Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Miliony za Hanču a Tonču prý nikdo „neodklonil“. Policie případ odložila

Autor: ČTK, Mii - 
25. listopadu 2016
15:00

Policie odložila prověřování ohledně výkupného, které Česko zaplatilo za Hanu Humpálovou a Antonii Chrásteckou, které byly uneseny před třemi lety v Pákistánu. Podezření ze zpronevěry fakticky vyloučila, sdělila v pátek mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Stát zaplacení výkupného nikdy oficiálně nepotvrdil.

„Prověřování výkupného bylo odloženo, protože na základě skutečností zjištěných v prověřování bylo fakticky vyloučeno podezření, že by v souvislosti s vyjednáváním o propuštění unesených osob došlo ke zpronevěře peněžních prostředků určených na výkupné,“ uvedla Zenklová.

Doplnila, že státní zástupce tento týden rozhodnutí o odložení přezkoumal a dospěl ke stejnému závěru. Věc je tak definitivně uzavřena, detailnější informace nemůže zastupitelství poskytnout s ohledem na stupeň jejich utajení.

Na zpronevěru ukázal Randák

Podle dřívějších informací médií se okolnostmi vyplacení výkupného zabývaly tajné služby. Kdo podal podnět k prošetření žalobcům, není zřejmé. Původně směřoval k Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze, to jej následně postoupilo pražskému městskému zastupitelství.

O podezření ze zpronevěry části peněz z výkupného hovořil bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák. Server Neovlivní.cz pak s odvoláním na zdroj z bezpečnostní komunity napsal, že existují dvě verze.

Podle jedné se stát rozhodl vyplatit osm milionů dolarů, k únoscům jich ale dorazilo jen šest. Podle druhé varianty mělo být původně vyplaceno šest milionů dolarů, z toho se ale čtyři miliony ztratily. Současný ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Jiří Šašek tvrzení serveru popřel. Zprávy označil za pokračování kampaně, která má za cíl zdiskreditovat rozvědku a celý bezpečnostní systém.

Češky Hana Humpálová a Antonie Chrástecká se vrátily do vlasti loni v březnu po dvou letech v zajetí. Dívky byly zadrženy v Pákistánu. O tom, že za ně Česko zaplatilo výkupné, se dlouho spekulovalo, i když to politici popírali.

zednik ( 25. listopadu 2016 17:25 )

Protože nebylo nikdy oficiálně potvrzeno, že jsme zaplatili 6 mil. dolarů, tak je nemohl nikdo nikdy odklonit Úžasná logika, jiný závěr ani nelze vymyslet.

rockyshowman ( 25. listopadu 2016 16:06 )

Krasavice, vlastenky, takových je málo. Teď jak přijedou domů do arabie ke svým budou se mít dobře! Hejno nadržených zmetků, prachy na zbraně pod polštářem. Tak to má být. No a naše děti, na ty budeme sbírat víčka. 10 tun víček = kolečko na vozík. A ty dvě budou pracovat pro neziskovku za peníze nás všech. Pak opět pošleme pár melounů na jejich opětovné výkupné a koloběh se bude opakovat ! Policii, bych do toho nemíchal! Tá chytí a zajistí pachatele, nádvladní pustí. Jo spravedlnost je jen pro vyvolené.

agfor ( 25. listopadu 2016 15:42 )

Jestlipak už holčičky začaly splácet peníze, o které jejich vinou stát přišel ?

sheba ( 25. listopadu 2016 15:32 )

Měly tam zůstat nezlobte se, ale tohle je nespravedlivé vůči normálním, poctivým občanům ty peníze raději dané na léčbu nemocných dětí by byly mnohem užitečnější!!!!!!!

fotrpjotr ( 25. listopadu 2016 15:10 )

Ukažte nám konečně jejich aktuální fotky,tyto už známe.

Zobrazit celou diskusi