Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Místo sražené teploty selhání jater. Kdy vás i obyčejný Paralen může zabít?

Autor: Veronika Šmídová - 
26. února 2016
05:40

Pár hrnků horkého nápoje Coldrex, několik tabletek Paralenu a nachlazení s teplotou zmizí samo? Omyl. Spíše se k němu ještě přidá předávkování paracetamolem, které může skončit i selháním jater. S užíváním léčiv, která obsahují tuto látku, se totiž musí zacházet velmi opatrně a nesmí se překročit doporučená dávka. O tom ale mnoho lidí neví. Jako například Veronika K. (31), která kvůli tomu skončila v nemocnici.

„Byla jsem obyčejně nachlazená, nějaká ta rýma, kašel a teplota. Během dne jsem si tak vzala několik tabletek Paralenu a ještě do toho pila nápoje Coldrex na chřipku,“ vzpomínala pro Blesk.cz dívka. Šlo zhruba o čtyři sáčky Coldrexu a šest pilulek Paralenu. 

Sama kriticky přiznává, že kdyby četla příbalový leták, tak by nikdy takovou chybu neudělala. Přípravky ale považovala za běžné a bezpečné, nenapadlo ji tedy příliš dávkování řešit. Nevybavuje si, že by ji před tím v lékárně varovali.

Selhání jater může skončit i smrtí pacienta

Náhle se jí silně přitížilo. Nejdřív si myslela, že se nejspíš jen zhoršily projevy nachlazení. Pak ale začala zvracet. „Silně jsem se potila, dávala se do mě zimnice. Začala jsem zvracet, bylo mi slabo a malátno, chtělo se mi spát,“ popsala Veronika příznaky. 

Ty jsou podle ní dost zrádné. Nevolnosti chodily ve vlnách, mnoho lidí by si je tak nemuselo vykládat jako něco vážného. Předávkování paracetamolem ale vážné je. „Ihned jsme jeli do nemocnice na výplach. Hrozilo mi, že mi to poničí játra a ledviny,“ vysvětlila dívka. Naštěstí jí trvalé následky nezůstaly. Lékům s obsahem paracetamolu se ale vyhýbá doposud. „Nevím, zda si tělo vytvořilo nějakou reakci či alergii proti této látce. Když jsem si ale zkusila poté vzít Paralen, začalo se mi dělat opět špatně,“ dodala Veronika.

Pro ni příběh dopadl dobře, bohužel ne vždy tomu tak bývá. I proto v únoru lékárníci spustili kampaň, která upozorňuje na možná rizika této látky. „Při neracionálním užívání paracetamolu může dojít k předávkování, které se zpočátku projevuje nevolností, zvracením nebo nadměrným pocením. V další fázi může dojít k poškození jater až jejich selhání. Řešením takového poškození je až transplantace jater,“ vysvětlila pro Blesk.cz Michaela Bažantová, mluvčí České lékárnické komory.

Zároveň ale zdůraznila, že při dodržení doporučených dávek jsou léky s obsahem paracetamolu velmi účinnou a bezpečnou možností léčby. Především horečky či bolesti. Pro část pacientů mohou být navíc i možností jedinou. Jedná se například o pacienty s rizikem vzniku žaludečního vředu a nebo užívající přípravek warfarin na ředění krve.

Neznalost neomlouvá a nepomůže

O rizicích paracetamolu nicméně stále mnoho lidí nic netuší. „Řada pacientů o možnosti předávkování paracetamolem do naší kampaně nevěděla. Velmi široká dostupnost mnoha léků s paracetamolem někdy v pacientech mylně vyvolává dojem, že se nejedná o lék, jehož užívání má svá pravidla a také omezení, ale o zcela bezrizikové běžné zboží,“ nastínila Bažantová.

Doporučuje proto vždy léčení – i tímto jinak bezpečným a volně prodejným lékem – konzultovat s lékárníkem nebo farmaceutickým asistentem v lékárně.

Paracetamol je obsažen napoříklad v: Panadolu, Paralenu, Coldrexu, Paramaxu. Tyto léky by se tedy měly dohromady kombinovat jen v doporučených dávkách. Například Ibalgin či Brufen už obsahují jinou látku – ibuprofenum.

Dejte si pozor, jak léčíte nachlazení:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

1pravda1 ( 26. února 2016 11:25 )

Paralen je nejhorší svinstvo za cenu snížení horečky vám poničí játra. V dávce deseti tablet za den je už jedem. A co v článku chybí to, že někdo ho zapíjí čajem se slivovicí - játra v tom případě jsou zničena dvakrát. Jedině u lidí, kteří používají látky na ředění krve by se měl používat a to v malém množství. Ostatní starý dobrý acylpyrin, aspirin, Ibumax a další. Ibuprofen má ještě tu výbornou vlastnost navíc, že tlumí i zánět a to i rozvíjející se, což je na počátku onemocnění výhodné. Je ovšem lepší brát ho s jídlem nebo po jídle ale není v ani ve vyšší dávce jed, na rozdíl od paralenu!!!

naidka ( 26. února 2016 11:19 )

Paralen je takové zaklínadlo a reklama - na chřipku jen Paralen. Ibalgin je lepší, když se neužívá hodně často, zabere okamžitě.

naidka ( 26. února 2016 11:14 )

Anebo si ho vůbec nevzít po přečtení nežádoucích účinků, které bývají smrtící.

majojo ( 26. února 2016 11:06 )

Mně se líbí, jak se zvyšují nároky na vzdělání obyvatelstva. Teď už nestačí, že lékař předepíše lék: Vy jste téměř povinni zeptat se, co to je, jaké to má složení, indikace, protiindikace, rizika apod., pak to ještě probrat s lékárníkem (i když ten bývá ochotnější než lékař) a prostudovat příbalový leták. Pak konečně můžete s klidným svědomím polknout prášek a zapít doporučenou tekutinou.

alumno ( 26. února 2016 10:39 )

Náhodou, kurnika má naprostou pravdu - Paralen (Panadol, Coldrex atd.) skutečně neobsahují žádnou protizánětlivou složku, je to pouhé antipyretikum, takže skutečně pouze tlumí příznaky, v tomto případě horečku, ale není to lék v pravém slova smyslu, protože neléčí příčinu. Pokud je horečka způsobena nějakým zánětem v těle, což je velmi časté (zub, zánět mandlí, kloubů apod.), paralen zánět neřeší, jen pomáhá zvládat důsledky zánětu. V takovém případě je tedy mnohem chodnější vzít si třeba ibuprofen, který funguje protizánětlivě. Další věcí je, že si spousta lidí bere Paralen atd. už tehdy, když má jen zvýšenou tepletu (tzn. subteplotu), tzn. třeba když mají 37,5. Což není dobře, protože do určité teploty (uvádí se obvykle až do 38 stupňů) je třeba tělo nechat, aby proti zánětu/infekci samo bojovalo, a ne ho tlumit Paralenem. Když už, má smysl podat právě něco protizánětlivého (Ibalgin atd.), ale ne Paralen, Coldrex apod. - ten má smysl užít skutečně až při horečkách kolem 38 a výš. Nicméně znám i jedince, co jsou schopni s teplotou 37,5 a bolestí v krku běžet na pohotovost - to už ale ani nemá smysl komentovat

Zobrazit celou diskusi