Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čínská média: Pražané se těší na prezidenta, číšník Ivan nám ukázal i kung-fu

Autor: Václav Lang - 
28. března 2016
06:59

Návštěvu čínského prezidenta v Praze pozorně sledují i média v jeho domovině. S blížícím se příletem Si Ťin-pchinga přibývá v Číně článků, které představují Českou republiku jako zemi, jež by se mohla stát významnou evropskou spojkou té jejich. Ale zabývají se také tím, že jsou Češi náruživí pijáci piva a prezident Zeman má na rozdíl od svých předchůdců k „říši středu“ blíž.

„První státní návštěva čínského prezidenta od doby, kdy tyto dvě země před 67 lety navázaly diplomatické vztahy, ukazuje, že státy střední a východní Evropy sehrají roli v čínské globální strategii a bilaterální vztahy se budou dál rozvíjet,“ napsala v neděli čínská státní tisková agentura Sin-chua. „Pro Čínu je Česká republika s hrubým domácím produktem na hlavu téměř 20 tisíc dolarů partnerem se skvělým potenciálem,“ dodala. 

Miloš Zeman s čínským prezidentem v roce 2014 přihlíželi, jak Karolína Milerová podepsala kontrakt na natáčení „Krteček a panda“ v Číně! Miloš Zeman s čínským prezidentem v roce 2014 přihlíželi, jak Karolína Milerová podepsala kontrakt na natáčení „Krteček a panda“ v Číně! | Archiv Blesku, ČTK

Jedná se o jeden z mnoha textů, které Sin-chua vydala v souvislosti s pondělní návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v české metropoli. O zemi se vyjadřuje pochvalně a vyzdvihuje její důležitost pro Čínu. V Praze obvykle vidí budoucího strategického partnera pro středoevropský region a Evropskou unii vůbec.

Čínským čtenářům přibližuje Českou republiku i skrze prozaičtější reálie. „Pro Číňany narozené v 70. a 80. letech je Krtek, první zahraniční kreslený snímek, který se v Číně představil, nejmilejší vzpomínkou z dětství. Symfonie Má vlast od Bedřicha Smetany a Dobrý voják Švejk od Jaroslava Haška v Číně rovněž patří mezi známá mistrovská díla,“ uvádí. 

Pijí pivo jako vodu

Jiný čínský web, South China Morning Post, zase vyzdvihuje českého prezidenta Miloše Zemana, který se „jako jediný lídr členského státu EU v září zúčastnil vojenské přehlídky v Pekingu k uctění 70. výročí konce druhé světové války“. Ukázal tak prý, že má na rozdíl od svých prezidentských předchůdců Václava Havla a Václava Klause k Číně blíž.

Agentura Sin-chua pak v článku Česká republika má víc než jen pražské Staroměstské náměstí přibližuje další tuzemské klenoty a zvyklosti. Kromě významných osobností a pamětihodností nezapomíná dodat, že „Češi milují pivo a říká se o nich, že ho pijí jako vodu, stejně jako Němci. Pokud jde o jídlo, mají guláš nebo dušené hovězí.“

Ostatně Češi se podle ní na příjezd čínské hlavy státu těší a mnohé si od ní slibují. „Návštěva čínského prezidenta v Praze je velmi vzrušující a jsem velmi pyšný, že má země je první a jedinou zemí, kterou navštíví ve střední a východní Evropě,“ cituje agentura Oldřicha Hejtmánka, starožitníka z centra Prahy. 

Číšník zajásal a ukázal kung-fu

V tomtéž článku, který vyšel v neděli, autor píše o tom, že čím víc se blíží příjezd čínského prezidenta, tím víc jsou v ulicích metropole vidět znaky jejich země, například čínské vlajky. O tom, že odpůrci návštěvy některé z vlajek poničili, se nezmiňuje. 

V noci na 26. března někdo tmavou barvou poškodil desítky čínských vlajek, které jsou po Praze rozmístěny v souvislosti s nadcházející návštěvou čínského prezidenta v České republice. V noci na 26. března někdo tmavou barvou poškodil desítky čínských vlajek, které jsou po Praze rozmístěny v souvislosti s nadcházející návštěvou čínského prezidenta v České republice. | ČTK

„Hodně lidí očekává, že návštěva čínského prezidenta může přinést více investic a vytvořit více pracovních příležitostí. V tomto smyslu věřím, že posílení česko-čínských vztahů je dobrá věc,“ cituje agentura Alenu Steinfelderovou. „Mám rád čínskou kulturu a kung-fu, zvláště klášter Šaolin,“ uvedl prý zase číšník Ivan v „tradiční české restauraci“ nedaleko Pražského hradu, který údajně reportéra čínské státní agentury „s jásotem uvítal v čínštině a pyšně ukázal část bojových umění, která se naučil z čínských filmů“.

Jak nicméně ukázal průzkum Českého rozhlasu, dvě třetiny Čechů si myslí, že by se i přes bohaté investice z Číny nemělo přestávat mluvit o porušování lidských práv v této zemi. „Jediné, v čem se skupiny odmítačů a vítajících shodují, je, že bychom jako Česká republika neměli rezignovat na kritiku nedodržování lidských práv v Číně kvůli investicím,“ uvedl pro ČRo sociolog Daniel Prokop. 

Přečtěte si: Vše o návštěvě čínského prezidenta v Praze

pekaaaros ( 28. března 2016 20:33 )

žabomyší války. tady prakticky o nic nejde .. Pár nadšenců si svými ješitnými postoji dává navzájem najevo své zahořklé názory pro a nebo proti. vedle hlavního světovýho tématu je to jen takový šolichání.

dzery ( 28. března 2016 11:39 )

Většina nadává na pražáky,začínám taky.

sendrasak ( 28. března 2016 11:38 )

Tak rudoši, připravit mávátka, vlaječky a alou vítat.

Zobrazit celou diskusi