Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Je předčasný důchod slast, nebo past? Odbornice odpovídaly čtenářům Blesku

Na co se připravit a s čím počítat, pokud se rozhodnete pro předčasný důchod? Čtenářům Blesku odpovídaly dvě odbornice z České správy sociálního zabezpečení.
Na co se připravit a s čím počítat, pokud se rozhodnete pro předčasný důchod? Čtenářům Blesku odpovídaly dvě odbornice z České správy sociálního zabezpečení.  (Autor: Profimedia/Blesk - Jarmila Hluchá)
Autor: kle - 
16. února 2016
14:50

Do předčasného důchodu můžou lidé odejít až o pět let dříve, záleží na věku narození. Avšak čím dřívější odchod na odpočinek, tím vyšší procentní srážka na vás čeká. Které doklady budete potřebovat a může vás o penzi připravit nepořádný šéf? Na dotazy čtenářek a čtenářů odpovídaly v úterý Petra Koubková a Ivana Potměšilová z České správy sociálního zabezpečení.

Existuje v Česku něco jako minimální důchod? A jak je vysoký?

Ano, minimální výši důchodu stanoví zákon o důchodovém pojištění. Minimální výše procentní výměry je 770 Kč a k tomu náleží základní výměra, která je pro letošní rok ve výši 2440 Kč.

Z čeho se důchod vypočítává? Ze všech odpracovaných let, nebo jen z některých?

Důchod se vypočítává ze získané doby pojištění (od ukončení povinné školní docházky do data přiznání důchodu) a výdělky se hodnotí od roku 1986 až do roku bezprostředně předcházejícího datu přiznání důchodu.

Kde zjistím, jestli mám do důchodu započítané všechny roky, které jsem si odpracoval?

Máte možnost si požádat o zaslání informativního osobního listu důchodového pojištění. Žádost adresujte na ČSSZ, Křížová 25, Praha 5, 225 08. V žádosti uveďte své jméno, rodné číslo a adresu, na kterou žádáte výpis zaslat.

Když si žádám o důchod, jaké doklady potřebuju?

K žádosti o důchod je důležité předložit doklad totožnosti, pak se zpravidla předkládají doklady o studiu (výuční list, maturitní vysvědčení, diplom), doklady o vojně, doklady o výchově a péči o děti (zpravidla rodné listy). O potřebě dalších dokladů vás bude informovat příslušná OSSZ dle místa bydliště.

Jak je to s pozdějším odchodem do důchodu. Stále platí, že za každých 90 dní se navyšuje procentní část důchodu o 1,5 procenta?

Ano, procentní výměra důchodu se zvyšuje za každých 90 kalendářních dní výkonu výdělečné činnosti. Do této doby nemůže být započítávána doba nemoci.

Je mi 60 let a chci jít do předčasného důchodu, mohu si ještě přivydělat? Slyšel jsem, že mohu do 10 000 Kč. Nevím ale, jestli je to hrubého, nebo čistého.

Přivýdělek při výplatě předčasného starobního důchodu je možný, do dosažení řádného důchodového věku pouze za předpokladu, že jde o činnost, která nezakládá účast na důchodovém pojištění. Jednou z těchto možností je činnost vykonávaná na základě dohody o provedení práce do výše měsíčního příjmu 10 000 Kč hrubého. Tato činnost je limitována maximálně 300 hodin ročně u jedné organizace. Jakmile dosáhnete řádného důchodového věku, můžete pracovat bez omezení.

Pobírám příspěvek na péči, počítá se to jako náhradní doba na důchod? Co mám udělat pro to, aby byla započtena?

Je důležité nejpozději do dvou let po ukončení péče nebo při podání žádosti o důchod OSSZ požádat o vydání rozhodnutí o rozsahu a době péče o osobu blízkou.

Jak dlouho budu muset trpět strhávání předčasného důchodu? Každým rokem mi ho snižují o cca 1 800 korun za to, že jsem šel do důchodu dříve o dva roky.

Krácení důchodu je trvalé.

Je mi 62 let. Z čeho se mi bude počítat důchod, když jsem v evidenci Úřadu práce 6 měsíců a 6 měsíců pracuji na smlouvu na dobu určitou? Toto už trvá 6 let.

Doba evidence na úřadu práce se hodnotí jako náhradní doba pojištění v omezeném rozsahu. Pokud po dobu 6 měsíců evidence na úřadu práce pobíráte podporu v nezaměstnanosti, pak by se vám tato doba hodnotila jako náhradní doba pojištění. Rozhodné období pro výpočet důchodu je dle současné právní úpravy od roku 1986 do roku, který předchází datu přiznání důchodu. Doba evidence na úřadu práce je v tomto případě dobou vyloučenou, tudíž nesníží průměr příjmů pro výpočet důchodu.

Byla jsem 10 let doma se dvěma dětmi, jak se mi to započítá do důchodu? Sousedka tvrdí, že se těch 10 let nikam nezapočítá. Je to pravda?

Doba péče o dítě se hodnotí do 4 let věku dítěte. Neuvedla jste, kdy se děti narodily, nemohu tedy uvést konkrétní dobu péče pro zápočet do důchodu. Více poradí na OSSZ.

Zjistil jsem, že mi chybí pět let, které jsem sice odpracoval, ale stát je neeviduje. Jak mám postupovat, když zaměstnavatel už neexistuje?

Existují archivy, které evidují doklady o zaměstnání, nebo je možné obrátit se nástupnické organizace. Doporučuji obrátit se na OSSZ, kde vám podají bližší informace ohledně dohledání doby pojištění.

Přišla jsem o práci a mám dva roky do důchodu. Mám se ztrapňovat žebráním na Úřadu práce? Nebyl by výhodnější předčasný důchod?

Můžete zažádat o předčasný starobní důchod o 2 roky dříve, ale je potřeba počítat s tím, že důchod bude trvale krácený. I doba evidence úřadu práce je hodnocena jako náhradní doba pojištění do doby důchodového pojištění.

Jsem OSVČ a zajímá mne, zda pokud požádám o předčasný důchod, musím ukončit živnost? Pokud nastoupím tři roky před předčasným důchodem na pracovní úřad, z jaké částky bude vypočten důchod?

Pokud požádáte o předčasný starobní důchod, v živnosti můžete dále pokračovat, ale je důležité, abyste nepřesáhla rozhodnou částku, tedy aby nebyla založena účast na sociálním pojištění. Rozhodné období začíná rokem 1986 a končí rokem bezprostředně předcházejícím datu přiznání důchodu. Zápočet doby evidence na úřadu práce je náhradní dobou pojištění a pro výpočet důchodu se tato doba vylučuje.

asijo ( 17. února 2016 07:06 )

Ten kdo nepracuje,jako politici,herci a podobná verbež,ti nemají důvod chodit do předčasného důchodu.

ellenic ( 16. února 2016 19:58 )

A ti co se dožili důchodu, tak pobírají naprosto směšné peníze , místo spravedlivé výše. Hlavně, že naši mocní mají spoustu peněz za to nic, co vysedí a mnohdy ani nevysedí ve sněmovně. Údajně z finance.cz: "Odchod do důchodu ve všech členských zemích Evropské unie znamená propad životní úrovně, neboť státní starobní důchod je nižší než dosahovaná mzda před odchodem do důchodu. Nejvyšší životní úroveň mají v penzi Lucemburčané. To si z nás dělají skutečně legraci, že je to ve všech zemích. Německý důchodce si žije velmi dobře, rakouský penzista také nestrádá. Jen v Česku to není na slušné žití .

tenerife ( 16. února 2016 17:46 )

Naprosto s Vámi souhlasím,jsem v předčasném důchodu 2 roky, před tím jsem pracovala 20 let v poštovním provozu jen samé noční služby,přestala jsem spát, zdravotní problémy mně dostihly, manžel je také v důchodu,teď teprve máme čas pro sebe a začínám žít jako člověk,mám čas na zahrádku a vnoučata, ano žijeme jen jednou, tak si to užívejte a přeji pevné zdravíčko.

moiaza ( 16. února 2016 16:36 )

Předčasný důchod slast, nebo past? Na tuto otázku nelze odpovědět pravdivě. Jak pro koho.Jsem v předčasném důchodu rok a půl, ovšem ze zdravotních důvodu.Vlastně mám plný invalidní, který jsem dostal pouze na 1 rok. Mezi tím dosáhnu řádného starobního důchodu. Výhodu mám v tom, že nejsem nijak krácen. Z počátku jsem byl nešťastný z toho, že nemůžu pracovat. Ztráta peněz přece jen byla. Dnes ničeho nelituji. Užívám si důchodu a na práci si ani nevzpomenu. Žijeme jen jednou a jen blázen traví celý svůj život v práci. Dohromady s manželkou /také v důchodu/ si žijeme slušně a hlavně nemáme v hlavě spousty problému a starostí. Pokud vás to finančně nezruinuje, neváhejte odejít. Teprve teď žijeme. Kéž by to vydželo pár ještě let.

tomlk007 ( 16. února 2016 16:28 )

v mém okolí se třetina lidí ani důchodu nedožije.Další třetina umírá do sedmdesátky a jen pár šťastných je přes 80

Zobrazit celou diskusi