Hrůzný objev učinili na konci června dělníci na Zbraslavi. U základů tělocvičny Základní školy Vladislava Vančury objevili lidskou kostru. Na první pohled se však rozhodně nejednalo o pomůcky z kabinetu přírodopisu. Po ohlášení nálezu na místo přijela policie a začala zkoumat, o koho mohlo jít.

„Před třiceti lety se rekonstruovala budova také a nikdo tam nic neobjevil. Je ale možné, že přímo na dvorku se nekopalo, takže si toho nikdo nevšiml. Ty kosti mi ale přišly ve velice dobrém stavu. Určitě to bylo z poválečného období,“ prozradil již dříve redaktorovi Blesk.cz ředitel školy Jiří Kovařík. Nyní se zdá, že měl pravdu. Ovšem „lidský“ osud ostatků už se pravděpodobně nikdy nedozvíme.

Kosti patřily muži

S koncem první etapy dělnických prací policie došla také k několika závěrům ohledně záhadných kostí. Avšak některá tajemství si nechají kosti asi navždycky.

Podle odborného vyjádření se jedná o kosti starší více než dvacet let pravděpodobně mužského pohlaví dospělého jedince,“ řekl Blesk.cz mluvčí policie Jan Daněk.

Zajímavé však na celé věci je, že muže nikdo nepostrádal nebo to alespoň nenahlásil na dřívější Veřejnou bezpečnost.

Ke smrti mu zřejmě nikdo nepomohl

„Kosti nenesou žádné traumatické, patologické ani degenerační změny. Na základě tohoto vyjádření a absence jakéhokoliv podezření na trestný čin byl z naší strany případ uložen,“ doplnil ještě Daněk.

Zřejmě tak šlo o nehodu. Pokud se neozve někdo, kdo by mohl mít potuchy o tom, komu kosti patřily, tak případ skončí zřejmě navěky zapomenutý v archivu. 

Podívejte se na místo nálezu:

Fotogalerie
11 fotografií