Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Václav chce pro Emičku s dětskou obrnou pěšky obejít hranice Československa

Autor: Daniela Soukalová - 
9. února 2017
06:05

Malá Ema (7) trpí od narození dětskou obrnou. Cestovatel Václav (25) chce kvůli ní vyrazit na půlroční pěší túru po hranicích někdejšího Československa, aby její rodině pomohl spolufinancovat nákladnou léčbu, která se pohybuje okolo sta tisíc za měsíc. Z vybraných peněz by jí navíc chtěl pořídit i speciální autosedačku, která stojí osmdesát tisíc korun.

Téměř osmiletá Emička Z. od narození trpí dětskou obrnou. V současnosti je schopná se zvednout z lehu do sedu, do kleku, a když není na vozíku, tak se snaží stoupat si.

„Nemluví, ale rozumí všemu a snaží se komunikovat neverbálně. Mentálně je na tom naštěstí velmi dobře. Jinak je zcela odkázána na pomoc druhé osoby. Největším přínosem zatím pro Emičku byla intenzivní neurorehabilitace, za kterou jezdí do lázní Klimkovice,“ zmínil pro Blesk.cz Václav, který chce pomoci rodině získat finance na další rehabilitaci.

Pětadvacetiletý cestovatel pomáhá ostatním už několik let. V minulosti například přešel od nejvýchodnějšího bodu k nejzápadnějšímu Českou republiku pro Matěje, který je už sedm let v bdělém kómatu. „Během své cesty jsem maximálně šířil Matějův příběh, možnost pomoci a denně jsem psal na své facebookové stránky. Díky tomu jsem k cestě přilákal širokou veřejnost a podařilo se mi pro něj vybrat přes 55 tisíc korun. Celá cesta mi trvala necelý měsíc a ušel jsem 800 kilometrů,“ zavzpomínal Václav.

Speciální terapie vychází za sto tisíc měsíčně

Po dokončení této cesty vyzval mladý cestovatel ke „štafetě pomoci“, na kterou navázali další dva muži se svými cestami Na kole pro Matěje a Pěšky pro Honzíka. Pak následovala pomoc směřovaná do oblasti Malého Tibetu. „Naším cílem bylo upozornit na těžký život v Himálajích, život nomádů, mnichů, uprchlíků z Tibetu a další,“ popsal Václav.  

S Emou a její maminkou se seznámil přes Facebook, když se rozhodl pro svůj další dobročinný projekt, a napsal veřejnou výzvu. „Začala mi psát spousta rodin a nakonec jsem se rozhodl pro Emičku především z toho důvodu, že právě u ní je velká možnost zlepšení zdravotního stavu,“ upřesnil.

Jeden měsíc terapie v Klimkovicích vychází na 100 tisíc korun a pojišťovna ho celý nezaplatí. Rodiče holčičky navíc musí platit řadu dalších věcí a potřebovali by koupit i například speciální autosedačku, která stojí kolem 80 tisíc. Ema denně chodí do školy i specializovaného centra Kociánka, kde se jí věnují specializovaní pracovníci.

Václavova cesta pro Emičku bude trvat až půl roku

„Emička chodí na různá cvičení, terapie a samozřejmě se musí pilně učit. Je na vozíčku, takže potřebuje neustálou péči druhých. Do budoucna by ale mohla díky Klim-therapy možná i začít chodit s pomocí holí,“ uvedl Václav s tím, že by mohla začít i mluvit. Jenže bez financí to půjde těžko.

Václavova cesta pro Emičku bude měřit čtyři tisíce kilometrů a podle odhadu by měla trvat až půl roku. „Povede po hranicích celého někdejšího Československa, tak jak jsme byli před rozdělením. Na cestu vyrážím už v dubnu na jižní Moravě a budu pokračovat po směru hodinových ručiček,“ načrtl Václav. Celá symbolika chůze po hranici je podle něj i v tom, že je to pouze pomyslná čára na mapě, která ve skutečnosti neexistuje, protože všichni lidé jsou stejní a navzájem si rovni.

K celému projektu Pěšky pro Emičku Václav spustil i crowdfundingovou kampaň na webu Hit Hitu, kde mohou lidé přispět libovolnou částkou právě na terapii malé Emy. „Veškeré peníze budou investovány právě do Klim-therapy, aby je mohla Emička absolvovat častěji. Pokusíme se z vybrané částky také financovat právě tu speciální autosedačku,“ uzavřel cestovatel.

Zobrazit celou diskusi