Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman obdivoval vlak legionářů. Prezidenta o holi zaujala dřevěná noha

Autor: ČTK, kal - 
13. prosince 2015
14:25

Lidé ve Stochově na Kladensku měli při neděli hned dva nové zážitky. Na malé středočeské nádraží dorazila replika vlaku československých legionářů, kterým se přepravovali v Rusku v letech 1918 až 1920. K tomu přijel i skutečný prezident Miloš Zeman, aby si muzeum československých legií na Rusi prohlédl. Zeman ocenil statečnost a význam legionářů pro stát.

Na příjezd pojízdného muzea čekalo i přes studené a větrné počasí několik desítek lidí. Prezident ve svém proslovu vyzdvihl například statečnost generála Stanislava Čečka, který získal několik vyznamenání za vedení bojových operací, a označil ho za jednoho z nejvýznamnějších legionářských generálů. Zeman také vyslovil přání, aby legionářská tradice pokračovala tím, že se objeví noví legionáři.

Zeman si prohlédl dva vagóny soupravy Legiovlaku. Jedním z nich byl štábní vagón, v kterém legionáři plánovali válečné operace. „Já jsem se ptal odborníků, jak je možné, že se vlak mohl pohybovat, když stačilo vpředu vyhodit trať nebo železniční most. Bylo mi vysvětleno, že ten vlak s sebou vezl celou ženijní soupravu, takže i v noci třeba opravovali trať a tím dokázali projet třeba 8000 kilometrů. Obdivuhodné dílo,“ řekl novinářům po skončení prohlídky Zeman.

Legiovlak ve Stochově na Kladensku si přišel prohlédnout i prezident Miloš Zeman. Legiovlak ve Stochově na Kladensku si přišel prohlédnout i prezident Miloš Zeman. | Blesk - Martin Sekanina

Legiovlak je součástí projektu Legie 100, který má připomenout odkaz zakladatelů moderního státu. Do roku 2020 projede celou Českou republiku a zavítá i na Slovensko. Jeho putování začalo letos v květnu. První zastávkou byla Mladá Boleslav.

Souprava zahrnuje 11 vagónů, mezi kterými je třeba zdravotnický vůz, improvizovaný obrněný vůz, poštovní a obytný vůz. V každém z vagónů je nainstalována výstava panelů a trojrozměrných předmětů, které přibližují život a boj československých legionářů na transsibiřské magistrále. Přípravu Legiovlaku zahájila Československá obec legionářská již v roce 2009.

vi3ol ( 14. prosince 2015 09:13 )

Novinka..hradní ožrala nezná na něco odpověď..jak se mohl vlak pohybovat..a jeho chcípáček na to nenarazil ani v Přítomnosti..potřebujeme nové legionáře..ty, co budou bojovat proti Němcům a Rakušanům??..no, ty co bojovali proti bolševikům určitě na své dementní mysli neměl..

tgbg ( 14. prosince 2015 08:36 )

Ruští podlí a podvratní vrazi naše legionáře podrazili a ti s rusáky pěkně zatočili.

pomoooc-riham. ( 13. prosince 2015 19:19 )

pavel215-evzen-02 ( 13. prosince 2015 19:15 )

Tvoji starou? Tu kur.vu už mělo doma tolik chlapů, že bys to ani nespočítal.

petrfanda ( 13. prosince 2015 17:36 )

https://www.youtube.com/watch?v=wtF0GskrDPM

Zobrazit celou diskusi