Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rodiče postiženého Míši: My se o peníze doprošujeme, za Hanku a Tonču lítaly vzduchem

Autor: Jitka Pecharová - 
15. února 2016
14:01

Vyplacení 150 milionů korun za unesené dvě Češky nadzvedlo ze židle rodiče postiženého Míši (9) z Chrudimi. Mrzí je, že na ně vláda peníze měla, ale rodiny nemocných dětí nechává na holičkách. Jejich trefný komentář s fotkou jejich syna sdílelo přes 16 tisíc lidí. Co na to říkají?

"Milá vládo, když teď rozdáváš i teroristům, tak já bych chtěl taky. Mám unést tátu nebo mamku, abych dostal nějaký milion na léčení?" napsal na fotku s chlapcem na vozíku jeho tatínek Michal. "Byla to spontánní reakce na to, co se děje. Je smutné, co se slečnám stalo, ale člověka samozřejmě naštve, když se pro české dítě musí doprošovat a shánět peníze, a pak čte, jak desítky milionů lítají vzduchem, a to nemluvě o tom, jestli se Češi nestanou lovnou zvěří," řekl Blesku otec postiženého hocha.

Snímek vyvolal na sociální síti velký ohlas, na důkaz souhlasu jej sdílelo skoro 16 tisíc lidí. "Překvapilo nás, kolik to mělo sdílení a reakcí. Spíš nám šlo o to, pobavit kamarády. To, co se strhlo, bylo nečekané a vesměs pozitivní. Lidé si uvědomují, že ti páni nahoře rozhodují jinak, než jak by chtěla většina republiky," komentoval tatínek zájem veřejnosti.

"Je jen škoda, že to stejně bude jen jednodenní vítr a nic se nezmění. Dokud Poslanecká sněmovna nebude plná rodičů dětí s postižením, tak je to jen plácnutí do vody," usoudila Míšova maminka Iva.

Na Míšu potřebují stovky tisíc ročně

S následky dětské obrny, kterou u Míši zjistili lékaři brzy po narození, svádí chlapec statečný boj. Pravidelně cvičí a trénuje hokej pro postižené, zkouší biatlon a závodí na čtyřkolkách s přáním být jako normální kluk a ukázat, že i s obrnou to jde.

To vše stojí hodně sil, energie a peněz. Příspěvky státu jsou ale takové, že bez sponzorů, nadace či sbírání víček by to nezvládli. "Je těžké překonat moment, že si musíte někomu říct o peníze nebo organizovat akce na jejich shánění, ale člověku nic jiného nezbývá," řekl Míšův tatínek. Jen léčebné pobyty chlapce stojí 250 tisíc korun ročně.

Únos Hanky a Tonči

Hana Humpálová a Antonie Chrástecká byly uneseny 13. března 2013 v pákistánském Balúčistánu na cestě do Indie. V zajetí strávily dva roky. Propuštěny byly za pomoci turecké charitativní organizace v březnu 2015. Týdeník Respekt ale nedávno přinesl informace, že za ně stát vydal výkupné ve výši zmíněných 150 milionů korun. Tuto informaci pak dokonce potvrdil i prezident Zeman, i když později tvrdil, že jen citoval média.

montevideo ( 16. února 2016 18:50 )

Nejde o to, zda se má dobře nebo špatně, ale o to, že se zbytečně vyhazují peníze za nezodpovědné hazardéry a na důležité věci pak prostředky nejsou.

zbourana ( 16. února 2016 18:34 )

Tak pokud vám jde jen o to vypsat si tu plíce a nenávidět, tak zmíněný Míša se také nemá špatně, tak nechápu proč si stěžují. Které chudé dítě si může dovolit takovou atrakci? https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1039417116096370&set=a.184946771543413.37437.10000084273 1351&type=3&theater

villi ( 16. února 2016 16:15 )

CO CHCEŠ ROZEPSAT ??? PTEJ SE KOMUNISTŮ !!! MĚJ ZÁJEM SE PTÁT KOMUNISTŮ !!! KDYŽ MÁŠ STRACH,TAK SE INFORMUJ,JAK SE O DĚTI POSTARALI,ABY K TOMUTO PŘÍPADU NEDOŠLO !!! NO A PAK SE ZEPTEJ OSTATNÍCH A POZNÁŠ ROZDÍL !!! VIZ SKUTEČNOST A TAHLETA REALITA !!!!

1pepan ( 16. února 2016 11:34 )

Kdy, kde, od koho a co, rozepiš to.

villi ( 16. února 2016 04:21 )

KDYŽ SI VOLÍŠ DEBILY,TAK SI BĚŽ PODEPSAT PETICI !!!!

Zobrazit celou diskusi