Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Od zapálené rachejtle k utržené ruce. Inspektoři varují, jak se nezmrzačit

Při nákupu pyrotechniky by si lidé měli ohlídat hlavně údaje o výrobci a dodavateli a český návod s instrukcemi, jak při selhání petardu zneškodnit.
Při nákupu pyrotechniky by si lidé měli ohlídat hlavně údaje o výrobci a dodavateli a český návod s instrukcemi, jak při selhání petardu zneškodnit.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: sou - 
11. prosince 2015
15:10

Porušený obal, chybějící návod nebo složení, které patří pouze do rukou kvalifikovaného odpalovače. Na to všechno by si lidé měli dávat pozor při nákupu pyrotechniky, uvádí Česká obchodní inspekce (ČOI). Aby Silvestr nemuseli strávit na pohotovosti s popáleninami, měli by dodržovat všechny instrukce, které by petardy měly mít vypsané v návodu. 

Česká obchodní inspekce už začíná s kontrolou prodeje pyrotechniky. Intenzivnější kontroly plánují pak inspektoři s blížícím se koncem roku.

„Primárním cílem kontrolní akce bylo ověření dodržování povinností vyplývající z obecně závazných právních předpisů při nabídce, prodeji, skladování a zacházení s pyrotechnickými výrobky,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. 

Už v minulém roce zjistili inspektoři pochybení téměř u čtvrtiny kontrolovaných prodejců. Nejčastěji lidé nedostali po nákupu doklad o zaplacení nebo nebyla uvedena u vystavené pyrotechniky cena.

„Dále byl zjištěn prodej pyrotechniky, která nebyla označena CE a dalšími označeními, které stanoví vláda nařízením. Na základě těchto skutečností postoupila Česká obchodní inspekce Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva k dalšímu šetření celkem 11 případů,“ upřesňuje Fröhlich. 

Na co by si lidé měli dávat pozor?

Lidé by měli být při koupi pyrotechniky velice obezřetní. „Při nákupu by si měli výrobky dobře prohlédnout a nekupovat je, pokud mají porušený nebo poničený obal, nejsou označeny názvem, adresou výrobce, dovozce nebo distributora, chybí jim označení zkušební značkou a třídou nebezpečnosti,“ zmiňuje Fröhlich.

Rozhodně se nedoporučuje ani kupovat výrobky s prošlým datem použitelnosti. Důležitou součástí je podle ČOI i návod k použití v češtině, který obsahuje pokyny nejen k manipulaci, ale také způsob zneškodnění, pokud se petarda neodpálí. „K tomu, aby nedocházelo ke zbytečným úrazům, je třeba těchto pokynů také dbát. Bez dozoru dospělé osoby by pyrotechniku neměly nakupovat ani ji odpalovat děti,“ vysvětluje Fröhlich. 

V prodeji je i hodně nebezpečná pyrotechnika

Mluvčí zároveň doporučuje, aby si lidé v zájmu ochrany svého zdraví nekupovali pyrotechniku označenou třetí třídou bezpečnosti. „Podle opakovaných zjištění je někteří nezodpovědní prodejci nabízejí, přestože obsahují až 250 gramů výbušnin nebo i více a patří do rukou pouze kupujícím s kvalifikací odpalovače ohňostrojů. Prodávající je povinen si ověřit, zda tuto podmínku kupující splňuje,“ dodává Fröhlich.  

Pokud budete chtít odpalovat pyrotechniku na místech, kde ohrožuje nebo obtěžuje další občany, je třeba obrátit se na obecní nebo městský úřad. Ten může určit místa k odpalování obecní vyhláškou.

Zobrazit celou diskusi