Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Škodlivý nebo nenahraditelný? Palmový olej rozebrali výživoví poradci

  • Autor: ula - 
    17. 3. 2016
    21:04

    I když facebooková iniciativa proti palmovému oleji měla 57 tisíc fanoušků, výzva, aby byly maily velkých firem zaplaveny protestními texty, měla téměř nulovou odezvu. Do té doby stihly internet zahltit informace o palmovém oleji, které se teď rozhodla vyvrátit iniciativa Vím, co jím. Podle ní není například pravda, že výrobci potravin používají palmový tuk jen kvůli nízké ceně.

  • 1.Odborníci: Užití palmového oleje znamenalo pokrok k ozdravění potravin

    Odpůrci palmového oleje tvrdí, že oproti ostatním rostlinným olejům obsahuje vyšší podíl nasycených a méně zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Tyto vlastnosti jsou přitom typické i pro tuky živočišné.

    „Palmový tuk je tzv. strukturním tukem, který při výrobě hraje důležitou roli a dodává výrobku správnou konzistenci. V minulosti byly v Evropě pro tyto účely používány lokální tuky, např. řepkový, které procházely částečným ztužením. Kvůli nutnosti technologické úpravy obsahovaly tyto částečně ztužené tuky velké množství zdraví škodlivých transmastných kyselin. Jejich náhrada palmovým olejem znamenala velký pokrok ve výrobě a v ozdravění potravin, v nichž je třeba konzistenci ovlivňovat,“ vysvětluje úlohu palmového oleje ve výrobě Jiří Brát z iniciativy Vím, co jím.


    Odborníci z iniciativy zároveň vyvrací určité informace, které o palmovém oleji kolují.

    Odborníci: Užití palmového oleje znamenalo pokrok k ozdravění potravin. Odborníci: Užití palmového oleje znamenalo pokrok k ozdravění potravin. | pro Blesk – Vím, co jím

  • 2.Spotřeba palmového oleje v EU prudce stoupá

    Organizace pro výživu a zemědělství tvrdí: Za posledních deset let se celosvětová produkce palmového oleje zdvojnásobila. Do roku 2000 tvořil palmový olej 40 % veškeré globální produkce rostlinných olejů, a byl tak nejvyráběnějším a nejobchodovanějším rostlinným olejem na světě. V roce 2006 se procento zvýšilo na 65 %. Za posledních 30 let vzrostla průměrná spotřeba palmového oleje na jednoho člověka na planetě mnohem rychleji než spotřeba jakékoliv jiné potraviny.


    Iniciativa Vím, co jím, má ale jiný názor: „Z dlouhodobých statistik vyplývá, že spotřeba palmového oleje v potravinách a kosmetice v rámci EU se příliš nemění. Má stagnující trend – na rozdíl od spotřeby palmového oleje používaného na biopaliva. Aby nedocházelo k ničení pralesů, je potřeba postupovat uvážlivě a zvažovat, zda je nutné navyšovat produkci palmového oleje na výrobu biopaliv či zda jej k tomuto účelu vůbec užívat. „Takže na zvyšující se poptávce po palmovém oleji, který je důvodem rozšiřování plantáží, se evropští výrobci nepodílejí.“

    Spotřeba palmového oleje v EU prudce stoupá. Spotřeba palmového oleje v EU prudce stoupá. | Profimedia

  • 3.Kvůli užívání palmového oleje velkými výrobci potravin je ničena příroda

    Iniciativa Stop palmovému oleji uvádí: Zatímco v roce 1984 palmové plantáže čítaly 1 500 km2 (polovina Libereckého kraje), dnes se jejich rozloha odhaduje na 150 tisíc km2 (skoro dvě České republiky), kdy více než polovina plantáží vznikla na úkor pralesů. V posledních letech poptávka velice stoupá, a tak je k jejímu uspokojení potřeba stále více plantáží.


    Výživoví poradci ale oponují:  Mnoho lidí ale neví, že palmový olej má v porovnání s ostatními rostlinnými oleji vyšší výtěžnost, tedy 4t/ha. Díky tomu je možné zabírat méně půdy, než pokud by byla jeho produkce nahrazena rostlinným olejem jiného původu. S vyšší výnosností souvisí také nižší náklady na pěstování a menší množství používaných pesticidů, hnojiv a energie, než kdyby byla používána jiná plodina s nižším výnosem.



    „Produkce palmového oleje je významně vyšší než jiných olejů a není možné očekávat, že by pokles produkce palmového oleje pokryly jiné druhy olejů a tuků,“ uzavírá zpráva iniciativy.

     

    Navíc vzrůstá počet firem, které dbají na to, aby používaly palmový olej z udržitelných zdrojů a nepoužívaly tak olej, kvůli kterému se vypalují pralesy. Spotřebiteli to zaručí certifikát RSPO, ale do Česka tento trend zatím nedorazil. „Místo toho se objevují výzvy k bojkotu výrobků, které z hlediska výživy ani ekologie nejsou v souvislosti s výrobou palmového oleje řešením odlesňování,“ říkají odborníci.

    Kvůli užívání palmového oleje velkými výrobci potravin je ničena příroda. Kvůli užívání palmového oleje velkými výrobci potravin je ničena příroda. | Zdroj: www.ciranda.com

  • 4.Velcí výrobci používají palmový olej jen kvůli ceně

    Podle odpůrců mají z palmového oleje prospěch pouze velké obchodní společnosti. Dále se uvádí, že palmový olej je levný kvůli bezohlednému způsobu, jakým je získáván: velmi produktivní palma olejná půdu zcela vyčerpá, pokácí se tedy další kus levně zabraného pralesa.


    Názor, že palmový olej je mnohem levnější než ostatní rostlinné oleje, a proto je výrobci upřednostňován, je podle iniciativy chybný. Cena olejů se vyvíjí v závislosti na situaci na trhu a podléhá výkyvům. Klimatický jev „El Niño“ se podílel nejen na nekontrolovaném šíření požárů v Indonésii, ale sucho a teplo vedlo i k nižší úrodě palmového oleje. Proto cena palmového oleje za poslední období vzrostla a cenové rozdíly mezi oleji se snižují.

     


    Kvalita a druh oleje spolu nesouvisí a tvrzení, že palmový olej je nekvalitní, je směšováním různých pojmů, jehož cílem je matení spotřebitelů.

    Velcí výrobci používají palmový olej jen kvůli ceně. Velcí výrobci používají palmový olej jen kvůli ceně. | Profimedia

  • 5.Pro výrobce by nebyl problém palmový olej nahradit

    „U většiny typů potravin lze v závislosti na povaze produktu sáhnout po jakémkoliv jiném oleji či tuku (např. slunečnicový, řepkový, olivový, kokosový, konopný, lněný, živočišný). Pro nás jako Evropany je mnohem smysluplnější sáhnout po olejích pěstovaných v Evropě. V Evropě existuje aktuálně nadbytek zemědělské plochy pro potravinářství, což je mj. i jeden z důvodů, proč se část půdy začala využívat (bohužel environmentálně i ekonomicky nesmyslně) na produkci energetických plodin,“ uvádí iniciativa Stop palmovému oleji.


    Podle výživových poradců by ale byl problém palmový olej nahradit. Jiné oleje buď nemají požadované funkční vlastnosti, nebo nejsou komerčně dostupné v takové míře, aby šlo palmový olej nahradit úplně a na celém světě.  


    Např. sádlo může nahradit palmový olej jen při určitých úpravách, např. při smažení. Kokosový tuk je méně vhodný než palmový, protože obsahuje více nasycených mastných kyselin. Řepkový olej je sice vhodnější kvůli lepšímu složení mastných kyselin, ale nehodí se z technologických důvodů.

    Pro výrobce by nebyl problém palmový olej nahradit. Pro výrobce by nebyl problém palmový olej nahradit. | Profimedia


  • 6. Cílem výrobců je mást spotřebitele, proto uváděli na výrobcích „rostlinný tuk“ místo „palmový olej“



    Že se výrobci snaží mást spotřebitele a neuvádějí původ oleje, je podle iniciativy účelová informace. V minulosti byl na obalech potravin značen jen rostlinný olej bez udání rostlinného původu, druh olejů nebo tuků tedy nebyl zmíněn. Nebylo to však z důvodu, že by výrobci něco skrývali, jak se často v mediích uvádí, ale proto, že to legislativa nevyžadovala. Od prosince 2014 se situace změnila.

    Cílem výrobců je mást spotřebitele, proto uváděli na výrobcích „rostlinný tuk“ místo „palmový olej“. Cílem výrobců je mást spotřebitele, proto uváděli na výrobcích „rostlinný tuk“ místo „palmový olej“. | Profimedia

     

  • 7.Kvůli vysoké spotřebě palmového tuku tloustneme a umíráme na infarkt

    Odpůrci palmového oleje často upozorňují na jeho zdravotní rizika. „Palmový olej má hodně nezdravých mastných kyselin a málo těch prospěšných. Jeho konzumace podporuje poruchy imunity a kardiovaskulární potíže,“ varuje iniciativa Stop palmovému oleji.

    Podle odborníků z Vím, co jím se ale není čeho obávat. Složení mastných kyselin je u palmového oleje vhodnější než u mnohých jiných rostlinných i živočišných tuků. Spotřeba živočišných tuků je v České republice mnohem vyšší než spotřeba palmového oleje. Žádoucí je přitom omezovat všechny tuky, které zvyšují příjem nasycených mastných kyselin.

    Kvůli vysoké spotřebě palmového tuku tloustneme a umíráme na infarkt. Kvůli vysoké spotřebě palmového tuku tloustneme a umíráme na infarkt. | Profimedia

     

1pepan ( 18. března 2016 08:22 )

 Nevěřte všemu, co o palmovém oleji slyšíte, říkají výživoví poradci. Jen tomu, co se o něm píše na blesku.

Zobrazit celou diskusi