Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Expert: Hanka letěla do Turecka na rodinnou dovolenou. Zpět k únoscům neutíkala

Autor: kle - 
9. února 2016
09:21

Není pravda, že by se Hanka, jedna z unesených Češek, zkoušela vrátit zpět ke svým únoscům do Pákistánu. Letěla s rodinou do Turecka na dovolenou. Řekl to bezpečnostní expert Adam Dolník serveru Lidovky.cz. O tom, že by se Češka snažila vrátit ke svým únoscům, napsal v pondělí časopis Respekt.

Dvě české dívky Antonie Chrástecká a Hana Humpálová byly vězněny v Pákistánu dva roky a do České republiky se vrátily v březnu loňského roku po zaplacení výkupného. Podle Adama Dolníka není pravda, že by se Hanka chtěla vrátit ke svým únoscům, jak se objevilo v tisku. „Informace o tom, že se Hana Humpálová pokusila vrátit zpátky k únoscům, je lež. To prostě není pravda. Hana Humpálová jela do Turecka na dovolenou a jela s rodinou,“ řekl v rozhovoru Dolník.

Časopis Respekt napsal, že podle tajných služeb se Hanka loni na podzim pokusila ke svým únoscům vrátit, ale byla zastavena na turecké hranici a vrácena do Česka. Přímo Hanku se časopisu kontaktovat nepodařilo, ale podle jejích známých se k únoscům vrátit nechtěla.

Podle něj jsou spekulace o tzv. stockholmském syndromu, či dokonce utajeném dítěti v Pákistánu výmysl. „Hana jela s rodinou na dovolenou do Turecka a interpretovat to jako pokus o návrat je nesmysl. A publikování takových informací v článku, kde je zároveň údajná suma za jejich propuštění – dost bych to zpochybňoval na etické úrovni. Je to nešťastná kombinace a navíc není pravdivá. To by nebylo dobré uveřejnit, i kdyby to pravda byla, natož v situaci, kdy to pravda není,“ řekl expert.

Zaorálek s Fajádem nelhal

Také případ Libanonce Alího Fajáda, údajně vyměněného za pět unesených Čechů, nebyl bez zajímavostí. Nešlo údajně o klasický únos. Tvrdí to alespoň Dolník a poukazuje na dopis únosců přímo prezidentu Zemanovi. „Tohle podle všeho nebyl klasický únos. Tady jednaly dva státy. Když ministr zahraničí říká, že s teroristy neobchoduje, tak technicky vzato říkal pravdu. Obchodovalo se totiž s Libanonem,“ dodává.