Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

16 let od požáru lanovky v Kaprunu: Zemřelo 155 lidí, včetně Češky

Autor: ČTK, dce - 
10. listopadu 2016
20:07

Alpskými srázy sevřené údolí u salcburského Kaprunu působí na první pohled idylickým dojmem. Před šestnácti lety se však v těchto místech stala tragédie, která nemá v poválečných dějinách Rakouska obdoby. Při požáru tunelové lanovky se tam kouřem udusilo 155 osob, mezi nimi i jedna Češka. Příčinou neštěstí byla závada na topení.

Sjezdovky na svazích hory Kitzsteinhorn patří k oblíbeným cílům lyžařů. Nejinak tomu bylo i ráno 11. listopadu 2000, kdy do vagonu lanové dráhy nastoupilo 162 cestujících. Krátce po výjezdu z dolní stanice zaznamenalo několik pasažérů kouř, jenž vycházel ze zadního, v té době prázdného stanoviště řidiče. Mezitím už ale vůz vystoupal po ocelové rampě k ústí tunelu a vjel do nitra hory.

Dráždivý dým byl stále nesnesitelnější. Po chvíli se lanovka v tunelu nečekaně zastavila, čehož využila malá skupinka pasažérů k útěku skrz rozbitá okna. Počínající katastrofu nyní zpozoroval i řidič, ale jeho snaha otevřít dveře vozu byla marná. Ovládací systém byl požárem vyřazen z provozu, a teprve po chvíli se podařilo východy alespoň nouzově odjistit – někteří lidé se snažili skla vozu rozbít hůlkami, pevné sklo ale většinou nepovolilo. Lidé, kteří ještě nepozbyli vědomí, mohli konečně vyběhnout na přilehlé servisní schodiště.

Útěkem z hořícího vozu však drama neskončilo, právě naopak. Většina z turistů se v panice vydala po úzkých schodech nahoru, aniž si uvědomili, že příkře stoupající tunel funguje v případě požáru jako komín. Dusivý kouř nedal nikomu z nich šanci – nejdál od soupravy se dostal japonský lyžař, jeho tělo bylo nalezeno 142 metrů od lanovky. Zemřeli stejně jako řidič a jediný turista ve voze, který zrovna sjížděl tunelem dolů do údolí. O infernu panujícím v podzemí svědčí i to, že proud horkých spalin vyrazil v horní stanici lanovky všechna okna a zabil tři přítomné.

Počet obětí nehody vystoupal na 155. Mezi mrtvými převažovali Rakušané a Němci, kterých bylo 92, respektive 37. Patřila k nim i německá mistryně světa ve freestylu Sandra Schmittová. Desítka obětí pocházela z Japonska, dalších osm si pro smrt pod Kitzsteinhornem přijelo z USA, čtyři ze Slovinska, dva z Nizozemska a jeden z Británie. V ohořelých troskách vozu byla nalezena i jedna Češka, která v Kaprunu pracovala jako instruktorka lyžování.

Výpověď dvanácti osob, které utíkaly k dolnímu ústí tunelu skrz plameny a zachránily si tak život, posloužila při následném vyšetřování tragédie. Její bezprostřední příčinou byla podle znalců porucha horkovzdušného topení v zadní kabině řidiče. Spotřebič, jenž nebyl určen k použití v dopravních prostředcích, se přehřál a zapálil olej z hydraulického systému. K vysokému počtu obětí přispěly ale i další faktory. Tunel například neumožňoval bezpečnou evakuaci tolika cestujících, dveře a okna vagonu nebylo možno otevřít zevnitř a některé materiály, z nichž byla kabina vyrobena, byly hořlavé.

Havárie lanovky měla soudní dohru. Z podílu na ní bylo obžalováno 16 osob z řad konstruktérů vozu a provozovatelů lanovky. V únoru 2004 všechny salcburský soud osvobodil s tím, že vina je příliš rozptýlena, než aby bylo možné někoho odsoudit. Překvapivý verdikt následně potvrdil odvolací soud.

Bez výsledku skončily i pozdější snahy o obnovení procesu, jejichž iniciátoři argumentovali tím, že v průběhu vyšetřování docházelo k ničení a falšování důkazů. Podařilo se pouze dosáhnout odškodnění pozůstalých v celkové výši 13,9 milionu eur.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání