Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češky rodí jako o závod. Počtem miminek „zválcovaly“ zbytek Evropy

  • Autor: Tomáš Polák - 
    17. 3. 2016
    05:32

    V Česku se dramaticky zvedla porodnost. Navíc jsme hned druhou zemí s relativně nejvyšším přírůstkem miminek. Ukázala to nově zveřejněná data evropského statistického úřadu Eurostat, která porovnávají údaje všech zemí v Evropské unii s rokem 2001. Blesk.cz pro vás připravil přehled těch nejzajímavějších dat.

  • 1.Zvýšení porodnosti


    ČR je také druhou zemí, kde se nejvíce zvedla porodnost. Ženy mají v porovnání s loňským rokem o 0,38 dítěte víc, celkem 1,53 dítěte. Vůbec nejvyšší zvýšení porodnosti zaznamenala Litva, tam má jedna žena o 0,43 dítěte více než v roce 2001. Naopak největší snížení zaznamenal Kypr – o 0,26 dítěte.
    Česko je země s druhým nejvyšším přírůstkem míry porodnosti. Průměrně má u nás jedna žena 1,53 dítěte. Česko je země s druhým nejvyšším přírůstkem míry porodnosti. Průměrně má u nás jedna žena 1,53 dítěte. | Eurostat

  • 2.Miminek je víc


    Spolu se Slovinskem jsme druhou zemí, kde se v roce 2014 narodilo relativně nejvíc miminek. Celkem o 21,1 % víc než v roce 2001. Předběhlo nás jen Švédsko s 25 %. Z celkového počtu 5,1 milionu nových dětí dělá český podíl bezmála 110 tisíc.
    Relativně o největší počet miminek narostlo Švédsko. My jsme druzí. Relativně o největší počet miminek narostlo Švédsko. My jsme druzí. | Shutterstock

  • 3.Mladé prvorodičky


    V porovnání s ostatními evropskými zeměmi jsou české prvorodičky relativně mladé. Maminkami se ženy v průměru stávají poprvé v 28. roce života. V drtivé většině evropských zemí jsou prvorodičky ještě starší. Vůbec nejstarší maminky jsou pak v Itálii (31 let). Naopak nejmladší prvorodičky jsou v Bulharsku, tam jim bylo v roce 2014 průměrně 25,8 roku.
    V Česku jsou relativně mladé prvorodičky. Jsme pod průměrem Evropské unie. V Česku jsou relativně mladé prvorodičky. Jsme pod průměrem Evropské unie. | Eurostat

  • 4.Vyhrála Francie


    Vůbec nejvíc dětí se v roce 2014 tradičně narodilo ve Francii – celkem 819 tisíc miminek porodily tamní maminky. Druhou nejvíce rodící zemí byla Velká Británie, tam se narodilo 776 tisíc dětí. Třetí je pak Německo. Česko se na pomyslném „rodícím“ žebříčku umístilo až na jedenáctém místě. Nejméně dětí se podle statistik narodilo v Lichtenštejnsku – pouze 372.
    Nejvíce dětí se narodilo ve Francii. Nejvíce dětí se narodilo ve Francii. | Lucie Maršíková

  • 5.Evropa roste


    Celkově se v Evropské unii narodilo v roce 2014 o 68 552 více miminek než v porovnávaném roce 2001. Celkově se tak v EU narodilo přes 5,1 milionu dětí. Průměrná porodnost se tak celkově zvýšila o 0,12 dítěte na jednu ženu. Průměrný věk evropské prvorodičky pak byl v roce 2014 28,6 roku. Eurostat si vybral rok porovnání 2001, jelikož to je vůbec první rok, kdy jsou tato data kompletní.  
    Nejméně dětí se narodilo v Lichtenštejnsku - pouze 372. Nejméně dětí se narodilo v Lichtenštejnsku - pouze 372. | Profimedia.cz

ivopatta ( 26. srpna 2017 22:54 )

V roce 2015 se v ČR narodilo živě 110 764 dětí. Mělo se narodit do vyrovnané populační bilance 154 000. Rozdíl je 43 236 dětí, které se měly narodit a nenarodily! Hlavním viníkem nízké porodnosti je nadměrné zdanění platů rodičů a také státem vynucený sponzoring důchodců bezdětných z dividend pocházejících z vkladů rodičů - důchodců, kteří pracovali a vychovali 3 a více dětí. Nechce to nic jiného než: 1) Pochopení, že dítě je pravá investice do budoucnosti hodné odpočtu poloviny nákladů na jeho výchovu z daní. 2) Zavedení řádného účetnictví do důchodového systému. Zatím není zavedeno a proto je bezdětný důchodce sponzorován těmi kdo děti vychovali v průměru částkou 1 600 000 Kč. Plodnost žen na úrovni 2,1 dítěte/ženu a to TRVALE u nás může být do 4 let od platnosti daňových a sociálních zákonů, které vytvoří prorodinné prostředí pro pracující populaci!

jarumas ( 18. března 2016 16:55 )

Češky alebo slovenské cigánky v Česku? Na Slovensku je 90 % narodených detí cigánskych. V západnej EÚ zase moslimských, čo je to isté etnikum, len iná národnosť a iné náboženstvo.

kosmonaut ( 17. března 2016 19:39 )

Vážení,to,že některé etnikum v naší republice zvyšuje u nás porodnost je zásluha našich vlád.Ale na druhé straně se tu projevuje diletanství těchto vlád,ale hlavně zfušovaných sociologických statistik a prognóz,že naší republice hrozí tzv.vymírání.Proto se začaly prodávat "navyužité" jesle,školky a rušit některé ZŠ,protože někdo"spočítal",že nebudou využity! Opak je pravdou.Mezitím se uvedená zařízení prodala (cukrářům,výrobcům knedí a podobně) a najednou se zjistilo,že demografická křivka stoupá a jesle,školky už chybí.Tak vlády to zkoušely,aby tato zařízení znovu vybudovaly firmy pro své zaměstnance!Proto se ptám,kde jsou peníze z prodeje?No přece rozpuštěny v rozpočtu na vše možné,ale taky na zvyšování platů našich "bídně"placených politiků,kteří dle prohlášení poslance Marka Bendy nejsou schopni ze svých posl.platů uživit rodiny!A to mají bratru 100 až 130 tisíc měsíčně bez dalších náhrad!Vláda,poslanci,senátoři a státní úředníci jsou defacto zaměstnanci všech občanů ČR a toto by si měli uvědomit v prvé řadě!Nejsou žádní nadlidé s patentem na rozum!Navíc nejsou za svá rozhodnutí trestně zodpovědní,protože se zaštiťují "kolektivním" rozhodnutím!Jen si vzpomeňte na různá vyjádření pana Kalouska.Také si vážím pana Zemana, Valenty,Babiše a několika dalších politiků,kteří své platy z politiky věnovali různým nadacím pro potřebné.Ale marně tam hledám jméno:Kalousek!

mikimaus321 ( 17. března 2016 15:35 )

CHTĚLO BY TO MINISTREM PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ MIROSLAVA SLÁDKA A BYLO BY PO CIKÁNSKÉM RODĚNÍ PARAZITŮ

buban ( 17. března 2016 13:15 )

Mám obdobnou zkušenost. Onyndo jsem v Ostravě v tramvaji potkala "takéjednuznich". Čerstvá osmnáctka, jedno v dítko v hlubokém kočárku, dvě zavěšená na jeho bocích-a ona buben, jako by čekala paterčata.

Zobrazit celou diskusi