Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Smrt lesního muže z Hradce Králové: Jeho družka s dcerou skončí na ulici?!

Autor: ljš, ČTK - 
6. února 2016
05:00

Uštvali ho! To si o smrti královéhradeckého lesního muže myslí jeho ochránci, kteří bojovali za to, aby Miroslav Vojtěch (†63) mohl dál bydlet v tamní hájence. Proti zbourání domku bojují dál a snaží se také pomoci jeho družce, které hrozí, že skončí bez střechy nad hlavou.

Situace paní Květy je v současné době velmi složitá. Musí se vyrovnat s bolestnou ztrátou milovaného muže, se kterým v hájovně žila, ale také řešit, kam v budoucnu s dcerou složí hlavu.

Nájemní smlouva na hájenku, kterou má nahradit obří výukové centrum za 19 milionů, byla totiž vedena pouze na Miroslava Vojtěcha. Magistrát by tedy mohl jeho družku zřejmě okamžitě vystěhovat. Z vyjádření náměstkyně primátora Romany Liškové ale vyplývá, že na nejhorší snad nedojde. „Výpověď nájmu je do konce dubna. Nevidím důvod, proč termín zkracovat,“ řekla serveru iDnes.cz.

Pro paní Květu se tak ale problém s bydlením odsouvá jen o několik týdnů. Protože nebyla uvedena v nájemní smlouvě, není bohužel jasné ani to, zda by měla v případě zbourání hájenky nárok na náhradní byt, který magistrát jejímu partnerovi původně nabízel. Radní o tom teprve budou jednat. Podle právníků je ale její pozice v případu složitá.

Organizátoři petice však chtějí dosáhnout toho, aby se paní Květa s dcerou nikam stěhovat nemusely. „Naopak využijeme zákonné cesty, abychom výstavbě environmentálního centra zabránili a docílili zachování hájenky ve stávající podobě,“ řekla dokumentaristka Sylvie Dymáková, která Vojtěchovi pomáhala. Podle ní si lesní muž v poslední době stěžoval na vysoký tlak. Vnímal to, že je na něj štvanice, a bohužel se potvrdily obavy, že to jeho srdce nemusí zvládnout,“ řekla Dymáková.

Problémy s dechem ho trápily i v úterý, kdy mluvil s redaktorem České tiskové kanceláře. „Hájovnu určitě opouštět nechci, měla by v lese zůstat. Nejsem proti centru, ale měli by si to postavit někde jinde,“ řekl tehdy.

stacho ( 10. února 2016 12:00 )

Každý dostane co mu náleží,i uředníci.

ejvm1712 ( 6. února 2016 18:01 )

Jako družka nemá žádný právní nárok. Pán udělal chybu,že nevzal náhradní byt a že si paní nevzal za manželku. To jsou platné zákony ČR Na druhou stranu má paní smůlu,že není běženkyně či Romka. Bude si muset hledat bydlení na ubytovně či podat si žádost do nějakého sociálního zařízení(Dům s pečovatelskou službou či domov důchodců)

dingous ( 6. února 2016 13:32 )

co to je "dingosauDr" ? to je doktor pro veleještěry ? koukám že jsi chodila do stejný pomocný školy jako Helehelenka, kajman a kajmen

merrylou212 ( 6. února 2016 13:23 )

Nevím, co tu řešíte. Hájenka nebyla jeho, měl to jako nájemní byt.Náhradní byt mu nabízeli, na ulici by ho nevystěhovali. A do lesa mohl chodit každý den, od rána do večera. Měl si tu hájenku již dříve odkoupit a bylo by teď o problém méně. Určitě by mu tu ruinu město rádo prodalo, aby se o to nemuseli starat.Nebo Státní lesy-nebo komu to patřilo.Zbytečné drama.

dingous ( 6. února 2016 13:22 )

já jsem úředník ke mně chodí somrovat o evropský dotace a mají se mnou problémy, jo

Zobrazit celou diskusi