Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Mince a bankovky jsou přežitek: Švédsko je zruší, další země se přidají

Švédsko spěje ke konci papírových bankovek a mincí. Válcují je elektronické platby.
Švédsko spěje ke konci papírových bankovek a mincí. Válcují je elektronické platby.  (Autor: Blesk)
Autor: zst - 
20. října 2015
10:15

Místo mincí a bankovek pouze platební karty nebo bankovní převody. K převratnému kroku je nejblíže na světě Švédsko. Výrazně se tam totiž v posledních letech snížil oběh fyzických peněz, protože většina Švédů nakupuje jen elektronicky. Bankovky tak drží v oběhu pouze důchodci, přistěhovalci a lidé bez bankovních účtů.

Na rozdíl od bezhotovostních plateb, tedy například placení kartou nebo převodem, stojí peníze peníze. Zadarmo není ani jejich tisk, ani jejich úschova. A tak se vyspělé země čím dál tím více posouvají právě směrem k plastovým kartičkám s čipem a aplikacím, které rychle zaplatí, co je zrovna potřeba. Upozornil na to deník Mladá fronta Dnes.

Před šesti lety ve Švédsku kolovalo 106 miliard tamních korun. Nová studie ukazuje, že v roce 2015 je to už pouze 80 miliard, tedy zhruba 23 miliard českých korun. Podobný trend panuje také v Británii, Dánsku nebo Norsku. To chce zatočit s mincemi a bankovkami dokonce už v roce 2020.

Švédští prodejci už elektronické platby berou bez omezení, zrušili totiž minimální částku, kterou bylo možné kartou platit. V severské zemi navíc také letí jedna z mobilních aplikací, díky které mohou lidé platit odkudkoliv – třeba i z blešího trhu.

Některé švédské banky už navíc odmítají přijímat papírové peníze. Kromě větší náročnosti takové transakce panují totiž ve Švédsku obavy, že velké množství peněz v hotovosti znamená jen jedno – korupci, zloděje atd. „Obecně už dnes platí, když platíte v hotovosti, něco tu nehraje,“ komentoval trend bezhotovostních plateb zástupce švýcarské banky Credit Suisse Mikael Krogerus.

Když někdo přinese do úřadů či do bank větší částku v hotovosti, tak na rozdíl od bankovního převodu musí kvůli zákonům proti praní špinavých peněz a financování terorismu doložit jejich původ,“ vysvětluje švédskou legislativu Niklas Arvidsson, profesor z Královského institutu pro technologie ve Stockholmu.

V loňském roce například Švédové neplatili hotově v 80 % případů. Bezhotovostní platby jsou ale problémem pro lidi bez bankovních účtů, nejčastěji bezdomovce, ale také imigranty nebo důchodce. Dvě třetiny Švédů jsou stále ještě přesvědčeny, že úhrada hotovostí je nezcizitelné lidské právo.

romin66 ( 12. listopadu 2015 21:48 )

Až dojde na zrušení bankovek, zastánci karet pochopí do jakého pekla se dostali. Jímá mne hrůza nad laxností lidí, kteří do této chvíle nepochopili, že konec bankovek bude začátek nového světového řádu o který světoví bankéři usilují. O každé Vaší transakci budou vědět, nastolí tím absolutní konec soukromí a to nemluvím o možnosti Vás na X dní zablokovat a znemožnit Vám koupit si blbej rohlík. Pro ty, kteří nechápou všechny tyto souvislosti, doporučuji vypnout komerční televize a zhlédnout filmy od davida icke např. "lev již nedřímá". Vše rázem pochopíte.

zelena.karkulka ( 20. října 2015 23:38 )

prima,takže... ovládání lidí dovedeno k dokonalosti a oni ještě budou mít radost,že je to jako pro jejich bezpečnost. Až budete mít vše jen na kartu,stačí,když to těm neposlušným banka zablokuje a je to

Lucio1 ( 20. října 2015 19:25 )

Hotové peníze mají pro spoustu lidí výhodu většího přehledu co utratí., vyberou si určitou částku a s tou třeba měsíc disponují., karty nejsou tak přehledné.

clearstream ( 20. října 2015 18:32 )

 Jak budeme dávat úplatky,sakra práce!

vi3ol ( 20. října 2015 17:44 )

nehodlám tě následovat..

Zobrazit celou diskusi