Uzeniny jsou nejhorší, potvrzují čeští experti varování před rakovinou

Uzeniny a červené maso se od pondělí objevily na seznamu látek, které prokazatelně způsobují rakovinu. Máme se tedy bát? Podle Světové zdravotnické organizace rozhodně ano. Co si o tom však myslí přední čeští experti v oboru?
Je konzumace uzenin horší než kouření?
Názor předního českého onkologa profesora Petruželky
„To, že nevhodné složení stravy je jedním z rizikových faktorů vzniku rakoviny, není nic nového. Ten, kdo nadměrně konzumuje uzeniny a hlavně grilované maso, v němž jsou karcinogenní látky, má větší »šanci«, že onkologicky skutečně onemocní,“ řekl Blesku profesor MUDr. Luboš Petruželka, přednosta Onkologické kliniky 1. LF UK, VFN a ÚVN v Praze a dodal: „Pokud se člověk špatně stravuje a ještě k tomu například kouří, riziko onemocnění rakovinou je mnohonásobně vyšší.“
Uzeniny jsou nejhorší
Prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., MBA
„To, co bylo dosud zveřejněno, jsou obecně známé informace. Zajímavé bude spíš, co nového přinese celá studie. Už delší dobu se ví, že druhotně zpracované maso je nejspíš nejhorší možná součást jídelníčku. Dává se do něj levný tuk, navíc i nitrity a nitráty, které jsou karcinogenní. K onkologickým chorobám vedou uzeniny i sekundárně, protože častá konzumace vede k obezitě. Obézní lidé pak mají vyšší výskyt nádorových onemocnění. Tragédie je jen to, že to česká populace neví nebo nechce vědět.“
Varujeme už 10 let
MUDr. Kateřina Cajthamlová
„Lékaři před uzeninami varují už deset let! Tyto závěry mne proto vůbec nepřekvapují. Uzeniny byly dříve náhražkou skutečného masa. Lidé je jedli v období, kdy k čerstvému masu neměli přístup a trvanlivé uzeniny byly k dispozici. Rozhodně tedy nejde o potravinu, kterou bychom měli konzumovat často. Červené maso škodí zejména proto, že se často připravuje grilováním nebo smažením. Pochopitelně záleží na typu uzeniny, paušální odmítnutí je zavádějící.“
Poživatelné a lidi padali do hrobů jak hrušky už v padesáti.
