Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Teroristům kupovali v Česku vybavení. Postřelený v bojích se u nás také léčil

Autor: ČTK - 
15. září 2016
14:15

Lidé napojení na teroristické skupiny se pokoušeli v České republice nakoupit pro místa bojů outdoorové vybavení. V Česku se také léčil člověk, který byl v bojích postřelen. Bezpečnostní složky dále zaznamenaly jednotlivé případy zneužití českého azylového systému osobami podezřelými z terorismu a průjezd teroristických bojovníků přes české území. Na mezinárodní konferenci o problematice ochrany takzvaných měkkých cílů to ve čtvrtek řekl ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Michal Mazánek.

Jiří Dreksler ze sekce terorismu a extremismu NCOZ řekl, že v případě nákupu outdoorového vybavení šlo o zboží řádově za desítky tisíc korun a od jednoho druhu o desítky kusů. O nákup se pokoušeli jednotlivci nebo malé skupiny. Zboží bylo určeno pro "klasická místa bojů", poznamenal. „Přímo jsme věděli, kam to vybavení mířilo a za jakým účelem tam mířilo,“ řekl. Policisté podle něj nevědí, zda tito lidé takové zboží nakoupili i před tím, než bezpečnostní složky o nákupu získaly informace.

Ohledně člověka, který se v Česku léčil po zranění v místě bojů, Dreksler řekl, že jde o utajovanou informaci. „Nepromítli jsme ji v trestním řízení, poskytli jsme ji jen zahraničnímu partnerovi. Bylo to střelné zranění, které bylo na místě bojů provizorně zaléčeno a tady bylo doléčeno,“ řekl. Při příjezdu do Česka podle něj dotyčný nebyl v ohrožení života.

Bezpečnostní složky zaznamenaly i zneužití českých cestovních dokladů. Podle Drekslera jde o věčný problém, zneužívány jsou pasy většiny států Evropské unie. „Jsou padělané nebo pozměněné proto, aby ti lidé mohli přicestovat na území Evropské unie nebo v pohodě vycestovat,“ dodal.


gabreta ( 15. září 2016 19:55 )

Kalousek by jim mohl prodat ty jeho slavný padáky a další jím výhodně zakoupenou výzbroj pro naší armádu!!

provokaterka ( 15. září 2016 15:17 )

Sedí ten postřelený v kriminále,nebo tajným službám proklouzl?

rockyshowman ( 15. září 2016 15:03 )

 Přátelé, tak již konečně víte koho volit. Hlavním cílem by měla být ochrana občanů této země! V parlamentu mají starost o Babiše, na nás se kašle. Chce to úplnou změnu stran, ne ty vypasené obličeje jak z prava tak z leva. Pozor však na lidovce- kam vítr tam plášť !!!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi