Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Volkswagen s emisemi podvedl 164 tisíc Čechů. V USA by dostali čtvrt milionu

Autor: bud - 
6. února 2017
19:30

V Česku se prodalo celkem 164 tisíc vozů z koncernu Volkswagen s upravenými motory, které vykazovaly nesprávné emise. Z toho bylo 106 tisíc škodovek, vyplývá z dat Evropské komise, která získal Blesk.cz. Na rozdíl od zákazníků v USA ale Češi nemají nárok na odškodné, automobilka jim zajistí pouze bezplatný servis. Většina českých řidičů ovšem na opravu problému zatím nedorazila.

Emisní skandál Volkswagenu se týká přibližně 11 milionů naftových aut po celém světě. Podle čísel, která Blesk.cz získal z Evropské komise, se jen v Česku prodalo celkem 164 tisíc „vadných“ vozů. Jejich motory měly speciální software, který zajišťoval, aby při kontrolách vykazovaly nižší emise, aby prošly přísnými limity. Z toho 58 tisíc aut bylo značky VW, Audi nebo Seat a ve 106 tisíc případech šlo o vozy Škoda.

Celkový počet aut jezdících po českých cestách přitom může být ještě vyšší, protože stovky až tisíce dotčených aut si mohli lidé koupit „z druhé ruky“ třeba v bazarech. Číslo je tak ještě vyšší, než v roce 2015 odhadovalo ministerstvo dopravy.

Češi s opravou nespěchají

Česká Škoda Auto oslovila své zákazníky a v rámci své servisní akce je pozvala, aby si nechali vůz opravit. Zatím se ale dostavila jen asi třetina z nich. „Většina majitelů spojuje účast na servisní akci s plánovanou pravidelnou inspekcí nebo jiným servisním úkonem, jako je například přezutí sezonních pneumatik nebo výměna oleje,“ uvedl Vítězslav Pelc z tiskového zastoupení Škody Auto.

V USA soud rozhodl, že zákazníci byli poškozeni a mají nárok na kompenzaci. Každý majitel problematického vozu dostane odškodné až ve výši 10 tisíc dolarů (asi 250 tisíc korun). Pro Evropany ale firma ani přes výzvy Evropské komise žádnou formu odškodnění nechystá. Pokud by ho zákazníci chtěli, museli by se soudit.

„V Evropě o odškodnění rozhoduje jedině soud, a to nikoliv evropský soud, ale soudy v jednotlivých členských státech. Na tom je možné ilustrovat také základní rozdíl mezi Amerikou a Evropou. V Americe federální soud konstatoval: škoda se stala a poškození mají nárok na odškodnění,“ vysvětlila pro Blesk.cz eurokomisařka Věra Jourová (ANO). Jenže v jednotlivých sítech EU se práva spotřebitelů ohledně odškodnění liší. „Nemáme harmonizovanou evropskou úpravu,“ dodala.

Podívejte se na celý záznam rozhovoru s eurokomisařkou:

Video  Za falešné emise Volkswagenu odškodnění pro Evropany? „Nemáme na ně páky,“ zuří Jourová.  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Jourová „zatlačí“ na šéfa VW

Podle Škody Auto se zatím na soud nikdo v Česku neobrátil. „K dnešnímu dni nám nejsou známy žádné aktivity ze strany českých zákazníků vůči soudům, které by směřovaly k uplatnění nároků na odškodnění,“ uvedl Vítězslav Pelc z tiskového zastoupení firmy. Dotčené vozy je podle něj možné bez omezení používat i bez opravy, proto firma případné spory považuje za zbytečné.

Eurokomisařka Jourová v září loňského roku oznámila, že některá auta nesplňují emisní standardy ani poté, co prošla opravou. Začátkem tohoto měsíce by se také měla setkat s šéfem Volkswagenu Matthiasem Müllerem a zatlačit na něj, aby jednal a případně nabídl poškozeným zákazníkům nějaký benefit.

„Řeknu mu, že pořád čekám na slušné zacházení a stejný přístup všude v Evropské unii a také na nějakou férovou nabídku, která padne ze strany Volkswagenu,“ uvedla.

308win ( 6. února 2017 19:55 )

Okurky ,banány a jiné pytloviny se řeší hned jak to vypadne z nějakého chorého mozku, ale ochrana občana nikoho z nich nezajímá. Pryč z tohoto morbidního sebevražedného spolku!!!!

Zobrazit celou diskusi