Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ministr varuje turisty: Bomba může být kdekoliv a vaše pasy jsou cenné zboží

Autor: ČTK, Mii - 
9. června 2016
12:52

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) ve čtvrtek varoval české turisty před proměnlivou bezpečnostní situací ve světě. Nemůže však vyjmenovat konkrétní oblasti, bylo by to podle něj hádání z křišťálové koule. Situaci je třeba vyhodnocovat před každou cestou zvlášť. Zaorálek také vyzval české občany, aby věnovali zvýšenou pozornost svým dokladům. Jedná se podle něj o vzácné zboží.  

„Situace se neustále mění, to, co řeknu dnes, nemusí být platné za čtrnáct dní,“ uvedl Zaorálek na dotaz, zda by turisty před některou zemí varoval. „Může se stát, že zítra někde něco exploduje. Bohužel se to může stát i někde, kde to zrovna nečekám,“ dodal ministr.

Sezonu dovolených, která se kvapem blíží, provázejí na mnoha místech zvýšená bezpečnostní opatření. „V řadě zemí Evropy jsou přijímána nebo již platí opatření proti terorismu,“ připomněl ministr. „Ostražitost bezpečnostních složek je vysoká,“ dodal. Cestovatele proto vybídl, aby si před cestou zjistili co nejvíce informací o dané destinaci. 

Velkou pozornost mají lidé podle ministra věnovat svým cestovním dokladům. „Dnes je potřeba to zdůraznit více než jindy, zvláště v místech, která jsou poblíž válečných konfliktů,“ řekl Zaorálek. „Budou tací, kteří budou právě po takových dokladech pást a budou se po nich pídit. Doklady jsou tak trochu vzácné zboží,“ podotkl. O žádné konkrétní zemi, kde by taková situace mohla nastat, nehovořil. 

Ministerstvo zahraničí pro letošní sezonu obnovilo několik osvědčených opatření. V Chorvatsku a Bulharsku, nejoblíbenějších destinacích českých turistů, budou opět hlídat smíšené hlídky českých a místních turistů. V nejvytíženějších letoviscích v Bulharsku, Španělsku a Chorvatsku ministerstvo zahraničí zřídí konzulární jednatelství. Bude také v dispozici zvláštní konzulární tým, který bude v případě mimořádných krizových situací vyslán na pomoc českým občanům. 

ppadys13 ( 12. června 2016 00:25 )

Zaorálku,na ty moudra jsi přišel úplně sám ??????????Klobouk dolů.

agfor ( 9. června 2016 13:40 )

Chtěl jste asi napsat, že někteří z vlády konečně pochpili, protože tam pořád ještě sedí sluníčkářská sebranka - Sobotka, Dienstbier atd.

anno ( 9. června 2016 13:10 )

První rozumná věta z ministra Blábola vylezla, Bravo pane Zaorálek. Teroristi to nebudou mít tak jednoduchá, nebot' naše vláda už konečně pochopila co se v EU děje!!!!!!

Zobrazit celou diskusi