrole v domácnosti nedošlo. 

Podívejte se, jak Češi natočili podezřelý kouř vycházející z komína a jak se dohadují na sociálních sítích:

V Bohumíně už vyrazili na kontroly do terénu

V Bohumíně evidují deset podnětů, z toho šest písemných. „Ve čtyřech případech už jsme vyrazili na kontrolu, žádné závažné pochybení jsme však neodhalili. Tzn. žádnou pokutu ani řízení jsme prozatím neuložili, nebyl důvod, došlo k nápravě. Tři hříšníky jsme na podnět od sousedů prozatím upozornili písemně, pokud se situace bude opakovat, tak už je nemine kontrola přímo v domě,“ uvedla Lucie Kolková, tisková mluvčí města.

Na to, čím lidé topí, se v Bohumíně zaměřují i strážníci. Podle Kolkové už vyjížděli k několika případům, kam je povolali všímaví sousedé. „Na místě však bylo vše v pořádku, nadměrný kouř vycházel z komína jen chvíli, a to při zatápění v kamnech či kotli. Vše se vyřešilo domluvou na místě, strážníci zatím žádnou pokutu neudělili. Ve sledování kouřících komínů bude městská policie pokračovat až do konce topné sezony,“ řekla mluvčí.

Rekordmanem je Opava se 20 stížnostmi

Ve Znojmě zatím žádné závažné případy neměli. Podle Taťány Pavelkové z Městského úřadu bylo řešeno několik telefonických podnětů, ale po prošetření záležitosti a vyjasnění situace bylo zjištěno, že k žádnému pochybení a ani porušení zákona o ochraně ovzduší nedošlo.

„Magistrát města Jihlavy obdržel od nového roku celkem šest podnětů, které úřad prošetřil, ani v jednom případě nemusel ukládat pokutu. S koncem topné sezony očekáváme, že další podněty budou výjimečné,“ zmínil mluvčí Radek Tulis.

Na území města Liberce se aktuálně řeší 15 případů, jak uvedla Jana Kodymová z odboru Kanceláře primátora. 

„Reagovali jsme zatím na dvě písemná podání (od ministerstva životního prostředí a od občana). V prvním případě se jednalo o důvodné podezření a provozovatel kotle byl poučen. Ve druhém případě se podezření nepotvrdilo,“ řekl Blesk.cz Jiří Ondřášek, tiskový mluvčí Městského úřadu Bruntál.

Z měst, které Blesk.cz oslovil, je rekordmanem v počtu stížností město Opava. Tam bylo podnětů 20, sankce zatím uloženy nebyly. „Prozatím se jedná o tři případy, kdy správní orgán zjistil sám důvodné podezření, např. nepřirozený zápach,“ upřesnil Albert Červeň z odboru prostředí Magistrátu města Opavy.

Stížnosti i na domy vytápěné plynem

Děčín eviduje čtyři stížnosti. „Jedna stížnost byla neoprávněná, neboť dům je vytápěn plynem. V současné době řešíme dvě stížnosti ohledně spalování v kotli, který je umístěn v RD. Vzhledem k tomu vlastníka zdroje musíme nejdříve písemně upozornit na možné porušení zákona o ochraně ovzduší, což jsme provedli,“ napsala Markéta Lakomá z kanceláře primátorky.

Na fyzickou kontrolu kotle můžeme jít až při opakovaném upozornění na porušení zákona. Čtvrtá stížnost byla na provozovnu, tam byla i kontrola – bez zjištění porušení zákona. Zatím se řeší přestupky za spalování materiálů v otevřeném ohni,“ dodala Lakomá.

Kontroly v Hradci a vzorné Vary

V Hradci Králové už na fyzickou kontrolu došlo, jak potvrdila Magdaléna Vlčková, tisková mluvčí Kanceláře primátora: „Kontrola byla provedena v 8 případech, 6x v Hradci Králové, 2x mimo Hradec Králové, ve všech případech bylo vše v pořádku, byla předložena revize kotle. Vždy byl pracovník odboru životního prostředí bez problémů vpuštěn do nemovitosti.“

V Karlových Varech nedostal magistrát ani jediný podnět. „Ani z vlastních poznatků jsme nezahájili žádnou kontrolu,“ upřesnil mluvčí Jan Kopál.

salto ( 27. března 2017 15:45 )

Je rozdíl při zatápění anebo jestli ten komín hulí furt

dzery ( 27. března 2017 15:39 )

Ty se fanatiku chytneš všeho,určitě taky práskáš.

zednik ( 27. března 2017 11:22 )

Přesně tak. Za nehorázné peníze místo uhlí kupujeme drť.

zednik ( 27. března 2017 11:20 )

Každý měsíc se musí z Bruselu do Štrasburku přesunout na 15 tisíc lidí. Přesun parlamentu EU tedy měsíčně přijde na 200- 220 m il eur (6 miliard!! korun). KAŽDÝ MĚSÍC !!! Každý rok se při tomto přesunu podle odhadů vyprodukuje 19 tisíc tun emisí oxidu uhličitého. Včera nám při zatopení taky kouřil, asi 5 minut, komín.Je to běžná věc, ale --- Tož udavači do mě !!!

naidka ( 27. března 2017 10:31 )

Kolikrát nám čoud ze sousedova komína zavalí celý dvůr, ale udávat, hlásit neboli oznamovat? Jestli chtějí vybírat pokuty (o nic jiného tu nejde), ať zvednou úředníci své zadele a vyjedou po vlastech českých a zjistí si to sami.

Zobrazit celou diskusi