Vybírat ovoce pouze očima je chyba. Měli byste zapojit hmat i čich. Velké kusy plodů nemusí být nutně kvalitnější než menší kousky. Občas můžete narazit na nedozrálé ovoce, v extrémních případech na shnilé. Pokud nakupujete ovoce a zeleninu, měli byste brát navíc ohled na sezónnost. Máme pro vás tipy, jak poznat kvalitní ovoce a zeleninu.
Při nákupu ovoce a zeleniny se nenechte napálit. Máme pro vás 20 dobrých rad
 
- 1.Pozor na sezónu- „U nakupování ovoce a zeleniny je důležité brát ohled na sezónnost. Například rajčata mají sezónu v letních měsících, mandarinky naopak v zimě. Mimo sezónu nelze očekávat kvalitní a již vůbec ne levné ovoce. Proto se snažte vždy nakupovat výhradně sezónní ovoce a zeleninu a ve množství, které spotřebujete,“ radí experti z portálu Skrblík.cz. 
- 2.Nezapomínejte na hmat a čich- Ovoce a zeleninu při nákupu vybírejte očima, hmatem i čichem. Samozřejmě nekupujte kusy, které jsou viditelně poškozeny hnilobou, mechanicky nebo na sobě mají velké množství skvrn. - Velmi dobře se dá čerstvost rozpoznat u ovoce a zeleniny s natí (keříčková rajčata, mrkev…). Čím sušší nať je, tím je ovoce méně čerstvé. Nezapomeňte si přičichnout – plod i nať musí u kvalitního kusu příjemně vonět. - Nadprůměrně velké kusy plodů nemusí být nutně kvalitnější než menší kousky (neplatí u citrusů). Při výběru doporučujeme volit spíše středně velké plody. - S ovocem a zeleninou můžete i hubnout. Podívejte se jak: Video Ovoce a zelenina: Jaké zvolit, pokud chceme hubnout? A jak velké porce jsou zdravé?Video se připravuje ...
- 3.Co je podtržené ovoce?- Podtržené ovoce je to, které se sklízí ještě nedozrálé, aby se stihlo včas dopravit k zákazníkovi. Například banány v Guatemale se sklidí zelené a zežloutnou až na cestě přes Atlantik. - Takové plody mívají horší chuť, protože nemají šanci správně dozrát. Bývají napuštěné chemií, aby náročný transport často přes půl světa přežily. 
- 4.Ananas- Správně vyzrálý ananas musí krásně vonět, mít zlatavou barvu a na dotek má být relativně měkký. Zelené, nedozrálé kusy nedoporučujeme nakupovat – jsou podtržené a nikdy nebudou mít plnou chuť. Naopak nepříjemná vůně a tmavší skvrny po stranách jsou znakem postupující hniloby. Zkuste si odtrhnout stonek – čím snáze jde list oddělit, tím přezrálejší ananas je. 
- 5.Banány- Banány jsou vždy podtržené, kupujte ty nejméně zelené. Čím více podtržené jsou, tím je menší pravděpodobnost, že plnohodnotně dozrají. Banán musí být pevný a bez viditelných pohmožděnin, drobné hnědé flíčky nejsou na závadu. - „Při teplotě pod 12 °C dochází k zešednutí banánu, proto je nikdy neuchovávejte v lednici,“ doplňuje portál Skrblík.cz 
- 6.Broskve, meruňky, nektarinky- Meruňky se zpravidla sklízí ještě zcela nedozrálé. Správně dozrálá meruňka musí mít pevnou slupku a zlatavě oranžovou barvu. Vyhněte se zeleným a světle žlutým a velmi tvrdým, nebo naopak měkkým kusům. - Broskve bývají často podtržené – trhají se ještě za zelena s tím, že dojdou. Vybírejte plné, kulaté plody s chlupatým povrchem. Barva mimo červené oblasti by měla být žlutá. Tvrdé, zelené broskve již nikdy dobře nedozrají. Naopak přezrálé broskve jsou obvykle příliš měkké a mají viditelné otlačeniny. - Nektarinky se obvykle trhají ještě nedozrálé, při nákupu vybírejte ty nejméně zelené. Povrch plodu musí být pevný, nikoliv však tvrdý. Přezrálé plody mívají patrné otlačeniny a na dotek jsou příliš měkké. 
- 7.Citrony, grepy, mandarinky, pomeranče- Slupka citronu by měla být hladká, lesklá, tenká a bez hrbolků. Správná barva je sytě žlutá, šedý odstín nebo pohmožděniny značí nekvalitní kus. Po přivonění k citronu byste neměli cítit nakyslý, chemický zápach. Vybírejte větší kusy citronů, neboť obsahují více šťávy. - U grepu se doporučuje vybírat kusy s pevnou kůrou a jasnou barvou. Větší kusy s tenkou kůrou bývají lepší, neboť v sobě skrývají více šťávy. Drobné škrábance a skvrny na kůře nemusí být nutně na škodu. - Správně vyzrálá mandarinka má žlutou až oranžovou barvu a tenkou, lesklou kůru. Přezrálé mandarinky jsou opuchlé, velmi měkké na dotek a jejich kůra je suchá. Hlavní sezóna mandarinek je v zimních měsících. - Zdravé pomeranče mají jasnou barvu a jemnou kůru. Velké kusy jsou lepší, neboť v sobě skrývají více šťávy. Přezrálý pomeranč poznáte podle mdlé barvy a suché, drsné kůry. Zkvašený zápach značí přezrálost plodu. 
- 8.Granátové jablko- Vybírejte si pouze pevné kusy s tenkou slupkou. Barva se může různit od žluto-červených odstínů až po karmínově červenou. Sezóna granátového jablka je od září do listopadu. Špatná granátová jablka poznáte podle puklin nebo zašedlé barvy. Cítíte-li semínka skrze slupku, obvykle to značí přezrálost granátového jablka. - Jak si snadno připravíte granátové jablko? Video Jak snadno a rychle připravit granátové jablko?Video se připravuje ...
- 9.Hroznové víno
- 10.Hrušky
- 11.Jablka
- 12.Jahody- U čerstvých jahod drží stopka pevně u plodu, který je jasně červený a plného tvaru. Nekupujte jahody s bílou, nedozrálou plochou nebo hnědou hnilobou. V České republice se jahody sklízí od konce května do konce července. Jahody je možné skladovat jen krátkodobě, a to v ledničce při teplotě 1 až 5 °C. Správně se myjí až těsně před konzumací. - Jak probíhá samosběr jahod? Video Samosběr jahodVideo se připravuje ...
- 13.Kiwi
- 14.Kokos
- 15.Mango
- 16.Meloun
- 17.Mrkev a okurky- Vybírejte pevné, jasně oranžové mrkve s hladkým povrchem. Drsné, puklé nebo nazelenalé mrkve nekupujte. Mrkev skladujte ideálně v bedně s pískem nebo pískem a rašelinou. - Okurka má být na povrchu tvrdá a má mít jasně zelenou barvu. Vybírejte spíše užší okurky tmavších odstínů. - Jak se vyrábí baby mrkev? Video Jak se doopravdy vyrábí baby mrkev?Video se připravuje ...
- 18.Rajčata a salát- Chutí i kvalitou se značně liší v závislosti na odrůdě nebo zemi původu. Nejprve kupte několik kusů na ochutnání. Správné rajče má mít jasně oranžovou barvu a pevnou slupku bez kazů. Jedná-li se o keříčkové rajče, platí, že čím je stonek sušší, tím více času od sklizně uběhlo. Nahnilé rajče je po zmáčknutí velmi měkké, na slupce se tvoří mapy. - Kupujte pouze salát se zelenými, neokousanými a neotrhanými listy. Shnilý salát má žlutou až hnědou barvu. Salát skladujte v lednici. 
- 19.Švestky
- 20.Třešně




 
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
      



 
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    
To:1912 xxx Kecy v kleci.V Kauflandu mají dobrou zeleninu i ovoce a slušný výběr.Takže nepište kraviny.