Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Posaďte se jako Masaryk: Jeho křeslo se bude dražit! Vyvolávací cena je 150 tisíc

Autor: ryc, Kristýna Beránková, ČTK - 
20. února 2016
13:07

Chcete si užít pohodlí jako Tomáš Garrigue Masaryk? Máte jedinečnou šanci. Dražit se totiž bude křeslo, které přímo pro prezidenta navrhl jeho dvorní architekt Josip Plečnik.

Původně stála v prezidentově pracovně křesla tři. „Když se v 70. letech rozprodával nábytek z Hradu, dvě křesla odkoupily Klenoty Praha za 80 korun,“ uvedla Irena Velková z Aukčního domu Sýpka, který dražbu pořádá.

Poslední křeslo bylo dlouho považováno za ztracené, objevilo se až nedávno v soukromé sbírce. Pravost potvrdil odborník na vybavení Pražského hradu Zdeněk Lukeš. „Jde skutečně o dílo Jožeho Plečnika, takzvané prezidentské křeslo z pracovny T. G. Masaryka, které bylo konkrétně navrženo k jeho pracovnímu stolu,“ uvedl Lukeš.

Zájemce si musí připravit nejméně 150 tisíc korun, taková je vyvolávací cena. Podle odhadů aukčního domu se ale křeslo prodá až za 350 tisíc korun. Křeslo je vyrobeno z amerického ořechu, sedák a opěradlo má potaženo koženkou.

Pracovnu jako na Hradě si zajistíte, pokud si k Masarykovu křeslu přikoupíte i intarzovaný psací stůl z 19. století, který také zdobil domácnost hlavy státu. Vyvolávací cena činí 280 tisíc korun. Křeslo i stůl si můžete prohlédnout na předaukční výstavě od 20. do 27. února v Galerii U Betlémské kaple. Aukce se bude konat 28. února v Praze na Žofíně.

Zobrazit celou diskusi