Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fiala tepal Zemana za Sládka s Ortelem. Ovčáček i prezident kritiku smetli

Autor: Matěj Smlsal, Jan Kálal - 
13. prosince 2015
14:35

Tisícový průvod podporovatelů prezidenta Miloše Zemana Prahou vyvolal další politickou přestřelku. Akce, na které řečnil exšéf republikánů Miroslav Sládek a zazpíval Tomáš Ortel, nebyla po chuti předsedovi ODS Petru Fialovi. Ten na Twitteru napsal, že se Zeman měl od demonstrace „výkvětu extremistické scény“ distancovat. Jeho výzvu ale pro Blesk.cz odmítl hradní mluvčí Jiří Ovčáček, podle kterého prezident ctí právo svobody projevu. Obdobně se v neděli vyjádřil i Zeman.

„Kdyby byl Miloš Zeman demokrat, distancoval by se od demonstrace, kde na jeho podporu vystupuje výkvět extremistické scény. Je ostuda, že to neudělá,“ uvedl Fiala na adresu sobotní akce.

Zeman: Přeji Fialovi, aby se našlo dost jeho podporovatelů

„V demokratické zemi platí názorová svoboda, to by snad měl politik ze strany, která se svobodou neustále halasně zaštiťuje, vědět. Výzva k distanci je z tohoto hlediska prázdná a falešná fráze,“ kontroval pro Blesk.cz Ovčáček. „Pan prezident se stejně tak nemá důvod k demonstraci hlásit. Prostě a jednoduše ctí právo na svobodu projevu. To je klíčové,“ dodal.

V neděli se s obdobnou reakcí přidal i prezident Zeman. „Žijeme ve svobodné společnosti, kde každý občan může demonstrovat, jak ve prospěch někoho, tak proti někomu. Já přeji panu předsedovi Fialovi, aby se našel dostatečný počet demonstrantů, kteří budou demonstrovat na jeho podporu,“ prohlásil.

Přibližně tisícovka lidí se v sobotu odpoledne setkala na Václavském náměstí. Na akci, která měla být demonstrací všech vlastenecky smýšlejících lidí, dali najevo podporu prezidentu Zemanovi a naopak vyjádřili odpor k uprchlíkům. Podívejte se na videoreportáž:

Video  „Je*at Alláha, fuck off islám!“ Odpůrci uprchlíků prošli Prahou, příznivce umlčela policie.  - Matěj Smlsal
Video se připravuje ...

„Podle toho, jak jedná náš parlament, tak právo šaría by sem mohlo přijít. Nechci například vidět, jak někdo mlátí ženskou na ulici,“ vyjádřil obavy účastník akce Stanislav Sviták.

Dav se poté dal do pohybu. Prošel přes Staroměstské náměstí a Karlův most až na Hrad. Problém nastal v Panské ulici, kde průchodu tisícovky lidí bránila desítka sedících příznivců uprchlíků. Jelikož neuposlechli výzvu policie a neopustili chodník, zpacifikovali je nakonec těžkooděnci.

Video se připravuje ...
Další videa