Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Smrt uznávaného chirurga Vladimíra, který oddělil siamská dvojčata: Zradilo ho srdce!

Autor: shp - 
4. února 2016
11:00

Obrovská rána pro slovenské zdravotnictví! Uznávaný lékař a chirurg Vladimír Cingel (†54) zemřel. Smrt zastihla muže, kterému se od sebe úspěšně povedlo oddělit siamská dvojčata, v Dubaji, kde nyní působil. Cingela měli všichni rádi jako příjemného člověka a zároveň naprostého profesionála.

Slovensko vděčí Cingelovi za mnohé lékařské zázraky. Tím nejznámějším je oddělení siamských dvojčat Miška a Marka, které proběhlo v roce 2007. Jeho úmrtí potvrdilo více známých z lékařova okolí. Cingel naposledy vydechl 31. ledna v Dubaji, kde pracoval. Podle informací Nového Času dostal chirurg infarkt.

Cingel dlouhé roky šéfoval Klinice dětské chirurgie v dětské nemocnici v bratislavských Kramárech. Poslední roky strávil v exotickém Dubaji, kde v místní nemocnici působil jako konzultant dětské chirurgie. I přes své mnohé profesní úspěchy působil velmi lidsky.

Taky se nikdy netajil tím, že strávil úplně běžné dětství v Terchové. „Chytal jsem pstruhy v potoku. Vím, jaké to je toulat se po lukách, lesích, sbírat hřiby, borůvky a nemít v kapse mobil,“ prohlásil kdysi s úsměvem. I pro své příjemné vystupování byl tolik oblíbený.

Jako špičkový chirurg vedl Cingel v roce 2007 lékařský tým, který úspěšně oddělil siamská dvojčata Miška a Marka. Šlo o teprve druhou podobnou operaci na Slovensku. Chlapci byli spojeni v oblasti hrudníku a břicha. Náročná operace trvala 19 hodin. Nejtěžší částí bylo oddělení jater.

Taktéž jim museli rozdělit srdce, naštěstí se nepotvrdily obavy ze srostlých osrdečníků. „Všechno šlo podle nejoptimističtějšího chirurgického scénáře. Jsme rádi, že se to podařilo vše najednou,“ prohlásil tehdy Cingel. I přesto, že operace proběhla v pořádku, chlapci do dvou měsíců zemřeli.

O dva roky později se Cingelovu týmu podařil další zázrak, když oddělil další siamská dvojčata – bratříčky Šimonka a Jurka. Jeden chlapec zemřel hned po oddělení, druhý přežil. Později však dostal silné krvácení, což jeho maličký organismus nevydržel.

iribr ( 6. února 2016 18:29 )

 Jakej zazrak se mu podaril? Ze oddelil siamska dvojcata a jedno zemrelo pri zakroku a druhe pozdeji na vykrvaceni? To mi jako zazrak neprijde. Zazrak by bylo kdyby to deti prezily. Chapu ze delal co mohl ale takhle to napsat?!

sores ( 4. února 2016 14:48 )

 Doprčic proč umírají tak dobrý lidi a s.vině zůstávají? Říká se, pánbůh(pokud existuje) si bere k sobě právě ty hodné že i čert se bojí těch zlých.

rumungro ( 4. února 2016 14:07 )

Takovy lidi by neměli umírat.

Zobrazit celou diskusi