Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Mincím a bankovkám brzy odzvoní. Kdy v Česku skončí?

Česko ke konci papírových bankovek a mincí zatím nespěje. Plateb kartou ale přibývá.
Česko ke konci papírových bankovek a mincí zatím nespěje. Plateb kartou ale přibývá.  (Autor: archiv Blesk/Aha)
Autor: Zuzana Štíchová - 
25. října 2015
05:01

Norsko a Švédsko se hotovosti chtějí zbavit zhruba za 5 let. Postupně se k nim navíc přidávají i další země. Česko jde ale ráznými kroky proti proudu. Zatímco mincí a bankovek ve zmíněných zemích ubývá, v české kotlině je jich stále víc. Platební karty jsou ale i tak konkurencí – průměrně má každý Čech jednu a obvykle s ní platí nákup za zhruba 800 korun.

Zatímco v roce 2005 kolovalo mezi lidmi v mincích a bankovkách 282 miliard korun, o deset let později je to ještě o polovinu více, konkrétně přes 400 miliard. Ve Švédsku, které míří ke zrušení fyzických peněz, je to přitom v přepočtu na české koruny už jen 214 mililard. Tedy zhruba polovina.

V Česku za posledních deset výrazně ubylo pouze mincí, a to téměř o miliardu kusů. „Výrazný pokles počtu mincí souvisí s ukončením platnosti mincí 10, 20 a 50 haléřů,“ vysvětluje vývoj Kateřina Bartůšková z odboru komunikace České národní banky.

Častěji se platí také kartou

Češi se tak, jak se zdá, cinkajících a šustících peněženek zbavit nechtějí. Přitom má každý v průměru jednu kartu a platí s ní 71krát ročně. V roce 2010 to bylo jen 44krát. Průměrná cena nákupu se ale snižuje, zatímco v roce 2010 jsme průměrně kartou platili zhruba tisícovku. O pět let později je to už jen 785 korun.

„Souvisí to jednak s rozvojem akceptační sítě, jednak s nástupem bezkontaktních karet, které placení kartou výrazně usnadnily, a to právě u nižších částek, kde stačí pouhé pípnutí,“ uvádí české zastoupení jednoho z provozovatelů platebních karet.

Nejvíce platí Češi kartou v supermarketech, naopak u čerpacích stanic to zatím vázne. Přitom právě tam je počet platebních terminálů možná vůbec nejvyšší. Češi si ale poměrně rychle zvykli na bezkontaktní karty, a novinky jim podle provozovatelů karet proto nevadí.

„Výhled do budoucna je takový, že vše by mohlo fungovat pouze prostřednictvím telefonu, bez přídavných zařízení či čteček. Bezhotovostní transakci zkrátka bude možné díky nainstalovanému softwaru přijmout pouhým přiložením karty k telefonu,“ vysvětluje Marcel Gajdoš, manažer jedné ze společností provozující platební karty.

„Tento systém využívá v České republice zatím jen malé procento uživatelů, ovšem situace by se již brzy mohla výrazně změnit v případě, že dojde k uzákonění elektronické evidence tržeb,“ dodává.

Česko tedy, jak se zdá, severský bezhotovostní trend asi jen tak nepohltí. Jestli je to proto, že máme lepší pocit z plné peněženky, nebo zkrátka rádi svůj mamon přepočítáváme, to se dá jen těžko odhadnout. Co nám vyhovuje, ale jasně ukazují čísla.

Kolik peněz bylo u nás v oběhu:

2005:   301,1 mil. ks bankovek   2.441,1 mil. ks mincí   hodnota: 282,1 mld. Kč

2010:   367,0 mil. ks bankovek   1.679,8 mil. ks mincí   hodnota: 385,7 mld. Kč

2015:   403,5 mil. ks bankovek   1.639,6 mil. ks mincí   hodnota: 490,2 mld. Kč

pajato73 ( 3. března 2016 11:12 )

a jak budu davat kapesne moji neteri??? To ji uz nemuzu obejmout a dat ji tajne do kapsy par kacek??? A pak se radovat kdyz na to prijde? To ji ty penize musim prevest?? A jak kdyz ji je teprve 5 let???

lobotom ( 25. října 2015 22:21 )

A jak ta banka zjistí, kdo kdy tu kartu zrovna držel v ruce? Nebo snad každému hned uvěří, že to neplatil on a všechno mu vrátí?

lobotom ( 25. října 2015 22:16 )

Právě pro to je nezruší, protože by se tím i snadno odhalili ti největší zloději, co jsou většinou u koryt.

474747 ( 25. října 2015 17:18 )

To si myslíte, že důchodci si nechají posílat důchody do banky, jenom proto, aby mohli platit poplatky za vedení účtu? Nebo to banky budou dělat zadarmo?

anka ( 25. října 2015 15:34 )

- nevim jak mate nastavene vase karty- ale ja pokud jsem ztratila kartu, nekdo ji zneuzil, ja to nahlasim po tydnu...tak nemusim platit ty ucty co ja jsem neudelala....

Zobrazit celou diskusi