Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zubaři si dupnuli a vyhrožují: Naúčtujeme plomby a nebudeme brát pacienty

Autor: bru/ČTK - 
19. září 2016
12:40

Zubaři zahájili kampaň, během které chtějí veřejnost upozorňovat na nedostatečné financování stomatologické péče. Žádají navýšení úhrad za některé výkony nebo to, aby si pacienti za některé úkony platili. Novinářům to dnes řekl prezident České stomatologické komory Pavel Chrz. Podle něj se bude lišit, jak se zubaři ke kampani připojí. Může to být i tak, že někteří lékaři přestanou nabízet péči, která je hrazena z veřejného zdravotního pojištění, a nebudou přibírat nové pacienty.

Dlouhá léta upozorňujeme politiky, zdravotní pojišťovny i pacienty na fakt, že úhrady některých výkonů ze zdravotního pojištění jsou hluboko pod náklady, které musíme vynaložit, abychom tyto druhy péče mohli našim pacientům s čistým svědomím poskytnout,“ uvedl Chrz. Podle něj ale vždy dostali přednost jiné obory, naposledy například nemocnice, kterým vláda schválila desetiprocentní navýšení mezd od příštího roku.

Zubaři žádají buď navýšení úhrad ze zdravotního pojištění, nebo vyjmutí některých druhů zubní péče z veřejného zdravotního pojištění tak, že by si pacienti museli tyto úkony platit. Zopakoval už dřívější požadavek zubařů, aby si pacienti platili plomby.

Symbolem kampaně má být zubní protéza, které se přezdívá klapačka. Podle zubařů podfinancování zubní péče může vést k tomu, že bude přibývat lidí, kteří budou na sklonku života odkázání na úplnou zubní náhradu.

Víte, jak si správně čistit zuby? Podívejte se:

hejhej ( 20. září 2016 13:05 )

socan68: Začali s přidáváním nenažraní soudci ( neznají, co je pracovat 8 hod.), pak politici a následují administrativní pracovníci, lékaři, sestry, učitelé atd. Jenom se zapomíná na ty, kteří, narozdíl od už zmíněných ,nějaké hodnoty vytvářejí. Ti neřvou, tak ani nemají přidáno.

pinia ( 20. září 2016 03:47 )

My u naší, sotva ze školy vylezlé, tzv. vyděračské zubařky J. v Praze 22 - Uhříněvsi, platíme tak nehorázně vysoké částky v tisících, desetitisících, že tj. neúnosné pro obyčejné lidi. Že se šéf ČSK (České stomatologické komory) nestydí a bezmozkově žádá větší mzdy pro zubařské nenažrance. To by musely zubařky sestoupit z piedestalu, tj. nebrat třeba 200 000 Kč/měs., ale pár let mít jen např. 24 000 Kč/měs., jako dosud měly např. učitelky, aby se uskromnily a nepožadovaly přidat.

babamotorkarka ( 20. září 2016 03:32 )

Ta zubařská a vůbec lékařská elita je nenažraná ! Jsme oba manželé VŠ, máme proti lékařům cca 1/8 jejich mzdy (25 000 z 200 000 Kč) a neřveme, aby nám ministr přidal. Náš potomek chodí do třídy se spolužačkou, jejíž matka je zdravotní sestrou u svého manžela - zubaře. Mají 2 děti. My sotva na dovolenou ušetříme, zato tato zubařská rodinka jezdí na takové dovolené, jako Krejčíř, Kožený, Bém, Janoušek, Rittig, Klaus a celá ta nenasytná banda lumpů z ODS/TOP. Zubařovic dcerunka je namyšlená, sobecká narcistka už od 1.třídy. Potřebovala by proplesknout, aby se vzpamatovala. Bohužel je po matce, která je azerbajdžánského původu. A ta by potřebovala dostat pár facek jako první. Vychovává děti k egoismu, povýšenosti, sebestřednosti, k nadřazení mamonu, majetku, peněz nad duchem, kulturními aj. hodnotami.

6010 ( 19. září 2016 16:21 )

Tak pacienti by si měli platit plomby? A co jiného dělají až dosud? S kým hovořím, tak prý u zubaře platí jako mourovatí.Já sama mám zkušenost, že mi doktorka řekne, že tu hrazenou zdr.pojišťovnou zrovna nemá a že budu platit něco kolem 500,-Kč za plombu.To je taková lumpárna,že to nemá obdoby.A takto to zřejmě budou dělat v budoucnu i všichni ostatní.Ta plomba, to je korunová položka, ale pro člověka je dost důležitá.Tak asi takhle je to a zubaři si jsou vědomi, jak by se nám žilo s rozvrtaným zubem a tudíž pojišťovny vydírají.

prycsnima ( 19. září 2016 16:10 )

Se rte na zubare.investujte do kvalitni zubni hygieny at ty hyeny nemaji do ceho pichnout. Cistete si spravne zuby a je pokoj.Pak muzou jit nenezrany zubari do piuci.

Zobrazit celou diskusi