Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Boj o palmový olej nekončí. Bojkotují ho už i výrobci, lobby se ale nevzdává

Autor: Matěj Smlsal - 
31. května 2016
06:02

Zdálo by se, že v únoru boj proti palmovému oleji skončil. Akce, při níž plánovaly desítky tisíc lidí napsat firmám, že nesouhlasí s používáním tohoto tuku, neskončila zrovna úspěchem. Nicméně firem, které se k bojkotu palmového oleje hlásí, přibývá, a podobná akce se uskuteční znovu.

Do aktivní kampaně proti palmovému oleji se v Česku připojilo už přes 80 organizací a tisíce jednotlivců. Vyplývá to z údajů Koalice proti palmovému oleji (KPPO).

Důležité ale je, že se ho zříkají i přímo výrobci potravin, ačkoliv v Česku stále spíš ti menší – mimo jiné Biopekárna Zemanka, Naturinka nebo Semix.

Proti palmovému oleji se postavilo už asi 40 firem, z nichž některé palmový olej nikdy nepoužívaly, nebo od něj záměrně upustily zcela či částečně a vyvíjejí technologie, aby tak v co nejkratší době učinily,“ uvedla koordinátorka KPPO Martina Skohoutilová.

Ovšem během května ukončila odběr palmového oleje od skupiny IOI Group také světová společnost Nestlé. Nevládní organizace proto vycítily příležitost a poslaly dopis stovkám značek a obchodníků, aby Nestlé následovaly.

„Hrajeme o čas. Každou minutou mizí pralesy. Na palmovém oleji vydělávají pouze velkopěstitelé a potravinářské koncerny, spotřebitelé pak ponesou dlouhodobé následky,“ uvedl Stanislav Lhota, který má zkušenosti přímo z Indonésie, kde se palmové plantáže ve velkém rozvíjejí.

Palmová lobby bojuje

Navíc podle KPPO začíná být stále aktivnější tak zvaná palmová lobby. „Ta se nyní snaží veřejnost zmást zdánlivě odborně postavenými argumenty, případně strhnout pozornost spotřebitelů jiným směrem,“ uvedl odborný poradce KPPO David Číp.

Kromě těch, které opomíjejí dopad na přírodu, jsou to i tvrzení, že za růst spotřeby palmového oleje mohou hlavně biopaliva.

„Dle našich informací žádné statistiky, které říkají, že podíl je vyšší u biopaliv než u potravin, neexistují nebo nejsou podloženy důvěryhodným zdrojem. To, že využívání pro přimíchání do paliv roste rychleji, neznamená, že množství do potravin klesá - také roste, jen pomaleji,“ uvedla koordinátorka KPPO Skohoutilová.

„Ani ministerstvo zemědělství nemá zcela přesné informace a EU se obrátila na našeho člena s žádostí o zpracování informativní brožury,“ sdělila.

Bojkot opět na podzim

Podle ní se opět uskuteční akce „Den, kdy řekneme firmám, že tu nechceme jejich výrobky s palmovým olejem“. Přitom minulá nedopadla slavně. Ačkoliv na Facebooku desítky tisíc lidí zaškrtly, že firmám pošlou naštvaný e-mail, nakonec jich do společností dorazilo jen minimum.Uvažujeme o této akci opět na podzim,“ prozradila ale Martina Skohoutilová.

Podívejte se, jak se palmový olej získává a jak kvůli němu ubývají pralesy:

Slavek ( 31. května 2016 08:31 )

Ja za tou katastrofou ale vidím především selhání vlády indonésie. At si udělají defenestraci (i když z bambusové chýše to asi moc efektivní nebude).

Zobrazit celou diskusi