Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kokainový ředitel se hájil osm hodin. Drogy Dbalý přiznal, korupci ne

Bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce odmítl vinu. Zakázky v nemocnici prý nemanipuloval.
Bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce odmítl vinu. Zakázky v nemocnici prý nemanipuloval.  (Autor: ČTK/Blesk - Jarmila Hluchá)
Autor: ČTK, kle - 
12. ledna 2016
14:35

Bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý u soudu dokončil zhruba osmihodinovou výpověď, v níž odmítl obžalobu. Svůj deník plný pasáží o šňupání kokainu a přijímání úplatků, který slouží jako důkaz, označil za fiktivní beletrii. Braní drog ale připustil. Celkem sedm obžalovaných se mělo dopouštět korupce a manipulace veřejných zakázek.

Dbalý a dalších šest lidí se podle ní dopouštělo korupce a manipulace veřejných zakázek na digitalizaci chorobopisů za 146 milionů korun a nákup Leksellova gama nože za 140 milionů korun. Dbalý se u soudu dlouze hájil tím, že obžaloba není pravdivá a není podpořena důkazy. Na otázky soudu, žalobce nebo advokátů odmítl odpovídat kvůli svému zdravotnímu stavu.

Tendr na digitalizaci 75 milionů papírových chorobopisů začal v roce 2009. Podle obžaloby v tendru zvítězila nastrčená firma, která zvítězila díky tomu, že obžalovaní z tendru vyřadili ekonomicky výhodnější nabídku. Podle spisu tím nemocnici vznikla škoda nejméně 57 milionů korun.

Druhý skutek se týká nákupu Leksellova gama nože z roku 2009, který údajně získala předem dohodnutá firma za téměř 140 milionů korun. Dbalý a jeho tehdejší náměstek Michal Toběrný získali za přidělení zakázky podle obžaloby úplatek 5,6 milionu korun. Toběrný je dalším obžalovaným v kauze.

Svůj deník označil za fiktivní dílo

Dbalý se v pondělí u soudu hájil zhruba čtyři hodiny, v úterý jeho výpověď zabrala podobnou délku. Dbalý se zejména snažil znevěrohodnit obžalobu. Podle něj je jediným důkazem obžaloby jeho text, který je prý rozpracovaným uměleckým dílem o životě v lékařském prostředí. Má tím na mysli deník, z kterého v minulosti citovala média. Do něj si Dbalý údajně dělal poznámky o vlastním životě plném úplatků a zmanipulovaných tendrů.

„Pan státní zástupce vše opisuje z mého fiktivního beletristického textu,“ prohlásil v úterý Dbalý. Opět se také pustil do kritiky státního zástupce, který podle něj rozhoduje v rozporu se svědky a ignoruje důkazy, které svědčí ve prospěch obžalovaných. Dbalý se snažil přesvědčit soud o tom, že tendry byly pod několikanásobnou kontrolou, takže nebylo možné je ovlivnit. „Jsem přesvědčen, že digitalizace i gama nůž proběhly v naprostém pořádku,“ řekl Dbalý.

Několikrát také zopakoval, že to byly naprosto transparentní zakázky. „O kriminální činnost nešlo a nemohlo jít. Zakázky jsme zmanipulovat nemohli,“ řekl v závěru své řeči Dbalý. Ve výpovědi lékaře se často opakovala také kritika práce policie nebo jeho pobytu ve vazbě.

Státní zástupce Zdeněk Matula nechtěl Dbalého řeč příliš hodnotit. „Je na každém obžalovaném, aby si zvolil způsob obhajoby,“ řekl novinářům Matula. Podle trestního řádu se mohou obžalovaní vyjádřit ke všemu, co uznají za vhodné. „Musíme strpět i takovéto dílčí invektivy,“ doplnil Matula. Podle žalobce je obžaloba postavena na silných přímých důkazech.

Případ vyšetřovala protikorupční policie, která proti obviněným zasáhla v červnu 2014. Dbalý s Toběrným jsou viněni z manipulací se zakázkami, praní špinavých peněz, porušování povinností při správě cizího majetku a přijímání úplatku. Oběma hrozí až 12 let vězení. Ostatním pěti obžalovaným hrozí za manipulaci s tendry nebo praní špinavých peněz až osm let vězení.

salto ( 13. ledna 2016 15:37 )

Fuj, pravda + láska + sluníčko

jarypadlo ( 12. ledna 2016 18:01 )

Soud jistě dbá aby Dbalý všech správností a zákonů něco neDbale nepo.ral....https://www.youtube.com/watch?v=3nlCAZ7dVKU . https://www.youtube.com/watch?v=PbGiEGf81Jo

ivoadler ( 12. ledna 2016 17:00 )

Konečně ten hajzl vypadl ze své funkce. 

moiaza ( 12. ledna 2016 15:53 )

 V zemi, která je drogovým rájem a rájem podvodníků, zlodějů a tunelářů je vlastně Dr. Dbalý hrdinou. V jiném stáě by dávno seděl v base. V Havloidním kapitalismu chodí vysmáty.

Zobrazit celou diskusi