Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Největší zabijáci Čechů: Všichni se bojíme rakoviny, a přitom...

Autor: Petr Šour, Iva Dvořáková - 
20. května 2016
05:00

Už jste někdy hledali odpověď na otázku, jak asi jednou zemřete? Na rakovinu, infarkt nebo při dopravní nehodě? Tyto přehledné grafy vám o způsobu vaší smrti napovědí!

Statistik Nathan Yau pracuje na prestižní univerzitě UCLA v Los Angeles a rovněž si pokládal otázky, v kolika letech zemře a z jaké příčiny. Zjistil, že odpovědi se dají najít v oficiálních statistikách o příčinách úmrtí Američanů. Vzal si k ruce podklady Centra pro kontrolu a prevenci nemocí od roku 2005 do roku 2014 a vyhodnotil je na základě věku a pohlaví zemřelých. Z toho zjistil, že příčiny smrti se velmi liší, a to hlavně v závislosti na věku.

Procentuální pravděpodobnost, na co lidé umírají v různých dekádách života, zveřejnil na webu Flowing Data. Z grafů vyplývá, že mezi příčinami úmrtí u dětí nejčastěji figurují různé infekce, rakovina, hormonální poruchy, cukrovka a mentální choroby (demence, alzheimer apod.). Naopak u osob přes 80 let je největší pravděpodobnost úmrtí na choroby plic a srdce a nemoci stáří (např. demence).

Zrádná rakovina

Největší zabiják současnosti je samozřejmě rakovina, ale u ní hodně záleží na věku pacientů. V kategorii dvacetiletých má na svědomí úmrtí méně než 10 procent populace, u žen ve věku 50 až 60 let už je to ale 40 procent! U stejně starých mužů pak něco přes 30 procent. Absolutní »rakovinový« vrchol je pak kolem semdesátky, lidé přes 80 let se naopak už rakoviny téměř bát nemusí – daleko víc je ohrožují cévy a slábnoucí srdce.

Na co umírají muži? Na co umírají muži? | Infografika Blesk

Na co umírají ženy? Na co umírají ženy? | Infografika Blesk

 

V Česku umíráme úplně stejně!

České statistiky příčin úmrtí existují také a ty americké zcela věrně kopírují ‒ jsou však roztříděny do pouhých šesti kategorií. U dětí od 10 let věku, mladistvých a dospělých do 45 let jsou hlavním důvodem úmrtí vnější příčiny – úrazy, dopravní nehody, sebevraždy, utonutí apod. Ve věkové skupině 20–24 let tvořily více než dvě třetiny všech úmrtí (76 % u mužů a 45 % u žen). U mužů jsou nejčastější příčinou smrti až do 44 let, u žen je ale od věku 34 let překonávají zhoubné novotvary – rakovina. Nejvyšší počet zemřelých na rakovinu se u žen i mužů nachází ve věkové skupině 65–69 let (1886 žen, 2914 mužů). Od věku 70 let už se ale umírá nejvíc na nemoci oběhové soustavy.

A jak to vidí lékařské špičky?

„Lidé se nejvíc bojí rakoviny. Ale podceňují nemoci, na které 50 % národa skutečně umírá. A to jsou právě kardiovaskulární choroby,“ říká prof. MUDr. Renata Cífková z Centra kardiovaskulární prevence 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice a dodává: „U nemocí srdce je právě velice důležitá prevence a včasné odhalení choroby. To totiž může člověku zachránit život. Vezměte si například infarkt myokardu. Ten přináší i přes významné pokroky v léčbě vysokou úmrtnost, asi kolem 25 %, protože značná část nemocných umírá dříve, než se dostanou do nemocnice.“

Pozor na slinivku a plíce

Podle informací Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) vzrůstá počet úmrtí na onkologická onemocnění s nástupem středního věku (ženy 40+, muži 55+). Které nádory zabíjejí nejvíc? „Nejvíc lidí zemře na ty typy rakoviny, které se odhalí v pokročilém stadiu a postihují i další vzdálené orgány. Mezi tři nejzákeřnější a zároveň největší zabijáky tak patří rakovina slinivky břišní, agresivní a rychle se šířící malobuněčný karcinom plic a obtížně léčitelné nádory mozku,“ vypočítává prof. MUDr. Luboš Petruželka, přednosta Onkologické kliniky 1. LF UK, VFN a ÚVN v Praze.

 

ladybug ( 20. května 2016 19:31 )

bych řekla, že největším zabijákem Čechů je alkohol.

anka ( 20. května 2016 18:40 )

- ono staci kourit, pit alkohol,cukr, zadny pravidelny pohyb, salam, klobasky, jidlo smazene na oleji atd atd....dej tomu dvacet, tricet let - superkvalitni potraviny z EU jsou jenom pro kazdeho vymluvou, jelikoz spousta lidi je leniva sama se sebou neco delat...

Ruudazvostravy ( 20. května 2016 13:06 )

 Klýdek lydički,koukněte na stránki www.Čárlí Hepdo/ribiraki.cz a každýho raka budete mýt u pr*dele.

juuhele ( 20. května 2016 11:39 )

Nekecej, tak ona ti dala?

juuhele ( 20. května 2016 11:37 )

A prokládali to práškama

Zobrazit celou diskusi