Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fotbalové Euro přitahuje podvodníky, vtipálky i teroristy. Na co si dát pozor?

Autor: sou - 
13. června 2016
19:32

Podvodné praktiky při ubytování, vysoké pokuty za překročení nejvyšší dovolené rychlosti na silnicích nebo problémové vypůjčení auta - na to vše by si měli lidé dávat pozor, pokud se rozhodnou vycestovat na fotbalové mistrovství Evropy ve Franci. Podle sítě Evropských spotřebitelských centrech mohou být kvůli hrozbě teroristických útoků rovněž některá utkání odehrána bez diváků. Na co v takových případech mají právo?

V případě, že by byla odhalena hrozba teroristického útoku během Eura, které se letos koná ve Francii, mohou být některé zápasy odloženy, přesunuty na jiný stadion nebo odehrány bez diváků. „V posledním uvedeném případě mají diváci právo požádat o vrácení částky zaplacené za svoji vstupenku, ale nemají právo na náhradu škody,“ upozorňuje Ondřej Tichota ze sítě Evropských spotřebitelských center (ECC-Net).   

Pokud se na fotbalové mistrovství Evropy chystají lidé vyrazit autem, neměli by podcenit pokuty za porušení pravidel silničního provozu, jako je překročení nejvyšší povolené rychlosti nebo zapomenutí připoutání se bezpečnostním pásem.

Ti, co si budou chtít vůz vypůjčit až na místě, aby poznali krásy galského koutku země, by si měli zase pořádně přečíst smlouvu o výpůjčce a v případě podmínek pojištění je vhodné si nafotit stav vozidla při převzetí i při předání.  

Nejbezpečnější je cestovat letecky   

„Řada spotřebitelů tak v minulosti předešla následným nepříjemnostem, pokud jim například autopůjčovna zpětně strhla peníze za poškození karoserie, kterou ale nezpůsobili,“ varuje Tichota.  

Asi nejkomplexněji budete ale chráněni, pokud se rozhodnete vycestovat na šampionát letecky. V takovém případě jste totiž zaštítěni evropskou legislativou pro případ zrušení nebo velkého zpoždění letu, máte právo na informace a bezplatnou péči, a to včetně náhradní dopravy a hlavně na náhradu škody ve výši 250 eur (6 758 korun) v případě, že je zaviněna stranou dopravce.

Ubytování by si lidé měli prověřit na internetu   

Obezřetnost se vyplatí i v případech, že se Češi rozhodnout vyjet na šampionát spontánně a budou si chtít zajistit ubytování na poslední chvíli. Lidé by si u hotelů neměli zapomínat ověřovat jejich kvalitu například hodnocením předchozích klientů na internetu.  

„Kdo chce využít ubytování v soukromí, měl by si dát pozor na podvodné praktiky. Ubytování by si měl objednat nejlépe přes profesionální platformu a zvolit si platbu kartou. Měl by se vyhnout platbě bankovním převodem nebo v hotovosti, např. přes Western Union. Tyto způsoby platby mohou indikovat riziko, že člověk sice zaplatí, ale zůstane takříkajíc na ulici,“ upřesňuje Tichota. 

Více o EURO 2016 čtěte ZDE>>> 

Start Eura 2016 oslavila i dominanta Paříže, Eiffelova věž:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi