Radnice Prahy 5 se rozhodla pro zvýšení bezpečnosti na školách. Proto umístí do vybraných škol takzvané videozvonky. Celkem se jedná o instalaci systému do devíti škol, konkrétně do základních škol Barrandov, Drtinova, Grafická, Podbělohorská, Kořenského, Nepomucká, Tyršova, Waldorfská a Radlická.

„Videozvonky, které budou osazeny u všech vchodů do jednotlivých základních škol, umožní vizuálně zkontrolovat a identifikovat každou osobu přicházející do objektu, díky čemuž budou naše děti při pobytu ve škole zase o něco více chráněni,” řekl starosta Prahy 5 Radek Klíma (TOP 09).



Návrh předložený Viktorem Čahojem, radním pro bezpečnost, přijala Rada MČ Praha 5 dne 30. března 2016. Projekt kompletně uhradí městská část a bude stát zhruba 2,4 milionu korun. Tato zařízení budou ve školách instalována nejpozději do konce letošního školního roku. „Instalaci videozvonků považujeme za jeden z dalších dílů do mozaiky. Očekáváme, že v kombinaci s ostatními faktory se dostáváme na vyšší úroveň zabezpečení dětí ve školách,” uvedl pro Blesk.cz Viktor Čahoj.

Školy i rodiče tento krok radnice považují za pozitivní. Videozvonky nebudou fungovat prostřednictvím čipů nebo podobných elektronických vychytávek, docházka dětí se tedy tímto systémem kontrolovat nebude. „Videozvonky, které budou osazeny u všech vchodů do jednotlivých základních škol, umožní vizuálně zkontrolovat a identifikovat každou osobu přicházející do objektu – tedy pověřený zaměstnanec školy než někomu otevře dveře, bude mít možnost na videu příchozího zkontrolovat a rozhodnout zda ho do budovy vpustí,” prozradila Blesk.cz Šárka Mlátilíková z oddělení vnějších vztahů Prahy 5.