Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vzpruha v boji s rakovinou. Pro kardinála Vlka chystají narozeninový koncert

Autor: Jakub Veinlich - 
7. března 2017
19:25

Zatím je stále v nemocnici a léčí se z rakoviny plic. Chemoterapii ale tělo podle informací Blesk.cz moc dobře nesnáší. I přesto se kardinál Miloslav Vlk (84) těší na každý den. 17. května navíc oslaví životní jubileum – 85. narozeniny. Blesk.cz zjistil, že mu přátelé chystají v tichosti narozeninový koncert. Měl by být v jeho oblíbeném karlínském kostele a hrát tu bude Hradní stráž. 

„Hudbu měl pan kardinál vždycky rád,“ řekl Blesk.cz Antonín Randa z organizace Cesta 121, proč bude právě koncert tím hlavním dárkem k 85. narozeninám kardinála Vlka. Hradní stráž zahraje oratorium, které je dlouhé asi 90 minut a které zaznělo zatím jen v premiéře loni při oslavách výročí Karla IV. Autorem je mladý dirigent Jan Zástěra. S kardinálem Vlkem se zná například ze svatováclavských bohoslužeb ve Staré Boleslavi.

„Akci chceme zachovat rodinný charakter, určitě to nemá být večer pro nějakou skupinu vyvolených. Takže vstup bude zdarma,“ prozradil další detail z chystané akce Randa. Podle informací Blesk.cz koncert začne 17. května v 18 hodin v karlínském kostele Cyrila a Metoděje v Praze.

„Moc bychom si přáli, aby se ho mohl pan kardinál osobně zúčastnit. Tak jsme to od počátku plánovali a otec kardinál se na to těšil. Nevíme, zda se to podaří, ale jsme přesvědčeni, že hudbu, která se bude chrámem ten večer rozléhat, pan kardinál uslyší,“ zmínil Randa. Nastínil tak variantu, že léčba nemusí kardinálu Vlkovi dovolit se jeho vlastní oslavy zúčastnit.

Mezi hosty politici i kardinál Duka

O akci už je teď velký zájem. „Celkem by měla panu kardinálovi hrát a zpívat celá stovka muzikantů a zpěváků!“ Mezi gratulanty by ale podle našich informací měl být také kardinál Dominik Duka, který navštívil Miloslava Vlka nedávno také v nemocnici a který projevil zájem o narozeninový koncert mezi prvními. Chybět by neměl také ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), blízký přítel kardinála Vlka a také někdejší tiskový mluvčí České biskupské konference, jejíž předsedou byl právě kardinál. Pogratulovat chce přijít také česká europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

Kardinál Vlk má rakovinu. Z plic se rozšířila do kostí, se smrtí se smířil. Kardinál Vlk má rakovinu. Z plic se rozšířila do kostí, se smrtí se smířil. | Martin Sekanina

Vlk představil knihu a stěžoval si na rameno

Právě Šojdrová viděla Vlka naposledy na veřejnosti před Vánocemi. Zasadila se o to, aby vyšla v českém jazyce kniha o Miloslavu Vlkovi – Umývač výloh a arcibiskup. Do té doby vyšla jen ve francouzštině, španělštině a arabštině. Ve španělštině si knihu přečetl také papež František, který když se dozvěděl o zdravotním stavu Vlka, zkoušel se mu hned dovolat.

Připomeňte si telefonát papeže Františka nemocnému kardinálu Vlkovi:

Video  Papež František volal kardinálu Vlkovi, který bojuje s rakovinou. Co mu řekl?  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

20. prosince přišel knihu osobně představit také samotný kardinál. Už tehdy byl prý ale hodně unavený. „Říkal, že jde z rehabilitace, a divil se, že ho bolí rameno. No, tak dnes už víme proč,“ řekla Blesk.cz Šojdrová s tím, že když skončil Vlk v nemocnici, hned mu telefonovala. „On řekl, že je rád, že jsme to stihli ještě vydat,“ dodala europoslankyně.

 

krupan10 ( 8. března 2017 07:37 )

černo***níci jsou odporní pokrytci

Zobrazit celou diskusi