Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Škodovka přichází o designérskou hvězdu: Kabaň míří ke konkurenci

Autor: bud - 
8. února 2017
13:42

Mladoboleslavská automobilka přichází o svou výraznou postavu a designérskou hvězdu. Odchází totiž její vedoucí designér Jozef Kabaň, který ve firmě pracoval od roku 2008. Nyní podle dostupných informací míří ke konkurenčnímu BMW, kde bude členem vedení designového oddělení.

Josef Kabaň začínal jako dvacetiletý stipendista v automobilce Volkswagen a s touto firmou je dlouhá léta úzce spjat. Navrhl například design jednoho z nejrychlejších aut světa Buggati Veyron. V roce 2008 přišel do mladoboleslavské Škody, kde připravil novou tvář jejích vozů. Navrhl řadu úspěšných modelů posledních let a naposledy se podepsal pod modernizovanou Octavii nebo vozem Kodiak.

Původem je ze Slovenska, je mu 46 let a tento rok pro něj bude zlomový. Míří totiž do firmy BMW, kde nahradí dosavadního šéfdesignéra Karima Habiba. Nastoupit by měl v druhé polovině tohoto roku.

Informaci o odchodu potvrdila samotná Škoda Auto. „Jozef Kabaň v posledních letech rozvoje podniku výrazným způsobem ovlivnil design a emocionalitu značky. Design celé modelové palety byl přitom výrazně přepracován a dostal nový směr. Děkujeme Jozefu Kabaňovi za vykonanou práci a do budoucna mu přejeme vše nejlepší,“ uvedla v prohlášení.

Kabaň je autorem designu i u nové Octavie:
Video  Škoda Octavia – jízdní dojmy  - auto.cz
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi