Dvojí metr na rakovinu? Karcinogenní uzené úřadu nevadí, kouření ano

Riziko rakoviny zvyšuje jedna vykouřená cigareta denně, ale i plátek slaniny. Světová zdravotnická organizace nově zařadila uzeniny na seznam prokázaných karcinogenů. A zatímco proti kouření vede ovšem ministerstvo zdravotnictví dlouholetou kampaň a hříšníci si připlácí na spotřební dani, u uzenin nic takového v plánu není. „Mohlo by to mimo jiné ohrožovat svobodný trh či cenotvorbu,“ uvedlo pro Blesk.cz ministerstvo.
Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí WHO, došla k závěru, že určité masné výrobky mohou způsobovat rakovinu trávicího traktu. Uzeniny se tak ocitly ve stejné skupině karcinogenů, kde figuruje například tabák či azbest. Ministerstvo zdravotnictví se tím ale příliš neznepokojuje.
„Že jsou uzeniny a červené maso nezdravé, všichni víme. Doporučení WHO bereme v úvahu, ale není v našem zájmu cokoliv lidem zakazovat. Nemůžeme nikomu zabránit v tom, aby si ničil své zdraví. Dokud po zboží bude poptávka, tak se s tím nedá nic dělat,“ okomentovala pro Blesk.cz Dana Šalamunová, zástupce ředitele odboru komunikace ministerstva zdravotnictví.
Návykové cigarety versus svobodný trh s masem
S cigaretami a nezdravou závislostí kuřáků se nicméně ministerstvo bojovat pokouší, a to již řadu let. To je ale podle Šalamunové něco jiného.
„Porovnávat uzeniny s cigaretami nejde, cigarety jsou totiž návykové. U uzenin nechceme jít cestou represí. Teoreticky bychom uvažovali spíše o zvýhodnění zdravých alternativ a potravin. Tam by byla ovšem potřeba součinnosti více ministerstev. U cigaret pozitivní alternativa není, tam to nejde. U masa by represe mohly navíc ohrožovat i svobodný trh či cenotvorbu,“ uvedla.
Podobnými slovy se k problematice vyjádřil i sám ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). „Při prevenci nemocí je samozřejmě důležitý celkový životní styl, včetně například dostatku pohybu, vyhýbání se konzumaci návykových látek a tak dále. Přestat jíst uzeniny samo o sobě pravděpodobně nikoho nespasí,“ zmínil.
Nebezpečná slanina
Zpráva WHO například konkrétně upozorňovala, že konzumace 50 gramů zpracovaného masa denně, což představuje například dva plátky slaniny, zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva o 18 procent.
Rizikem může být údajně i červené maso, tedy maso ze savců, jako je hovězí, jehněčí, vepřové nebo i zvěřina. Kvůli neexistenci prokazatelných důkazů ale zatím figuruje na seznamu „lehčích“ karcinogenů.
všichni vědí, že rakovina tlustého střeva je přímo úměrná nadměrnému pití piva, problém hlavně u čechů a němců. Uzeniny konzumují všude na světě a takové problémy nemají.