Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Policie potřebuje čím dál víc vyjednavačů, sebevraždy řeší i na Facebooku

Autor: tmp - 
25. ledna 2016
11:48

Sebevraždy, útoky na školáky nebo přepadení banky. To jsou úkoly pro profesionální policejní vyjednavače. Podle osloveného vyjednavače, který poskytl rozhovor serveru Novinky.cz, často nasazují vlastní životy. Jejich potřeba navíc roste.

Vyjednavače dělá deset let, pro policii ale pracuje dvojnásobně tak dlouho. Profesionální vyjednavači musí projít přípravným kurzem, kde se učí různé strategie vyjednávání. Nejlepší škola je ale prý sám život. „Pokud nemáte vlastní zkušenosti ze života, těžko pak dokážete mluvit s 15letým klukem, který chce spáchat sebevraždu, nebo s 85letou stařenkou, která se rozhodla, že kvůli těžké nemoci ze světa odejde,“ řekl vyjednavač serveru Novinky.cz.

Mezi vyjednavači jsou muži i ženy různých věkových kategorií. Každý je pak zařazen do nějakého útvaru, kde koná běžnou činnost. Celkem má Praha 14 vyškolených vyjednavačů.

Vyjednávání trvají řádově desítky minut. „Průměr je asi 90 minut. Před třemi lety jsme ale měli případ, kdy vyjednávání trvalo osm hodin,“ řekl vyjednavač. Podle něj se potřeba vyjednávání loni ztrojnásobila. „Podepsala se na tom dobrá spolupráce operátorů linky 112, kteří dokáží zachytit hodně hovorů, kde poznají, že to není běžná situace a stojí za to přivolat vyjednavače,“ míní vyjednavač. Hlavně jde podle něj o sebevraždy. Lidé chtějí ukončit svůj život nejčastěji kvůli zdraví, partnerským vztahům nebo dluhům.

Novinkou v roce 2015 byl také vzrůst případů vyjednávání přes sociální sítě. „Měli jsme několik případů, kdy člověk na zdi sociální sítě rekapituloval svůj život a připravoval se na sebevraždu,“ řekl vyjednavač.

Vyjednavači často nasazují i vlastní život. V roce 2014 se například vyjednavač vyměnil za studentku, poté co duševně nemocná Barbora Orlová ubodala studenta. „Jako policisté jsme přísahali, že případně nasadíme i život. Z pohledu vyjednavače tam bylo hrozně moc nových věcí. Nebudu je z taktických důvodů specifikovat, ale bylo to opravdu extrémní,“ řekl vyjednavač.

Při případu s Barborou Orlovou sehrál vyjednavač významnou roli:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi