Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Černý začátek prázdnin: Od pátku na silnicích zemřelo už 10 lidí

Autor: ČTK, bud - 
3. července 2016
19:08

Začátek prázdnin na českých silnicích byl tragický, má na svědomí už 11 lidských životů. Řada dalších lidí se při cestování také zranila. Pátek byl dokonce jeden z nejhorších dnů v tomto roce. V sobotu zemřeli na silnicích dva lidé, v neděli zatím tři. Češi bourali i v zahraničí. Vážná nehoda se stala v Srbsku, kde cestou z dovolené havarovala česká rodina. Otec, který řídil, přišel o život, jeho žena a dvě dcery byly převezeny do nemocnice.

Hned první prázdninový den si podle policejních statistik vyžádal 6 obětí a další dny nepříznivá bilance pokračovala. Do nedělního večera na silnících zemřelo už 11 lidí a nejméně 13 dalších bylo zraněno, čísla se ale ještě mohou změnit.

 

Už v noci na pátek zemřeli hned dva muži, jeden z nich na Mladoboleslavsku při řízení narazil do stromu, druhého na Bruntálsku srazilo auto. Řada dalších nehod pokračovala až do neděle. Vážná nehoda se stala U Dolního Žandova na Chebsku, kde se v sobotu odpoledne srazil minibus s osobním autem. Pět lidí bylo zraněno, z toho dva těžce. Pro jednoho člověka letěl vrtulník.

 

Rodina havarovala v Srbsku

 

Tragická nehoda se stala také za hranicemi. Nedaleko jihosrbského města Niš v sobotu havarovala česká rodina vracející se z dovolené v Řecku. O život přišel otec, který řídil, zatímco jeho žena a dvě dcery utrpěly zranění a byly převezeny do nemocnice.

 

Nejčerstvější vážná smrtelná nehoda se stala v neděli ráno na Náchodsku, kdy dva lidé zemřeli po srážce rychlíku s osobním automobilem. „Vlak, který v tomto místě jezdí rychlostí 75 kilometrů v hodině, vlekl auto ještě zhruba 200 metrů,“ uvedla mluvčí krajské policie Ivana Ježková. V Jablonném v Podještědí zemřel po střetu s autem cyklista.

 

 

Tragické prázdniny

 

První prázdninové dny tradičně patří mezi tragické. Nehody jsou však častější v průběhu celého léta. Za posledních 5 let zemřelo při dopravních nehodách během prázdnin 693 lidí.

 

V porovnání s ostatními měsíci roku počet obětí vždy v červenci a srpnu vzroste o třetinu. Zatímco během těchto dvou měsíců zemřelo od roku 2011 do roku 2015 v průměru 69 lidí za měsíc, během ostatních měsíců to bylo průměrně 51 lidí. Loni se z prázdnin nevrátilo 147 lidí.

moiaza ( 3. července 2016 22:16 )

 Udivuje mě, že od pátku zemřelo na silnicích tak málo lidí. Na to, jak se na naších silnicích běžně jezdí, je to opravdu zanedbatelné číslo. Dvě třetiny řidičů si vůbec nedělají těžkou hlavu se silničním zákonem. Značka povolená rychlost je pro ně jen nějaká zbytečná čmáranice a značka "Stop" je naprosto zbytečná informace.

Zobrazit celou diskusi