Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zatkneme, odsoudíme a zaplatíme: Vězňů je čím dál víc, díky pilné policii

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: zst - 
4. prosince 2015
10:09

Je to tak trochu paradox. Když si policie a soudy plní své povinnosti, stát musí sáhnout hlouběji do kapsy. Miliardy navíc bude muset šéf státní kasy vytáhnout například kvůli rostoucímu počtu vězňů. Stojí za tím lepší práce policie, ale také přísnější tresty. Informovaly o tom Hospodářské noviny.

Téměř polovina věznic je přeplněná a počet vězňů příští rok podle odhadů stoupne o dalších 1500. Do toho se objevují nápady politiků zavést za předem naplánovanou vraždu doživotí. To by ale znamenalo miliardy navíc ze státního rozpočtu, tvrdí Libor Dušek z Vysoké školy ekonomické. Minimálně by šlo o tři čtvrtě miliardy ročně.

„Můj model nemá věštit budoucnost, ale podpořit rozhodování politiků – tak, aby mohli lépe řešit problém přeplněných věznic,“ říká Dušek. Pokud by vrazi, kteří si vše dopředu připravili, skutečně skončili ve vězení na doživotí, postupně by to znamenalo až 350 vězňů navíc.

Po amnestii prezidenta Václava Klause zůstalo v českých celách pouze něco přes 14 tisíc vězňů. Už příští rok by jich ale mělo být až 20 tisíc, což je pro vězeňství kritická mez.

Více vězňů mají na svědomí policisté a přísnější zákony

Podle Duška mají tento trend na svědomí hned dva faktory. Prvním je úspěšnější práce policie a státních zástupců, dělají tedy lépe svoji práci. „Pokud při tom nedochází ve zvýšené míře k odsuzování nevinných a státní zástupci zahajují trestní stíhání ve větší míře v odůvodněných případech, pokud se daří vinu důkladněji prokázat a skutečným pachatelům se méně daří ‚vyvléct se‘ z obvinění na základě formalit, znamená tento trend efektivnější a přesnější výkon trestní spravedlnosti,“ napsal ve své analýze Dušek.

Druhým faktorem jsou tvrdší zákony a tedy i tresty. Za mřížemi se ocitají například i neplatiči alimentů nebo lidé, kteří přišli například kvůli alkoholu o řidičák a přesto je policisté nachytali za volantem. Zároveň platí tvrdší tresty pro recidivisty za vraždy nebo opakované krádeže.

Pokud se nic nezmění, přibude během několika let dalších 2300 vězňů, které nebude kam umístit. To by pak znamenalo postavit čtyři až pět nových věznic,“ komentuje vývoj Dušek. Jeden vězeň přitom stojí stát kolem 300 tisíc ročně, věznice by přišly na stamiliony.

„A teď je otázka, jestli za těch 750 milionů ročně raději nezaplatit více policistů. Podle závěrů ekonomie kriminality policisté v ulicích snižují kriminalitu výrazněji než prodlužování trestů,“ tvrdí docent z VŠE.

Problematický tendr na náramky

Už několik let se táhne pokus ministerstva spravedlnosti pořídit elektronické náramky, které by hlídali vězně odpykávající si trest doma. I když je možné dostat takový trest už nyní, soudy ho příliš nevyužívají. Vadí jim, že vězně nikdo kontinuálně nehlídá.

V budoucnu by lidé s domácím vězení mohli nadále chodit do práce a stát by tak výrazně ušetřil za stravu i ubytování. Místo trestů za řízení bez řidičáku by pak podle Duška mohlo přijít zabavování aut, které praktikují některé evropské země.

Česko má v přepočtu na počet obyvatel nejvíce vězňů ze všech okolních států – 219 na sto tisíc lidí. Polsko má 217, Slovensko 187, Rakousko 98 a Německo jen 79 vězňů na sto tisíc obyvatel.

vi3ol ( 4. prosince 2015 13:24 )

Kolik lidí díky svý amnestii nechal zavraždit V.K.laus??..kolik okrást??..stát nebude dávat delší tresty, stojí ho to peníze?..že to pak stojí daleko větší peníze občanů, které oloupí, ho nezajímá??..v tomhle případě je bezpečí lidí kde?!..

Zobrazit celou diskusi