Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Úřady mají vydávat doklady do 24 hodin. Občanku za tisícovku, pas za šest tisíc

Autor: uni, ČTK - 
22. prosince 2016
15:20

Lidé možná budou moci žádat o vydání občanského průkazu a cestovního pasu ve zkrácené lhůtě. Doklad by za vyšší poplatek mohli mít do jednoho pracovního dne, nebo do pěti dnů od podání žádosti. Do novely, která umožní státu plošně zavést občanské průkazy s elektronickým kontaktním čipem, to doporučil vložit sněmovní výbor pro veřejnou správu.

O doklady vydané do 24 hodin by lidé mohli žádat podle pozměňovacího návrhu výboru na ministerstvu vnitra nebo na obecních úřadech s rozšířenou působností. Pro hotový dokument by museli na ministerstvo. V případě dokladů vydávaných do pěti dnů by je lidé mohli převzít i na obecním úřadu, na kterém o dokument požádali. Vyplývá z usnesení na webu dolní komory.

Za občanský průkaz vydaný do 24 hodin by lidé museli uhradit 1000 korun, u dětí do 15 let by byl poplatek poloviční. Pokud by žadatel dostal průkaz do pěti dnů, zaplatil by za něj 500 korun, platba za děti by činila 300 korun.

Mnohem vyšší sazby by úřady vybíraly za pasy. Za cestovní dokument vydaný do 24 hodin by inkasovaly 6000 korun, za děti do 15 let by rodiče platili za pas 2000 korun. U cestovního dokladu vydaného do pěti dnů by poplatky činily 3000 korun a 1000 korun za děti.

„Expresní“ pas je teď do šesti dnů

Nyní vydávají úřady občanský průkaz se strojově čitelnými údaji a s čipem, nebo bez čipu a rovněž cestovní pasy do 30 dnů. Za pas se platí 600 korun, dětský je za 100 korun. U občanských průkazů bez strojově čitelných údajů je patnáctidenní lhůta, mají časově omezenou platnost. Takzvaný expresní pas je k vyzvednutí do šesti pracovních dnů za poplatek 4000 korun, respektive 2000 korun v případě dětí.

Vládní novela ruší 500korunový poplatek za vydání občanského průkazu s čipem, nově bude stejně jako nynější obyčejné doklady zdarma. Průkazy s elektronickým čipem by měly lidem umožnit přihlášení do různých systémů státní správy a vyřizování některých záležitostí bez návštěvy úřadu. Měly by být podle představ ministerstva vnitra povinným dokladem a kromě prokazování totožnosti osobně by měly být i prostředkem pro elektronickou identifikaci.

Každý čip občanského průkazu bude mít podle záměru takzvaný autentizační certifikát, který bude sloužit ke vzdálené identifikaci občana vůči portálům veřejné správy. Lidé by mohli dokumenty podávat přímo z domova a nemuseli by na úřad. Dalším z cílů nových občanských průkazů je poskytnout držitelům elektronický podpis.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mirkli ( 22. prosince 2016 15:56 )

Líní úředníci, nic jiného! Placeni z našich daní a když mají dělat pořádně a rychle, tak to načtují těm, na jejichž daních parazitují

Zobrazit celou diskusi