Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Poslanci za 3 roky nic nevyřešili, zoufá si bojovník za stovky duhových rodin

Autor: David Budai - 
20. února 2017
05:32

Bojovník za možnost osvojení dítěte partnera v homosexuálních párech „vyhořel“ a po několika letech končí v organizaci, která tuto změnu prosazovala. Zdeněk Sloboda v rozhovoru pro Blesk.cz řekl, že kvůli aktivistické činnosti začala trpět jeho vlastní rodina i akademická kariéra. Podle něj současná vláda ani poslanci za více než tři roky nedokázali vyřešit situaci stovek stejnopohlavních rodin, kde dítě vychovávají dva lidé, ale práva a povinnosti k němu má jen jeden z nich.

Podle posledního sčítání lidu z roku 2011 žije v Česku v rodinách stejnopohlavních párů asi 1000 dětí. Organizace PROUD nicméně odhaduje, že od té doby se tento počet zvýšil, a to až dvojnásobně. Dítě je většinou jednoho z rodičů a narodilo se buď v předchozím vztahu, nebo po umělém oplodnění.

Problémem ale je, že partner biologického rodiče nemá vůči dítěti, které společně vychovávají, plnohodnotná práva ani povinnosti. Nemá například automaticky právo na informace o jeho zdravotním stavu ani právo na udržování kontaktu s dítětem po rozchodu nebo úmrtí biologického rodiče. Zároveň také nemá vůči dítěti vyživovací povinnost.

Čekání na nový zákon

Za takzvané přiosvojení, které by těmto rodinám dalo stejná práva jako těm heterosexuálním, už více než pět let bojuje právě organizace PROUD. Zatím ale neúspěšně, potřebná novela zákona, která by tuto možnost legalizovala, zatím nečinně „leží“ v Poslanecké sněmovně. V tuto chvíli navíc organizaci po více než pěti letech opouští jeden z hlavních představitelů Zdeněk Sloboda.

„Přemýšlel jsem o tom několik měsíců. Zlomilo se to asi loni na podzim. Do té doby jsem neustále čekal, jestli se věc posune a začnou ji projednávat poslanci. Zatím se tak ale nestalo, stále se to odkládá,“ řekl Sloboda v rozhovoru pro Blesk.cz s tím, že řada z původních spolu zakladatelů už z organizace také odešla. „Už také stihli vyhořet nebo se začali věnovat jiné práci. Takže postupně chod organizace zůstal na mých ramenou,“ dodal. 

Pro něj osobně to znamenalo nekonečný příliv e-mailů, koordinaci lidí v organizaci, nekonečné motivování, vymýšlení strategií nebo shánění peněz na provoz. Nyní se ale chce naplno věnovat práci v akademické sféře. „Mám 2,5letou dceru a často i péče o ni trpěla na úkor toho, že jsem řešil agendu organizace. Tomu tématu se budu věnovat, ale myslím, že osobně potřebuju udělat krok dál,“ říká Sloboda s tím, že aktivity organizace pravděpodobně a nejbližší dobu utlumí a počká, jestli se najde někdo se zájmem pokračovat.

Frustrace a apatie

„Původní nadšení vystřídala frustrace a v současné době už taková spíše apatická skepse,“ uvedl v rozhovoru. Nyní s napětím čeká na úterý, kdy budou poslanci jednat o zaražení zmiňované novely do prvního čtení. Loni na podzim ji totiž schválila vláda. „Pro nás je to poslední příležitost, aby se to někam posunulo,“ vysvětluje Sloboda. Pokud to poslanci uloží „k ledu“, další šance přijde až po volbách. A začínat od nuly? „Na to už nemám sílu,“ říká Sloboda.

Sám podle svých slov nerozumí tomu, proč s tématem poslanci mají tak velký problém. Novela totiž neřeší adopci dětí homosexuálními páry obecně, ale pouze stávající situaci, kdy stovky rodin s dětmi žijí v právní nejistotě.

„Narovnání té situace nezpůsobí žádný rozpad naší společnosti. Nestalo se to nikde na světě, ani v katolickém Irsku, Španělsku nebo Jihoafrické republice,“ vysvětluje Sloboda s tím, že oproti běžným rodinám, kdy má dítě v rodném listě dva rodiče, jsou tyto stejnopohlavní rodiny znevýhodněny. „Páry jsou neustále vystavovány situacím, kdy jsou odkázány na dobrovůli učitelů, lékařů, úředníků. Systém jim neustále říká, že jejich situace není normální,“ tvrdí Sloboda.

Z aktivistické scény mizí také další výrazný představitel organizace Petr Laně. Připravuje se totiž na rodičovství, protože se pravděpodobně stane prvním gayem, který bude moci adoptovat dítě. Umožní to loňské rozhodnutí Ústavního soudu, podle kterého mohou dítě adoptovat i homosexuálové, kteří jsou v registrovaném partnerství.

Pokud Laně uspěje a opravdu dítě adoptuje, bude nicméně ve stejné situaci jako ostatní stejnopohlavní rodiny, protože partner si nebude moci jeho dítě přisvojit a nebude mít k němu žádná práva.

Podívejte se na reportáž o Petrovi
Video  Gay, jehož příběh v Česku zrušil zákaz adopcí. S partnerem chce založit rodinu.  - Tomáš Polák, Lukáš Červený
Video se připravuje ...