Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Děti se musí hýbat i v družinách. Ministerstvo je rozhýbe třiceti miliony

Autor: mib - 
16. října 2016
06:03

Druhým rokem testuje ministerstvo školství (MŠMT) hodinu pohybu navíc pro žáky prvního stupně základních škol, kteří navštěvují družiny. V projektu je ale zatím zapojeno necelých pět set škol z celkového počtu 4 106. Podle České unie sportu (ČUS) by projekt mohl od příštího roku fungovat celostátně, spolu s testováním vyvíjí vhodný metodický plán. Podle odborníků se děti věnují pohybu stále méně, také to by měl projekt změnit.

MŠMT vyčlenilo 30 milionů korun na to, aby se děti v družinách dočkaly kvalitního sportu pod vedením zkušených trenérů. Podle ČUS je nedostatečná už příprava budoucích učitelů tělesné výchovy i dalších pedagogických pracovníků a je potřeba zapojení odborníků například z řad představitelů největších olympijských kolektivních sportů.

„Z odborných studií i pozorování učitelů TV a trenérů je obecně známo i zdokumentováno, že fyzická kondice dnešní mládeže se rapidně zhoršuje. Pro nápravu tohoto stavu se zatím však moc neudělalo,“ řekla mluvčí ČUS Lenka A. Tichá pro Blesk.cz.

Ministerstvo ve spolupráci se sportovní unií a sportovními svazy hledá pro výuku sportu novou formu. „Cílem je pomoci na základních školách nastavit nové trendy tak, aby naučily další žáky pravidelně sportovat jak ve škole, tak následně ve sportovních klubech,“ vysvětlila Tichá. Tento plán spustili už v minulém roce pro 160 škol, teď jich je o 350 víc. 

MŠMT upřesnilo, že jde v projektu o zapojení co největšího počtu žáků do pohybových aktivit ve volném čase. Vliv to má ale prý také na běžné hodiny tělesné výchovy. „Slouží ke sportování v mimoškolních aktivitách, ve kterých je pro sportování velký prostor. Efektem je i ovlivnění výuky TV právě prostřednictvím učitelů TV, kteří hodinu pohybu vedou a sami přiznávají, že metodiku využívají i v hodinách TV,“ uvedlo pro Blesk.cz MŠMT. 

Rodinám chybí peníze na kroužky i vedení ke sportu

Expert České unie sportu pro legislativu Ladislav Malý upozornil, že až dvacet procent rodin si nemůže dovolit vynaložit finance do členských příspěvků ve sportovních klubech a dostatečně motivační není ani tělesná výuka na školách.

„Před dvaceti lety byl cíl přinést nová sportoviště, dnes jsme v situaci, kdy jsou i školy dobře materiálně vybavené, ale začínáme mít strach, že na nich nebude mít kdo sportovat. Cílem je zapojit co nejširší okruh dětí do sportu, nejen najít nové talenty,“ vysvětlil Malý na webu metodického plánu projektu.

Podle ČUS je už po prvním roce vidět zlepšení vztahu žáků ke sportu a nadšení jsou i rodiče. „Dá se říci, že se u sledované skupiny významně posílil hlavně prožitek z pohybu,“ informovala Tichá. Podle ní je předpokladem, že se letos dopracují metodické plány a doškolí lektoři, aby v příštím školním roce mohl projekt začít na všech školách bez výjimky.

„Sportování dětí a mládeže považuji za velmi důležité, pro mě je to hlavní cíl, protože bez toho se nehneme dopředu. A takové projekty jsou jednou z cest, jak děti rozhýbat,“ řekla k pokusnému ověřování ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová (ČSSD).

deep_ass_flsting ( 16. října 2016 08:47 )

Já bych ty líný hamburgerový parchanty rozhýbal hned a zadarmo.

Zobrazit celou diskusi