Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

VZP chystá zdravotní pojištění s paušálem „pro bohaté“. Svaz pacientů zuří

Autor: sou - 
18. října 2016
13:50

Místo jednotlivých doplatků například za bílé plomby byste se ani o platby za nadstandardní úkony nemuseli starat. Pokud si ovšem budete měsíčně připlácet takzvané komerční pojištění, s jehož myšlenkou koketuje ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Strategii má mít podle svých slov vypracovanou s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD), u něj na ministerstvu ale o ničem neví. Proti tomu kroku se ale ohradil Svaz pacientů ČR, který ho přirovnal k zdravotní péči pro chudé a bohaté.

„Šlo by o desítky, možná o stovky dnes už doplácených záležitostí,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Podle mluvčího pojišťovny Oldřicha Tichého by komerční připojištění spočívalo v tom, že by lidé mohli průběžně platit pojistku, aby pak už například u zubaře nemuseli platit za bílé plomby. 

„Považuji za důležité upozornit, že případné zavedení komerčního připojištění by mělo lidem ulevit od toho, za co už teď u lékaře platí, nikoliv jakkoliv rozšířit okruh výkonů hrazených pacientem,“ upřesnil pro Blesk.cz Oldřich Tichý. Lidé by se buď mohli připojistit a u doktora pak už neplatit vůbec nic, nebo ne a v tom případě by platili za stejné služby stejné částky jako doposud. 

Proti tomu se ale ohradil Svaz pacientů ČR, podle kterého se znovu vytáhlo stokrát odmítnuté dogma, že se poskytne jen péče, na kterou stačí neznámo kým vymezené peníze. 

„Vrátil se k dávno zavrženému návrhu zavést jinou zdravotní péči pro chudé a jinou pro bohaté a ‚vylepšil‘ to jen tím, že místo zisku navíc, který by shrábly komerční pojišťovny, tentokrát by rozšířené pojištění obstarala VZP,“ zmínil prohlášení prezident Svazu pacientů Luboš Olejár. 

České zdravotnictví podle něj potřebuje růst zdrojů, ale musí přitom zachovávat základní pravidla, která jsou určena Ústavou České republiky a mezinárodními ratifikovanými zákony. „Takové postupy jsou navrženy, ale jsou ignorovány, protože předpokládají rovnost před zákonem, směřují proti bezdůvodným ziskům a jejich motorem není vyhlídka na výnosné nepravosti,“ upřesnil Olejár.

Ministerstvo: Nemáme o tom informace

Jenže podle vyjádření ministerstva zdravotnictví resort nemá žádné informace o tom, že by měl vzniknout nějaký projekt nadstandardů a ani na toto téma neproběhla žádná oficiální jednání. „Ministerstvo zdravotnictví v současné době neplánuje jakkoliv omezovat nárok na bezplatnou zdravotní péči, jak je definován zákonem o veřejném zdravotním pojištění,“ uvedl mluvčí resortu Ladislav Šticha.  

„Celá věc je v současné době jen v úrovni diskuse o samotném záměru komerčního připojištění, tedy v úrovni, zda by vůbec něco takového mělo smysl,“ upřesnil Tichý s tím, že rozhodně ještě ani vzdáleně nejde o fázi, kdy by se diskutovalo o konkrétních věcech.

„Podstatné nicméně je, že pro pacienty se naprosto nic nemění, nadále mají a budou mít nárok na zdravotní péči v současném rozsahu a nikdo ani neuvažuje o tom, že by tento rozsah jakkoliv omezil,“ uzavřel.

Zobrazit celou diskusi