Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

V Česku se budou školit iráčtí diplomaté. Zaorálek s Džaafarím probrali i válku s ISIS

Autor: ČTK, sou - 
8. února 2017
19:54

V Česku se budou školit iráčtí diplomaté. Počítá s tím jedno ze dvou memorand, která ve středu v Praze podepsal ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se svým iráckým protějškem Ibráhímem Džaafarím. Mluvili spolu rovněž o české podpoře Iráku v boji proti teroristické skupině Islámský stát (IS) a o českém zapojení do obnovy Iráku.

„Přestože máme v Iráku vlastní diplomatické školy, české zkušenosti budou pro nás obohacením,“ uvedl k memorandu Džaafarí. Druhé z memorand počítá s prohloubením spolupráce obou ministerstev.

Irácký ministr vyzdvihl dosavadní českou politickou i vojenskou podporu a pomoc své zemi včetně výměny informací. Důležitá pro vítězství iráckého režimu nad IS je podle něj jednota všech složek armády, policie i domobrany a překonání politických rozdílů.

Zaorálek zdůraznil potřebu dovést válku s IS do vítězného konce tak, aby se nezakládaly důvody pro nové msty a nenávisti a byly vytvořeny podmínky pro demokratickou postkonfliktní obnovu Iráku. Pomoc může Česko nabídnout jak v hospodářské oblasti, tak při budování moderních obranných sil Iráku.

V Iráku už působí český chirurgický tým a letecký poradní tým

Český ministr zmínil v této souvislosti pomoc při odminování iráckého území včetně výcviku ženistů nebo projekty na obnovu domovů iráckých uprchlíků. Pomoc přislíbil Džaafarímu také český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Česko už nyní podporuje Irák v boji proti IS. V blízkovýchodní zemi působí český polní chirurgický tým a letecký poradní tým, který pomáhá s výcvikem iráckých pilotů. Česko také do Iráku dodalo munici a bitevníky L-159. Loni Praha poskytla Bagdádu finanční pomoc 38 milionů korun.

Džaafarí je prvním iráckým ministrem zahraničí, který do Česka přijel od roku 2007. V Praze se setkal s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD). Se Zaorálkem by se měl znovu sejít v březnu ve Washingtonu na setkání koalice proti IS.

panda82 ( 9. února 2017 14:33 )

A čeští diplomaté zmizli kde, dlouho tady už žádný není, a zlodějna a buranství Fialy, Kalouska a j. se přece nemusí uřit , to mají vrozené

krupan10 ( 9. února 2017 08:56 )

také žasnu, na co jsou u nás na všechno prachy. Kretén Zadolárek je hned s každým bastardem kámoš. Pamatuji, jak sem vozil vládním speciálem zraněné banderovce. Chce se mi zvracet

psi_mama ( 9. února 2017 08:28 )

Včera jsem nechala zrušit diskusi pod člankem o tyrani psu v Polske množirně. Debil karel_klafunda se tam ukájel sadismem,tak ho nahlašujte prosim at má jakykoli nick.Děkuji

agfor ( 9. února 2017 06:09 )

To se budou učit jak zozkrádat státní majetek ?

Zobrazit celou diskusi