Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Afrika varuje turisty: Hrozí epidemie smrtelné nemoci, zabíjí během pár hodin

500 milionů lidí se musí připravit na epidemii zánětu mozkových blan.
500 milionů lidí se musí připravit na epidemii zánětu mozkových blan.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: bru/ČTK - 
3. prosince 2015
14:52

Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala obyvatele a návštěvníky Afriky, že v mnoha oblastech kontinentu hrozí nové epidemie zánětu mozkových blan. Především pak v Nigeru a Nigérii, které tato silně nakažlivá a smrtelná choroba tvrdě postihla již letos. Informuje o tom dnes agentura AFP.

Takzvaný pás meningitidy se podle WHO rozprostírá od Senegalu v západní Africe až po Etiopii na východě kontinentu. Ohroženo bude v těchto oblastech příští rok odhadem více než 500 milionů lidí, kteří tam žijí, varovala organizace na schůzce s odborníky ze 17 afrických zemí v hlavním městě Nigeru Niamey.

Všechny africké země v ohroženém pásu musejí posílit přípravy na rok 2016,“ řekl podle AFP představitel WHO v Nigeru Assimawé Pana. Příslušné pracoviště organizace již požádalo výrobce vakcín proti meningitidě, aby zvýšili produkci o pět milionů dávek.

Zejména vážný nedostatek vakcín už vyvolal epidemie, kterým jen v první polovině roku v Nigeru podlehlo 573 lidí a v sousední Nigérii 557. Další tisíce lidí v těchto zemích dál bojují s nemocí, kterou provázejí vysoké horečky, silné bolesti hlavy, zvracení a ztuhlost krku.

Meningitida může zabíjet během pár hodin

Invazivní meningokokové onemocnění může pacienta zabít během pár hodin od prvních příznaků. V České republice loni postihlo 42 lidí, z nich 17 byly děti do pěti let věku. Za posledních šest let bylo v Česku 382 případů, z toho 161 u dětí do pěti let, řekla v dubnu novinářům vedoucí Národní referenční laboratoře pro meningokokové nákazy Pavla Křížová s tím, že jedinou ochranou je očkování.

ohrazenice ( 3. prosince 2015 15:55 )

Kde má Blesk cenzora? Sluničkáři a Havlisti jsou pevně ale opravdu pevně přesvědčeni že všechny nemoci se jim vyhnou. Přece Bůh nedopustí aby ani byli potrestáni za neobyčejné dobro které vykonávají pro Evropu a onemocněli. Bůh na ně s...e protože neexistuje.

mirkazam ( 3. prosince 2015 15:34 )

Vždyť už je tady máme nalezlé...tak to se máme na co těšit...

barracuda.sro ( 3. prosince 2015 15:27 )

Tak je nezapomeňte pos.raní sluníčkáři pozvat do Evropy.

Zobrazit celou diskusi